AcasăEconomieMigrația prin Marea Mediterană – ruta infernului

Migrația prin Marea Mediterană – ruta infernului

Sute de bărbați, femei și copii se înghesuie umăr la umăr pe bărci șubrede, navigând spre un viitor necunoscut în Europa

Migrația în masă prin Mediterana este considerată cea mai mortală călătorie la nivel global.

Această traversare este într-adevăr fatală. Bărbați, femei și copii disperați – 48% dintre migranții din Africa de Nord –  se înghesuie umăr la umăr pe bărci șubrede, navigând spre un viitor necunoscut în Europa.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de sosiri în Italia, 130.000 până în prezent în acest an, față de aproximativ 70.000 în 2022, iar mii de persoane au murit sau au dispărut în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa.

Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că un număr semnificativ de decese este probabil să rămână nedocumentate și neînregistrate în cadrul crizei actuale a migrației.

Represiunea, sărăcia extremă, instabilitatea economică și politică au făcut ca anumite regiuni din Africa să devină nelocuibile. În consecință, refugiații și migranții sunt frecvent supuși agresiunilor sexuale, încarcerării, violenței și exploatării pe parcursul călătoriei periculoase de mai multe ori și în mai multe locuri. În mod tragic, mii dintre ei mor.

Ruta de migrație prin Mediterana este o afacere de  miliarde de dolari aflată în mâinile rețelelor criminale. Milițiile aflate în conflict nu numai că controlează anumite zone, dar își stabilesc propriile legi, supraveghează punctele de trecere a frontierei și rețin migranții în scopuri de exploatare.

Atunci când imigranții africani pleacă în Europa, țările europene trebuie să se confrunte cu creșterea cererii de servicii publice și medicale.

În plus, pot exista preocupări legate de concurența la locul de muncă, deoarece imigranții pot concura cu nativii pentru oportunități de angajare, în special în sectoarele cu rate ridicate ale șomajului.

Și această migrație transcende continentele: majoritatea migranților, refugiaților și solicitanților de azil pakistanezi trec prin Iran și Turcia și apoi intră în Europa pe ruta est-mediteraneană și prin Balcanii de Vest înainte de a ajunge în Italia. Alternativ, unii iau ruta maritimă mai puțin convențională din Turcia spre Italia.

Naufragiul din Grecia – 300 de oameni și-au pierdut viața în iunie –  este unul dintre cele mai grave dezastre cu ambarcațiuni de migranți din Marea Mediterană.

În concluzie, ruta mediteraneană, marcată de pericole și greutăți, este o luptă comună trăită de indivizi nu numai din Africa, ci și din regiuni atât de diverse precum Asia de Sud. Pierderea de vieți nu afectează doar regiunile imediate de plecare, ci are efecte de anvergură asupra comunității globale interconectate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor