AcasăSOCIALMielul de Paște 2023, mai scump decât cel de anul trecut. Cum...

Mielul de Paște 2023, mai scump decât cel de anul trecut. Cum explică fermierii: „Altfel închidem”

Indiferent dacă mieii vor fi vânduți direct de la stână sau în spațiile amenajate din piețe agroalimentare sau supermarketuri, prețul mieilor va cunoaște o mărire în acest an față de ceea ce s-a înregistrat până acum.

Scumpirile vin pe fondul măririi inflației și creșterilor sumelor oferite în general pentru alimente, așa că ciobanii vor ajusta și ei tarifele.

Prețurile, mai mari cu 30%

Prețurile vor crește cu cel puțin 30 la sută față de cele practicate în anul precedent. Astfel, clienții arabi, care vin cu TIR-urile și iau miei, vor plăti 20 de lei pe kilogram, iar cei care vin la poarta fermei vor plăti între 40 și 45 de lei pe kg.

În județul Vaslui, spre exemplu, un crescător a pus spre vânzare 180 de miei încă din luna februarie, rasa Țigaie. Acesta spune că va cere prețul de 20 lei / kg pentru un miel viu, însă nu știe dacă acest preț este corect, nereușind încă să se consulte cu colegii săi de breaslă.

Exportăm miei la arabi

Românii nu se prea înghesuie să ia miel de Paște. Din cauza prețului piperat, mulți români iau jumătate de miel sau preferă să cumpere unul întreg pe care îl împart cu alte rude sau prieteni. De aceea, fermierii se concentrează şi pe piaţa externă.

„În anii trecuți vindeam la arabi, prin samsari, acum dau cu vărul meu, care are vreo 800 de capete, direct la arabi.

Noi avem 450 de capete. Anul acesta costul de producție, ca să spun așa, a fost mai mare. Am primit 19 lei/kg de la arabii care vor să vină la sfârșitul lunii să-i încarce în TIR”, a povestit un crescător de ovine.

author avatar
Andrei Ștefan
356 afisari

6 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger