AcasăSOCIALMilitarii și polițiștii, primele victime ale PNRR. Crește vârsta de pensionare

Militarii și polițiștii, primele victime ale PNRR. Crește vârsta de pensionare

Sistemul de Apărare și Ordine Publică a primit lovitura de grație. Pe lângă refuzul Guvernului de a aplica Legea salarizării 153/2017, în integralitatea ei, militarii și polițiștii s-au trezit, cu modificările la Legea pensiilor militare, că trebuie să iasă la pensie la 65 de ani. Mai mult, pensiile în acest sector vor scădea cu peste 1.000 de lei. Deși s-a mai dat un răgaz pentru cei care îndeplinesc acum condițiile de pensionare, este de așteptat ca, de frica schimbărilor legislative, polițiștii să iasă masiv din sistem.

Deși toate statele NATO și UE au sisteme de pensii militare, în România acestea au fost asimilate cu pensiile speciale, polițiștii și militarii fiind primele victime ale PNRR. În afară de articolul 13, care permite polițiștilor cu 25 de ani vechime, la data apariției legii în Monitorul ,ă iasă la pensie până la 31 decembrie 2028 pe actualele condiții de pensionare, totul este în dezavantajul polițiștilor și militarilor. ”Iar această prevedere a fost introdusă, după cum am mai spus, doar pentru a nu se trezi sistemul că le pleacă 11.000 de polițiști, că era dezastru. Legea asta provoacă numai probleme. O dată că profesia nu va mai fi atractivă pentru nimeni și ne vom trezi, în scurtă vreme cu polițiști din spațiu extracomunitar, cum se întâmplă acum în Marea Britanie și în Franța. De exemplu, în Franța, tinerii nu vor să mai fie polițiști și jandarmi, și ei au aceleași probleme legate de salarizare, carieră și pensionare. Sunt prost plătiți și e o meserie foarte periculoasă. În Franța sunt cartiere întregi în care Poliția nu mai intră decât cu Tab-urile. Așa o să ajungem și noi, dacă se continuă cu politica asta”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Pensii mai mici cu o mie de lei

Dacă salariile rămân la nivelul din prezent, pensiile polițiștilor și militarilor se vor diminua cu cel puțin o mie de lei, susțin sindicaliștii din MAI. Totodată, prin noua lege a pensiilor militare, vârsta de pensionare a polițiștilor și militarilor va fi de 65 de ani, din care se scade vechimea cumulată. În funcție de condițiile în care a lucrat, un polițist se poate pensiona cel mai devreme la vârsta de 52 de ani.

”Asta dacă a lucrat numai în operativ, dar, dacă a lucrat și în neoperativ, se va duce lejer către 55-57 de ani. În plus, baza de calcul se va majora, astfel că, la salariile care sunt acum, scăderea pensiei va fi de cel puțin 1.000 de lei. Polițiștii sunt foarte nemulțumiți și agitați, iar cei mai mulți dintre ei ne cer să trecem la încetarea activității. Dacă Parchetul oprește cercetările, atunci le oprim și noi. Și, cu siguranță, asta se va întâmpla”, ne-a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca. În ce privește viitoarea lege a salarizării, sindicaliștii nu au reușit să aibă acces decât la un draft al Ministerului Afacerilor Interne, în care se prevede că va crește salariul de grad, dar vor dispărea sporurile, acestea convertindu-se în majorări ale coeficienților.

”În general, s-ar reduce salariile mai mari și s-ar majora salariile mai mici, dar, per total, va fi o economie de bani la buget. E un fel de haiducie, dar pe noi ne-ar fi interesat să dăm celor care au puțini, nu să le taie celor care au mai mult”, ne mai spune Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Fără sporuri și indemnizații

Potrivit modificărilor aduse legii pensiilor militare, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat nu va include sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale acordate și personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. De asemenea, pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special pensionați, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat va fi media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar, la data deschiderii drepturilor de pensie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.091 afisari

86 COMENTARII

  1. primiti ce meritati. v-ati comportat ca slugile, plata de sluga primiti... pana la 65 de primaveri

    asta este rasplata pentru abuzurile din pandemie ale tortionarilor de la polutia militara si de la polutia nationala. nationala, doar cu numele… păgâni cu faptele.
    ce coincidenta, sa primiti acest minunat cadou prin pnrr, tocmai in ziua/perioada cand s-a incheiat oficial pandemia.
    nimic nu este întâmplător in viata, v-ati crezut zmeii ue, luati si mai multă m ue.
    până la 65 de ani, mai exact.
    vedeti data viitoare cum va comportati cu poporul din care v-ati născut, ca să nu va fie vouă si alte coincidente in dar de la cei pe care i-ati pupat in cur, pardon in ordine perfect neconstitutionale!

    • Românii pot sta și până la 80 de ani în armată. O rasă mai vioaie, puternică și vitează ca militarul român nu există. Și mare patriot pe deasupra. Trebuia să-i țină la serviciu până la 90 de ani ca să arate lumii ce pot românii. Fără sporuri, fără solde mari. Doar pe mâncare, băutură și cazare pe viață în cort de campanie ca să-și merite soldele. Avem și cei mai inteligenți parlamentari din întreaga lume datorită cărora vom avea cea mai performantă armată din lume.

  2. Gata cu pensiile nesimtite inca de la 40 de ani, militieni jegosi. Hai, sictir!

    • Bravo, bine spus!!! Toti din sistemul de forta (securisti, militieni, militari, etc) sunt niste jegosi care nu au facut nimic bun in viata lor. Sa munceasca ca restul romanilor pana la 65 de ani in meseriile pentru care au fost pregatiti. E pin prin institutiile civile de stat de pensionari jmechieri cu stele pe umar in etate de 45-50 de ani care cumuleaza pensia cu salarul in timp ce oamenii obisnuiti cu studii in domeniu nu isi gasesc un loc de munca…

      • De unde stii tu aberatiile pe care le scupi aici ?!
        Pina la urma tot un glont de ”militian” iti va aduce usurarea !

        • Tepes Voda de unde stiu nu este treaba ta si nu iti mai fa griji de „usurarea”mea. Cu riscul de a te supar, important e ca tot sistemul de forta sa iese la pensie la aceeasi varstai ca si ceilalti romani…. Hai norco si pensionare tarzie iti doresc!!!

        • F.M.M. de haiă borâtă și împuțită. Toți pensionarii militaurizați trebuie puși să construiască un nou Canal.

      • Sa dea Dumnezeu sa ai nevoie de ei și sa găsești o jigodie ca tine care sa îți răspundă asemenea. Crezi ca lor le place ce trebuie sa faca??? Sunt la ordin. Pune-te în locul lor, sa ai de-a face cu tot felul de scursuri, sa fii legat de mâine, sa nu poți face nimic altceva decât sa întorci și celalalt obraz. Vad ca de parlamentari, cu jaful și hoțiile facute pe fata ju zici nimic, nici tu și jicj ceilalți. De astia va place cum ne subjuga, nu???

  3. Primele si singurele ”victime” vor fi slugile de la Bucuresti care se preteaza la o astfel de mirsavie !
    Se bucurau unii ca va fi razboi civil in Rusia ?!
    Razboi civil va fi in Romania !
    In curind !

    • VIERME, HAITELE MILITAURIZATE TREBUIE SĂ LUCREZE PÎNĂ LA 65 DE ANI!!! SCURT!!!

      LINȘAȚI TREBUIE VIERMII CARE VOR IEȘI LA „RĂZBOI CIVIL”!!!

      • barbete, tu ai trecut pe hrana ecologica? intreb pentru ca vad ca in toata exprimarea tot o dai cu vierme-n sus si vierme-n jos.
        cam saracut la vocabular.
        unii zic: esti ceea ce bei.
        altii zic: esti ceea ce mananci si ce vorbesti.
        că cam cum stă treaba la matale?

        • Barbule, alte șabloane învățate pe feisbuc mai cunoști? Copy/paste orice plimbător de trotinetă e capabil

  4. Ba Gogule am si eu o intrebare? Daca aia de se angajeaza in politie de la varsta de 20 de ani si lucra pin la 65 de ani, asta nu inseamna 45 de ani de munca vechime????? Pai cui ai trebuie sa aibe 45 de ani vechime? Cine poate lucra 45 de ani si apoi sa mai apuce sa mance si pensie?? Cv e in neregula! De ce sa nu aleaga alte meserii unde se iese la pensie la 25-30 de ani vechime?

    • Bai Gogule da aia ce se angajeaja in constructii la 18 ani pana la 65 de ani au de munca 47 de ani. Muncesc greu si in conditii mizere comparativ cu Gaborii. De ce ei pot munci 47 de ani si gaborii nu pot munci 45? Si asa meseria de gabor nu inseamna prea multa munca. Inschimb meseria ingrata de gabor inseamna multe privilegii si beneficii… Gabor=Lepra

        • mai bine ii trimiti o limba in fund, A.P.V-ist puturos si borat. La munca nu la pensie. La pensie cu picioarele inainte ca si retul lumii. Varsta minima de pensioare fara penalitati este 65 de ani. Si cei care muncesc in constructii incep la 18 si ies la pensie la 65. Asta inseamna 47 de ani. De ce A.P.V-isti nu pot munci 45 de ani? A stiu ei nu sunt oameni…

    • propunem un remediu pentru impaciurea sociala:
      -astia care ne-au gresit
      sa se supuna decimarii, 1 din 10 prin tragere la sorti intre ei,
      dus pe Stadion si imolat.

  5. @ Cică, masculii ăștia feroci ,când se îmborțoșează ca greierii, furnici mai puține, candidează pentru ”îmbrobodirea cu basma curată”, ?

  6. Cum așa? PNRR-ul face bine la om, a fost conceput de marile valori incontestabile din minunatele partide URSS PLUȘ. Nu vă convine? Vă salvează Cîțu, stați liniștiți

  7. Bai nenicilor, dar tocmai de astia va luati. Daca trebuie cineva „bulit”, sunt consilieri, pe diplomatie externa, cica, tot felul de reprezentanti ai poporului, tot felul de secretari din guvern, etc. Si mai ales judecatori. dar nu Armata si Politia. Cum sa mai muncesti in politie pana la 65 de ani. Ca lesini pe strada.

    • Se lesina si la birou, nu doar pe strada. De cand le-au introdus in organigrame pe urmasele vrednice ale Xenei-printesa razboinica.
      Doar ca acestea, neo-printesele au pantalonii stransi pe buci, de le crapa cusaturile la cea mai mica miscare operativa.
      Asa ca cine nu lesina la „prima vedere” lesina la prima limba,… de la pantofii sextra lustruiti.

  8. Mulțumiți PNL-ului condus la acea dată de Câțu și trădătorului de Ghinea care au elaborat un PNNR fără consultarea Parlamentului. Iată unde duce amatorismul, dar și trădarea de țară a unor neaveniți și analfabeți funcțional.

  9. Multă lume și puțini neuroni! Cei cu funcții de conducere pot ieși și acum la 60 sau 65 de ani.
    În toate țările NATO și nu doar, ieșirea la pensie e între 45 și 50 de ani! Dacă vi se pare așa ușor, de ce nu mergeți voi în armată de exemplu?!
    La ora actuală, majoritatea militarilor au pensii apropiate de cei din CFR!
    Voi ăștia care vorbiți aiurea, habar nu aveți că încadrarea în MAN e undeva la maxim 70% și e în continuă scădere, la fel și în MAI, unde printre altele intră și pompierii de exemplu!
    Au ajuns să fie omorâți copiii ziua în amiaza mare tocmai fiindcă nu mai există acel polițist de sector sau de promiscuitate etc!
    Nimeni nu se mai înghesuie să lucreze în armată sau în poliție!
    Dacă nu înțelegeți ce înseamnă să ajungi cu un efectiv sub 70% din necesarul care și așa e subdiminuat la maxim și tot scade de la o zi la alta, înseamnă că faceți umbră degeaba!
    Cât despre sistemul de calcul, dacă s-ar merge pe contributivitate, majoritatea lor ar avea pensii mult mai mari, dar șefii ar pierde! Aici e adevărata și singura problemă!

    • VIERME, SĂ IASĂ LA PENSIE LA 65 DE ANI!!! ĂIA ÎN CONSTRUCȚII LA CE VÂRSTĂ IES???
      CU CE-I MAI BUN UN GUNOI ÎN UNIFORMĂ DECÂT UN ZIDAR, FIERAR-BETONIST SAU MACARAGIU DIN CONSTRUCȚII!?

  10. Când o să vină, să îți dea arma în mână, o să fugi mâncând pământul!!!
    Care fierar betonist? Ăla care la ora 10 dimineață a băut deja 3 beri?
    Mergi în armată dacă ți se pare ușor!
    Toți sunteți buni la dat din gură, dar pe majoritatea celor care tine îi aud pe la colțuri vorbind că in caz de război fug din țară?!
    Ai măcar un neuron funcțional?
    Tu înțelegi că în ritmul ăsta, în maxim 10 ani rămâi fără armată sau pompieri?!
    Vrei anarhie?!
    Eu zic să le scadă la minim pe economie, dar la fiecare an de muncă, toți civilii să bage un an de armată obligatoriu, pe minim pe economie și un an în civilie, an de an până la 65 de ani!!
    Și desființăm armată, poliție, pompieri, tot!!
    Te bagi?
    Să punem fierar betonistul tanchist, aviator, pompier, marinar, nici nu mai are importanță!
    Un an în construcții, un an în armată!
    Vre???
    Tu până la 75 de ani și cei că tine!
    Cei care vorbesc ca tine sunt trădători de neam și de țară!
    Din cauza celor care tine au fost desființate cele mai bune unități din țară!

    Pe

    • APv-isti beau mai mult decat cei care lucreaza in constructii. Ce face un APV-ist toata ziu ca doar Romania nu a fost in razboi cu nimeni de la al doilea razboi mondial in coace? Instructie? A veti vrea sa ziceti ca voi sunteti profesionisti un fel de Rambo si ca va antrenati toata ziua… hai sictir ziua trece solda vine si vreti in pensie la 45 de ani putorilor….

    • Ba zdreanta problema voastra a APV-istilor este ca va credeti superiori fata de civili. Orice om cu un neuron functional realizeaza ca un barbat pana la 65 de ani poate da amenzi de circulatie poate sa faca orice fel de munca din domeniul de activitate al politiei si armatei… iar tu spui ca trebuie pensionat la 45 de ani cand este in floarea varstei? Esti de ras ma…

      • Eu am spus să desființăm și armată și poliție! Nu e ok?
        Să fie tot adultul de la 18 la minim 70 de ani obligatoriu, un an în civilie, un an în armată sau în poliție, pe minim pe economie, până la ieșirea definitivă la pensie!
        Cum ar veni, un an munciți, un an vă odihniți!
        Nu vreți?!

        • Nu ma. Ca sa fi gabor tra sa fi hater sa iti placa sa faci rau, sa dai amenzi in loc de avertismente… nu oricine poate, trebuie sa fi nascut pentru asa ceva. Eu nu zic sa desfintam politia, armata si serviciile. Eu zic doar ca si aceasta categorie de fiinte vi (ca nu ii pot numi oameni) sa munceasca pana la varata la care muncesc restul oamenilor, pana la 65 de ani. Atata vreau si nimic mai mult. Nu o mai dati in prosteli ca stiti ca nu e corec fata de ceilalti care muncesc sa intre in pensie in floarea varstei, la 45 de ani cand inca mai pot muncii mult si bine…

    • Bai, Geo, sa va f*t in gura de tablagii izmenari! Voi o sa fiti primii care dezerteaza in caz de razboi! Lasi ordinari ce sinteti!

      • Exact. La razoi o sa faca ca gaborii la scandal..o sa ajunga dupa ce bataia s-a terminat. Intr-o noapte niste vecini romi ascultau manele (bocete) foarte tate, nu puteai sa dormi cu geamul inchis. am sunat la militie si cand au venit la fata locului mi-au spus ca ce vrei domne sa le facem ca doar nu putem sa le luam curentul…

  11. O sa aduca ue armata si politie de import cu multi extracomunitari naturalizati rapid sa poata aplica corectii la comanda tuturor europenilor prea albi si prea crestini !!

    • Nu o sa aduca nimic. O sa se vaseasca destui sraci aici care sa imbrace haina statului pentru beneficiile pe care le au in timpul serviciului… pe langa salar peimesc bani de haine, bani de mancate, bani de chirie, etc. Plus multe alte benedicii datorita puterii conferite de haina statului

  12. @ Au făcut ăia de la parlament o ”căcăstoreală legislativă” despre pensiile parlamentarilor și au trimis-o parlamentarilor de la CCR să o verifice, ?

  13. Rolul, atribuțiile, interdicțiile (restrângeri de drepturi și libertăți) aplicabile militarilor/polițiștilor sunt prevăzute în Constituție (a se vedea art. 118 alin. (1)-(3), art.40 alin. (3) și art. 54) și în statute și sunt total diferite de cele ale altor categorii socioprofesionale.
    In această situație nu poate fi vorba de discriminare față de alte categorii socioprofesionale, de inechitate socială sau de privilegii.
    Prin urmare, pentru identitate de tratament în ceea ce privește vârsta de pensionare, pensie, etc., militarii/polițiștii trebuie să fie exonerați de obligațiile și constrângerile prevăzute în Constituție și în statute.
    In consecință, se impune revizuirea corespunzătoare a art. 118 alin. (1)-(3), art.40 alin. (3) și art. 54 din Constituție, precum și o inițiativă de abrogare a articolelor referitoare la îndatoririle, interdicțiile, obligațiile și interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți impuse cadrelor militare/polițiștilor prin Legea nr. 80/1995 și Legea nr. 360/2002.
    Pensiile militare sunt integral contributive deoarece militarii/polițiștii plătesc o cotă de contribuție individuală egală cu cota de CAS (a se vedea art. 31 din Legea nr.223/2015) și nu au nicio componentă necontributivă respectiv supliment din partea statului, așa cum se prevede în mod expres în cazul celorlalte pensii de serviciu.
    Pensiile militare sunt garantate de natura contributivă a acestora și reprezinta un drept câștigat.

  14. @ E evident că atunci când parlamentarii își acordă privilegii, mai dau și altora, ?

  15. Bei, niste baieti asa inteligenti ca voi ar trebui mai degrabă sa lupte sa iasă ei la pensie decât da iasă gaborii mai tirziu. Sa moara capra gaborilor, nu?

    • Vierme, de ce să „lupt”? Nu toți sunt lichele. Mulți au și școală, sunt educați, citiți, civilizați. Se „luptă”, cum e și firesc, pentru egalitatea în drepturi și obligații. Pricepi sau trebuie să-ți desenez, hanonime?

  16. @ Rebengiuc , Nistorescu, alții, utilizau exprimarea ,,căcăstoare politică”, La Ion Lucian a fost ”mai simplu” cu pensionare din funcția de direstor de teatr- , când i-au stabilit condiția, pensie sau salariu, la retragerea lui Victor Rebengiuc, făcând ăștia „căcăstoreală legislativă” cu pensii speciale, ? Mihail Șora „a beneficiat” de protestul „10 august” , ?

  17. & Artiștii politici și , de partea cealaltă, ,,idolii arenelor”, unii dintre ei probabil încă mai așteptând ,,statuile de aur” și lumea în stradă, să-i ”aclame”, ?

  18. & Ați putea spune că Ion Lucian, Mihai Șora, Victor Rebengiuc , nu au fost invidioși pe fotbaliști, ?

  19. & I-a dus Mircea Lucescu la teatru pe fotbaliști și i-au lăsat fără spectatori, pe ăștia cu ,,ifose de intelectuali”, ? Mai vor să strălucească și alții și au găsit pe la fotbal, ?

  20. & O fi bine ca, ,,intelectualii cu ifose” „să jinduiască” la, celebritatea și câștigurile ,,idolilor arenelor” , ?

  21. Specialii astia sunt in delir. Saracii au impresia ca ce sacrificii fac cat imbraca haina statului. Pai bai nenorocitilor nici macar la piata cand faceti cumparaturile nu platiti. Grea meseria de gabor si fara benefii…

  22. A ha ha, doamna Ursulla naz-is-ta de la Bruxx-eli-stan, sa nu cumva sa lasati politaii sai lucreze pana la 65 de ani, dvs. vreti ca sa faca careva vre-un acc-ident chiar la locul de munca, adica pe strada ? Nu puteti fi chiar asa de rea, vedeti ca la unii politai pot sa le vina anumite idei, multi au vazut filmele cu Rambo, iar dintre aia sigur sunt citiva care chiar acum o sa le si indeplineasca, asa ca atentie marita ce miscari bruste faceti pe acolo, prin Belgia aceea de tot ra-ha-tul !! Ha ha ha 🙂 Si va rugam frumos, de acum incolo sa iesiti acolo pe strada numai cu vesta an-ti-glo-nt, s-a inteles, da ? Ha ha ha 🙂 Nu vrem sa va vedem dand coltul ca ultimul maf-iot pr-ost maka-ronar, care e de obicei e-xe-c-utat chiar in plina strada, ziua in amiaza mare, asta numai asa, ca sa bage fri-ca in ceilalti ho-ti or-di-nari de la sediul m UE de unde furati si dvs. ceva bani multi in fiecare luna !! Scapa numai care poate, stimati politai, asa e in jungla urbana de la Bukale, daca nu esti atent, vine un Detasament de Soimi ai Patriei, si atat te bat cu pul-anul in cap, pana iti vine mintea la loc, sau iti suna apa in cap !! Ha ha ha 🙂 Multumim din inima Partidului, si Kondukatorului 🙂

    • Se vor gasi oameni dispusi sa fie gabori si daca iesi in pensie la 65 de ani… meseria de gabor aduce numa beneficii personale pentru gabor chiar daca varsta de pensionate se mareste…

    • Vierme, arată-mi unde e poliție pe stradă!?
      Nu în boscheți, să dea amenzi, ci pe stradă.

  23. Vierme, arată-mi unde e poliție pe stradă!?
    Nu în boscheți, să dea amenzi, ci pe stradă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger