Cauta

Militarii și polițiștii, primele victime ale PNRR. Crește vârsta de pensionare

Sistemul de Apărare și Ordine Publică a primit lovitura de grație. Pe lângă refuzul Guvernului de a aplica Legea salarizării 153/2017, în integralitatea ei, militarii și polițiștii s-au trezit, cu modificările la Legea pensiilor militare, că trebuie să iasă la pensie la 65 de ani. Mai mult, pensiile în acest sector vor scădea cu peste 1.000 de lei. Deși s-a mai dat un răgaz pentru cei care îndeplinesc acum condițiile de pensionare, este de așteptat ca, de frica schimbărilor legislative, polițiștii să iasă masiv din sistem.

Deși toate statele NATO și UE au sisteme de pensii militare, în România acestea au fost asimilate cu pensiile speciale, polițiștii și militarii fiind primele victime ale PNRR. În afară de articolul 13, care permite polițiștilor cu 25 de ani vechime, la data apariției legii în Monitorul ,ă iasă la pensie până la 31 decembrie 2028 pe actualele condiții de pensionare, totul este în dezavantajul polițiștilor și militarilor. ”Iar această prevedere a fost introdusă, după cum am mai spus, doar pentru a nu se trezi sistemul că le pleacă 11.000 de polițiști, că era dezastru. Legea asta provoacă numai probleme. O dată că profesia nu va mai fi atractivă pentru nimeni și ne vom trezi, în scurtă vreme cu polițiști din spațiu extracomunitar, cum se întâmplă acum în Marea Britanie și în Franța. De exemplu, în Franța, tinerii nu vor să mai fie polițiști și jandarmi, și ei au aceleași probleme legate de salarizare, carieră și pensionare. Sunt prost plătiți și e o meserie foarte periculoasă. În Franța sunt cartiere întregi în care Poliția nu mai intră decât cu Tab-urile. Așa o să ajungem și noi, dacă se continuă cu politica asta”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Pensii mai mici cu o mie de lei

Dacă salariile rămân la nivelul din prezent, pensiile polițiștilor și militarilor se vor diminua cu cel puțin o mie de lei, susțin sindicaliștii din MAI. Totodată, prin noua lege a pensiilor militare, vârsta de pensionare a polițiștilor și militarilor va fi de 65 de ani, din care se scade vechimea cumulată. În funcție de condițiile în care a lucrat, un polițist se poate pensiona cel mai devreme la vârsta de 52 de ani.

”Asta dacă a lucrat numai în operativ, dar, dacă a lucrat și în neoperativ, se va duce lejer către 55-57 de ani. În plus, baza de calcul se va majora, astfel că, la salariile care sunt acum, scăderea pensiei va fi de cel puțin 1.000 de lei. Polițiștii sunt foarte nemulțumiți și agitați, iar cei mai mulți dintre ei ne cer să trecem la încetarea activității. Dacă Parchetul oprește cercetările, atunci le oprim și noi. Și, cu siguranță, asta se va întâmpla”, ne-a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca. În ce privește viitoarea lege a salarizării, sindicaliștii nu au reușit să aibă acces decât la un draft al Ministerului Afacerilor Interne, în care se prevede că va crește salariul de grad, dar vor dispărea sporurile, acestea convertindu-se în majorări ale coeficienților.

”În general, s-ar reduce salariile mai mari și s-ar majora salariile mai mici, dar, per total, va fi o economie de bani la buget. E un fel de haiducie, dar pe noi ne-ar fi interesat să dăm celor care au puțini, nu să le taie celor care au mai mult”, ne mai spune Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Fără sporuri și indemnizații

Potrivit modificărilor aduse legii pensiilor militare, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat nu va include sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale acordate și personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. De asemenea, pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special pensionați, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat va fi media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar, la data deschiderii drepturilor de pensie.

Ultimele stiri

  • Biden dă de pământ cu procurorul CPI care a emis mandat de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu
  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Exit mobile version