AcasăSOCIALMetode comuniste la MAI: polițiștii, anchetați și puși să achite cartușele

Metode comuniste la MAI: polițiștii, anchetați și puși să achite cartușele

Polițiștii, târâți în anchete pentru un cartuș de 0,80 de bani

Dacă au tras cumva un foc de avertisment și nu reușesc să dovedească faptul că a fost justificat, polițiștii sunt băgați în anchete de către comisia administrativă și obligați să plătească cartușul. Acuzația care li se aduce agenților este aceea că au prejudiciat bugetul instituției, deși un cartuș costă 80 de bani, mult mai puțin decât zecile de pagini ale dosarului întocmit de celebra comisie.

Unele lucruri nu se schimbă niciodată, în special reflexele comuniste ale birocraților din structurile MAI. Este și cazul anchetei comisiei administrative la consumarea unui cartuș fără dovezi palpabile. ”În cazul în care un polițist folosește armamentul în exercitarea atribuțiilor de serviciu, se declanșează de urgență procedura cercetării administrative pentru prejudicierea patrimoniului instituției și, nu de puține ori, colegii noștri au fost nevoiți să plătească din buzunarul propriu contravaloarea unui cartuș folosit, în cuantum de 0,80 de bani – 1 leu.

După cum bine realizați, pentru recuperarea unui asemenea prejudiciu, Poliția Română folosește un număr de 3 sau 4 polițiști, de regulă ofițeri, pentru crearea unei comisii care întocmește un dosar de cercetare de cel puțin 50 de file, depășind cu mult contravaloarea unui cartuș, pentru a recupera suma de 1 leu din buzunarul colegilor cercetați”, semnalează sindicaliștii de la Europol.

Descurajați să folosească armamentul

Sindicaliștii ne spun că polițiștii se oferă să plătească și 10 lei pentru acel cartuș, numai să nu îi mai terorizeze cu acele anchete inutile.

”Vorbim de cazuri în care polițiștii văd persoane care încearcă să pătrundă într-o locuință sau sunt în curtea unui imobil, în special în zonele rurale, și îi somează, trăgând și un foc în aer. Dar hoțul nu a apucat să fure și atunci comisia administrativă spune că nu știe dacă polițistul într-adevăr a tras în mod justificat sau nu acel foc și îl pune să plătească cartușul, care costă 0,80 de bani -1 leu. Orele de activitate ale comisiei, zecile de coli de hârtii, tonerul de la imprimată, că este mai voluminos decât un dosar penal, costă mult mai mult decât acel cartuș. Au fost unii polițiști care au vrut să le dea 10 lei pentru cartuș celor din comisie, numai să-i lase în pace.

Dar au fost refuzați, că este o procedură care aduce un oprobiu polițistului și atunci normal că oamenii sunt descurajați să mai folosească armamentul. Pentru că îl cheamă de 5-6 ori în anchetă și îl pune să scrie tot de atâtea ori același lucru pe câte patru pagini, cum a mers, ce a văzut, ce a sesizat, cum a procedat. Sunt niște polițiști care sunt frustrați, că sunt polițiști doar cu numele, că ei stau doar în birou, și atunci, în astfel de situații, brusc se trezește instinctul de anchetator împotriva agentului”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Pus să plătească autoturismul

Un caz care subliniază acțiunile de descurajare a polițiștilor în a-și face datoria este și cel al unui agent din Satu Mare, care, în urmă cu câțiva ani, a plecat în urmărirea unor contrabandiști cu autospeciala de poliție. ”Deși avea semnale acustice și luminoase, un participant la trafic nu i-a acordat prioritate și a fost provocat un accident. Mașina de poliție a avut daună totală, iar polițistului i s-a făcut dosar penal, a fost amendat și a fost și cercetat de comisia administrativă, care i-a imputat 35.000 de lei, costurile autospecialei. Președintele comisiei administrative i-a dat termen polițistului anchetat o săptămână ca să-l aducă pe contrabandist în fața comisiei și să declare contrabandistul că avea țigări și, astfel, urmărirea lui era justificată. Până la urmă am reușit, cu greu, să anulăm imputația pentru polițist în fața comisiei juridice de imputații, care a stabilit că mașina a fost avariată în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.268 afisari

3 COMENTARII

    • La cata.logica e la MAI in aplicarea legii…Contrabandistu’ nu sta sa l vada sefii dar neacordarea de prioritate unei masini de politie cu semnalele puse in functiune…costa !
      Vad ca la MAI costa tocmai politistul…

  1. Foarte bine! Numai cetatenii civili trebuie sa aiba dreptul de a folosi arme de foc!

    „A well-regulated militia is the proper and natural defence of a free government” Al doilea amendament al Constitutiei SUA

    „”The strongest reason for the people to retain the right to keep and bear arms” is to „protect themselves against tyranny in government.” Thomas Jefferson

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger