AcasăSOCIALMega afacere la MAI. Un tun de zeci de milioane de euro

Mega afacere la MAI. Un tun de zeci de milioane de euro

Doi ani și jumătate, fără bani de echipamente pentru polițiști

Afacerea noilor uniforme ale polițiștilor se anunță un tun de mare proporții la MAI. În realitate, noile uniforme nu ar fi chiar atât de noi, 80% din elemente suferind modificări imperceptibile, doar pentru a justifica achizițiile centralizate. Prin târg umblă vorba că există deja firme favorite pentru accesarea acestor contracte, în condițiile în care sunt în joc zeci de milioane de euro, susțin sindicaliștii de la Europol.

După discuții începute din 2018, noile uniforme ale polițiștilor au fost oficializate, cel puțin pe hârtie, pentru că în realitate nu a fost confecționat niciun model măcar. Sindicaliștii de la Europol ne spun că, din specificațiile tehnice și din descrieri, reiese faptul că, în proporție de 80%, uniformele rămân aceleași. Au mai pus un genunchi la un pantalon, au mai schimbat o stemă, au mutat un năsturel, au scos din nou cozorocul căciulii de iarnă, au adăugat un șnur, justificând, astfel, achiziții de zeci de milioane de euro, doar la prima strigare.

”Noi în continuare suntem nemulțumiți de lipsa de transparență a MAI cu privire la aceste uniforme și la faptul că atât designul, cât și specificațiile tehnice nu au fost stabilite cu oamenii care vor purta aceste uniforme. Totodată, suntem de mulțumiți pentru că termenul asumat de minister până la finalizarea achiziției întregii norme de echipare, de la șosete până la șapcă, este decembrie 2024. În aceste condiții, polițiștii nu vor mai avea, timp de doi ani și jumătate, nici bani să-și cumpere haine, care trebuie schimbate la un an, cel puțin cele folosite zi de zi în stradă. Polițiștii de la Rutieră își aduc cu ei trei cămăși, pentru că, după două ore de stat în praf, căldură și noxe, cămașa devine din albă, gri”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Dispare, din nou, cozorocul

Sindicaliștii din MAI ne spun că, potrivit caietelor de sarcini emise de minister, noii pantofi ai polițiștilor nu ar trebui să coste mai mult de 389 de lei, deși înainte se puteau cumpăra și cu 120 de lei.

”Pot înțelege că sunt pantofi tehnici, și pot fi mai scumpi, dar, din toate discuțiile pe care le-am avut cu specialiștii din domeniu, a reieșit că elementele din specificațiile tehnice pot fi înlocuite cu unele chinezești, astfel că sunt pantofi care costă 180 de lei, cu aceleași specificații din caietul de sarcini, dar de calitate mai proastă. Cel mai frapant este faptul că noua uniformă nu este chiar atât de nouă, pentru că, în afară de bluzon (geaca), de pantalonii tactici, care au genunchii predefiniți, și sigla, toate celelalte elemente sunt identice. De fiecare dată când vor să facă niște bani, să aibă niște comenzi, adaugă sau elimină câte ceva și gata, iese noua uniformă. Cel mai bun exemplu în acest sens este căciula de iarnă, care este din blană naturală, și care, în varianta actuală are cozoroc, iar în varianta nouă nu mai are cozoroc, seamănă cu modelul sovietic de căciulă”, ne-a precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica. Pentru această modificare, în sensul în care au eliminat cozorocul, revenindu-se la căciula de până în 2006, polițiștii vor trebui să plătească alți 300 de lei.

Cum se aruncă banii

Polițiștii își cumpărau elemente de uniformă de calitate, și nu de la magazia MAI, pentru că erau de proastă calitate, dar și le cumpărau pe cele pe care le foloseau zilnic, adică pantaloni, cămăși, bluzoane, pantofi, arată sindicaliștii de la Europol. Ori noile achiziții prevăd și schimbarea mănușilor de iarnă, a gecii de iarnă, care costa 860 de lei, era cu blană naturală, și ținea 10 ani de zile, pentru că se folosește doar de la minus 15 grade.

”Noile uniforme vor fi băgate pe gât și colegilor care lucrează în civil, de la structurile de operațiuni speciale, criminaliștii, structurile de suport, și sunt peste 50% din polițiști care nu lucrează în uniformă. Toate achizițiile vor fi centralizate la nivelul MAI, iar de anul acesta va fi interzisă comercializarea uniformei de poliție de către privați. Am primit niște semnale din zona croitoriilor care asigurau uniforme pentru toate categoriile de personal că ar exista deja favoriți la câștigarea acestor contracte”, ne-a mai declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.