AcasăSOCIALMega afacere cu SUA. România plătește dublu ca să producă de 4...

Mega afacere cu SUA. România plătește dublu ca să producă de 4 ori mai puțină energie

Servilismul Guvernului român în fața Statelor Unite pare să nu mai aibă nicio limită. Reactoarele nucleare modulare mici, pe care le cumpărăm în avans de la americani, deși nici nu au fost nici construite și nici autorizate, costă de două ori mai mult decât reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, care ar produce de 4 ori mai multă energie. Mai mult, în premieră mondială, mini-centralele nucleare se vor construi pe un amplasament al unei firme private.

Costurile de producție ale reactoarelor mici modulare (SMR) au constituit și constituie un subiect foarte dezbătur pe plan mondial, dat fiind costurile uriașe ale acestora. La noi, însă, banii nu sunt o problemă, astfel că în Memorandumul de înțelegere cu americanii de la NuScale, care vor să amplaseze mini centralele nucleare în România, nici măcar nu s-a discutat despre vreun preț.

”O centrală cu 6 reactoare mici, care va produce 420 MW, costă 6 miliarde de dolari. Practic, este mai mult decât finalizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, de care văd că se uită, care ar însemna 3,5 miliarde de dolari și care ar produce 1.440 MW”, ne spune Ioan Rotaru, fost director general la Nuclearelectrica și cu o experiență de 25 de ani ca expert tehnic al Agenției Internaționale de Energie Atomica (IAEA) de la Viena. În dezbaterile cu experții din statele care doreau implementarea mini centralelor nucleare s-a pus accent pe o condiție esențială, aceea ca primul SMR să fie făcut în țara de origine, să fie testat, să fie verificat, să fie licențiat și apoi să fie construit într-o altă țară. ”În cazul României, ar trebui ca aceste lucruri să se întâmple în SUA, dar nu există niciun SMR pus în funcțiune în această țară. Singura justificare pentru această selecție făcută de către Nuclearelectrica ar fi că procesul de autorizare de la NuScale este destul de avansat, dar planul lor de implementare depășește 2030, or la noi se tot vorbește că în 2028 va fi gata, ceea ce este foarte ciudat”, ne-a declarat Ioan Rotaru.

Centrală nucleară privată?

Fostul director general al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru, amintește că România a primit un grant de 1,2 milioane de dolari de la Agenția de Comerț și Dezvoltare din SUA ca să facă un studiu pentru a vedea unde se pot amplasa aceste mini reactoare nucleare. ”Eu mă așteptam să văd o listă cu aceste amplasamente, dar am rămas surprins să văd, săptămâna trecută, că a fost anunțat un singur amplasament, la Doicești, în Dâmbovița. Este pentru prima oară în care, într-un proiect guvernamental, proprietarul terenului este o companie privată. Mi se pare extraordinar de dubioasă alipirea unei companii private în acest consorțiu cu NuScale și Nuclearelectrica. În plus, este posibil ca această companie să participe și la construcția SMR-urilor, fără să se facă o licitație în care să poată participa firme românești. Și nu cred că există în lume vreo centrală nucleară care să fie făcută pe un amplasament privat”, ne-a precizat Ioan Rotaru.

Problema deșeurilor radioactive

La origine, aceste SMR-uri au fost utilizate pe submarine, dar în alte scopuri, nu pentru producția de energie electrică pe teritoriul unui stat, spun experții, care atrag atenția că este imposibil ca reactoarele modulare mici să nu producă și deșeuri radioactive. La SMR nu se știe care vor fi cantitățile de deșeuri radioactive și unde se vor depozita. ”În jurul fiecărui reactor, în funcție de mai mulți parametri, se stabilește o rază de excludere, unde nu va sta nimeni și nu se va cultiva nimic. La Cernavodă este de 2 km. Știe cineva cum este la Doicești, în Dâmbovița? Plus că am un mare dubiu cu amplasamentul. Cernavodă este amplasat pe o rocă de calcar. Mai mult, trebuie să faci experimente. Noi, la Cernavodă, am băgat niște explozibil și am simulat un cutremur și am văzut cum se comportă solul. Probabil așa trebuie făcut și în Dâmbovița”, a mai afirmat Ioan Rotaru, fost director general al Nuclearelectrica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
39.656 afisari

67 COMENTARII

  1. Au venit si americanii ca si nemtii pe aici sa si arate adevarata fata , de nimicuri poleite!! I ati dus la pierzanie vai de capul lor!! Istoria nu o mai scriu ei demult dar nu sunt realisti!!

    • Un nou Bechtel, ce, cu vechiul nu le-a mers ?, au luat banii pentru 450 km de autostradă dar au construit doar 5o km !!!, țara proștilor de unde banii bugetului național poate fi „șifonați” prin orice inginerie financiară murdară, fără sa fie nevoie nimeni tras la răspundere !

  2. Traiasca PUPINCURISMUL LIBERAL !
    Mai e careva Roman in tara asta ?
    Ca de peneleprele care ne conduc ne-am lamurit. mai vrei Johannis Presedinte ?

  3. O ROMANIE AJUNSA FALITA DATORITA SERVILISMULUI ,PUPINCURISMULUI ,TRADARII SI PROSTIEI CELOR CARE SE PRETIND GUVERNANTI !.
    CE INSEAMNA CA ORCE DOBITOC SA FIE PROMOVAT PESTE NIVELUL DE COMPETENTA ? INDIVIDUL DEVINE IDIOTUL CARE DISTRUGE ORICE ,NU PRICEPE NIMIC ,FACE PAGUBE LA ORICE PAS ,SCOATE DIN GURA DOAR TAMPENII. ASEMENEA CANALII AJUNSE MINISTRI ANGAJEAZA CHELTUIELI IMENSE PENTRU ORICE PROSTIE .
    MINICENTRALELE CU MINI REACTIOARE NUCLEARE NU_s IN FABRICATIE CURENTA ,NU-S OMOLOGATE ,N-AU AVIZ DE UTILIZARE IN UE !!,DAR RAMELE ASTEA DIN GUVERN CU MINTEA DE CURCA BEATA SEMNEAZA ACHIZITIA ACESTOR JAFURI PE MILIARDE IMPRUMUTATE !. SA INCHIZI TU MINTIA SA NU PRODUCI LA PAROSENI LA CAPACITATE ENERGIE ,SA IMPORTI INTRE 3-4000MWh LA PRETURI EXORBITANTE TREBUIE SA FII CAZUT IN CAP ,ACEASTA RAMA ESTE MINISTRUL ENERGIEI V POPESCU.
    UN TRADATOR O SCARBA CE NU_I POTI SPUNE OM .

    • Tovarășe Vlad, darrrr părerea „celeilalte” părți o avem expusă aici? Ca altfel vorbiți ca toți vadimistii, hauristii, comuniștii, bolșevicii, putinistii, ciociocistii, etc. 😩 de pe aici! Drum bun în patria lui Putin și în special la Kim Jong Un – liderul neprețuit al Coreei de Nord! Te bagi toase Vlad?

  4. Chiar numai aceti subiecte ??? Ati mai scris mai ”alaltaieri” un articol aproape identic cu asta si ne-am spus parerea in cauza. Daca pupatorii de dosuri din guvern vor vrea neaparat, comunitatile locale nu vor fi de acord cu amplasarea unor astfel de centrale, avand in vedere conditiile care se impun privind zonele de protectie ale acestora si necesitatea unor surse mari de apa pentru racirea reactoarelor.

    • Rusii si chinezii sunt angajati in construirea de mini-reactoare , noi nu trebuie sa fim ca sa nu-i suparam ?

    • @D-ale carnavalului.Voi,pupincuristii amerlocilor,NU vedeti nimic decat rusii rai si chinezii rai.Stapanul vostru e bun.Creiere spalate,netezite de propaganda

      • Gao zar haurist, și aici postezi mah gica? Vai mamicuta ta de troll scatofag, la cum se găsește hrana ta pe toate drumurile, n-ar trebui sa fi mereu așa de flamand!

  5. Slava Ucraina si Guvernul Faraonului de Sibiu . Shiuca Presedinte in 2024 Democratie romaneasca dupa modelul lui Putin

    Mega afacere cu SUA. România plătește dublu ca să producă de 4 ori mai puțină energie

    Romania va dispare ca natiune . Va fi vanduta din cauza datoriilor

  6. Suntem timpiti cu diploma, mai ales aia de au decis asta, ce mai cauta in Guvernul de Rahat al Romaniei ?

    • Da băi toasilor bolșevici, cum înghițiți – fără sa gândiți, judecați – ca niște veritabili comuniști nostalgici (care înghițeau la ședințele PCR toate marile realizări ale PCR și ale toasului ceașcă) orice tâmpenii care va vin vouă pe ranza comuniștilor! Ia mai luați-o la sănătoasa spre răsărit, măcar până în Coreea de Nord, via Moscova! Lăsați tâmpeniile bolsevico – comunistoide de-o parte și mai mergeți la ședințele pc din Coreea de Nord (spre disperarea voastră PCR cică nu mai există oficial, dar există în 🧠 creierul multor milioane de români ca voi, asta este de

      • tragedia României de astăzi. 😩 plină de bolșevici ca în toate comentariile de pe net. Nu va este rușine bolșevicilor putinisti sa folosiți o tehnologie 100 % SUA (net – ul) ca să va 🤢 vomitati pe aici și aiurea toate cretinismele voastre comunistoide!!!

  7. National .ro , 24.05.2022 , ora 17:34 , articol de Claudia Marcu :” Mini centralele cu care se lauda ministrul Energiei functionale dupa 2030 ” . National.ro , 25.05.2022 , ora 18:42 , articol de Claudia Marcu : ” Regenerabilele destabilizeaza sistemul energetic . Eolienele si fotovoltaicele nu produc vara ” . National.ro , 30.05.2022 , ora 18:24 , articol de Claudia Marcu : ” Mega afacere cu SUA . Romania plateste dublu ca sa produca de 4 ori mai putina energie ” . Cam dese si suspecte articole pe tema asta , de unde atata ” energie ” ? Presiune energetica , energii dezlantuite , exces de zel sau lautarul ofera dedicatii fara numar pentru cine plateste ?

    • Exact! Singurul comentariu pertinent de aici! Pentru această Claudia Marcu, nicicum nu e bine… Ori, poate, așa are sarcină să scrie. Probabil că, la banii pe care îi ia, conștiința nu mai contează atât de mult. Oricum, ceea ce e de-a dreptul hilar, este viteza uimitoare de reacție a trolilor putiniști și a tâmpiților ușor impresionabili! Dacă primilor le înțeleg menirea (mănâncă rahat pe bani grei, nu?), pe ceilalți îi compătimesc…

      • Ai omis articolul din National.ro , 30.05.2022 , ora 18:09 , Claudia Marcu : ” CIUCA , SOMAT SA DESECRETIZEZE PROIECTUL DE LEGE TRIMIS DE VIRGIL POPESCU LA BRUXELLES ” .

    • Foarte bine face ca tine subiectul fierbinte. Ti se pare ca s-a schimbat ceva? Ori crezi ca o plateste Mintia sau CEO sa zica nasoale de tradatorul virgilica? Daca te-ai plictisit de subiect uita-te la știrile cu ucraina. Pe de o parte acuzam politicienii la gramada pt distrugerea industriei, dar inchidem ochii la ce se intampla sub nasul nostru. Asta trebuie spanzurat in piata publica alaturi de cațu, voiculescu, ghinea si alti tradatori

      • Sunt tot Kostea , am mai scos un partz . Credeti ca e usor sa te cheme Bidonette ?

    • Chiar așa stimate Bate la 👁 ochi…! Cum adică fotovoltaicele nu produc vara? Asta – i sănătos mental? Tocmai ca vara fotovoltaicele produc mai abitir!!!! Eolienele mai pot sa ia o pauza vara, darrrr nu total! Sunt studii de „vânt 💨” făcute în zonele unde se investește în eoliene și acolo vezi câte zile pe an ai vânt de să-ți învârtă „moristile”, și sunt și zile de vară cu duiumul în care se produce curent ⚡ cu Eolienele! De unde titlurile astea?

  8. rromania stat esuat mafiot securist criminal

    rrumanii carne de tun!

    nimic nu se schimba.

  9. Articole platite de state interesate ca noi sa nu ajungem sa producem energie ci sa depindem in continuare de ele.

  10. ROMANIA si ROMANII , rromania si rrumanii scriu dusmanii . Concluzia : NU ESTI ROMAN !

  11. România nu mai are guvern nici președinte.
    Are niște nulități care se comportă ca niște slugi preasupuse ale SUA și NATO.
    RUSINE SĂ NE FIE , CĂ TACEM TOȚI CA PORCUL IN PĂPUȘOI

  12. Fanfaronii astia,gagauzi si limbricari trebuie scosi cu suturi in fund si direct la balaceanca cu ei …..,dar rapid.

    • Onelian , cum m-ai ghicit ca am limbrici ? Nenorocirea e ca am si hemoroizi , ar fi benefice niste spituri in fund sa-mi domoleasca mancarimea . La Balaceanca nu ma mai primesc , le-am furat laptop-ul de la Secretariat , m-am pus bine cu cei de pe str. Gvardinskaya nr. 9 Tiraspol .

  13. Tot eu sunt si Badea ion , altu care nu misca , Anonim (20:06, 20:07 , 20:55 , 21:03 ) , Joiannis , Gao zar userist , Vlad si Lung Ionel , halesk de zor conform instructiunilor de la Raion .

  14. Vlad si Badea Ion au dreptate, dar oare poporul roman, la revolutie nu s-a gandit ca o sa schimbe sistemul, deci stapanul. La stapan nou reguli noi. Si acest nou stapan trebuie sa ne spolieze de ceva si cumva.
    Personal cred ca acest nou stapan este mai omenos, va dau un singur exemplu.
    Pe vremea impuscatului conform zicalei leniniste „nici paine fara munca dar nici munca fara paine” conform Decretului 153, cei prinsi fara serviciu erau condamnati la 6 luni inchisoare contraventionala.
    In prezent nu prea mai munceste nimeni si acesti oameni sunt asistati social, primesc bani de la stat, fara sa faca nimic, deci sunt incurajati sa nu munceasca.
    O mare concluzie rezulta din cele aratate: noul stapan este mai comunist decat primul.

    • Sunt nostalgic si ma cam pripesc in concluzii . Va recomand sa cititi DIGI 24 , 30.05.2022 , ORA 03:20 : ” CTP : DE CE APARE FASCINATIA DICTATURII „. Urmariti cu atentie VIDEO la acest articol , cine are urechi , SA AUDA , cine are ochi , SA VADA !

    • Mai sunt toase Mișu 4 milioane de conaționali care muncesc pe afara și vreo 4 milioane în țară! Dintre cei din țară, IT – iștii câștiga de la 2000 de EURoi în sus (chiar și 5000 euroi), medicii 3000 de EURoi, etc. România mai exportă și bunuri și servicii în valoare de vreo 90 miliarde euroi pe an (este adevărat, produse cu valoare adăugată și mica dar și mare)! Așa că toase Mișu mai cauta-ne spre putin și Kim Jong Un ca văd că ți – s tare dragi!!!!

  15. @Bidonette
    Perfect de acord. Atât așteaptă incompetenții și borfașii puterii-sa nu-i bagi in seama că să poată „lucra” in liniște. Bravo National !

  16. Deci o tehnologie utilizata pe submarine si probabil pe portavioane, care trebuie sa functioneze in conditii deosebite, in spatii reduse, noua ni se pare ca nu este buna. Adica ameicanii sunt niste inconstienti. E tare greu cu mintile intunecate…

  17. Cam scump. Totuși….ideea nu e rea. Având în vedere situația internationala actuala este recomandat sa ai mai multe centrale mici, dispuse pe tot teritoriul, decât una mare. Poate ,,strategii” …au fost întrebați?? Cum se va desfășura,,achizitia” și toate ,,studiile”….e altă discuție.

  18. Toata lumea fuge de Drogatii Amerlicani sa faca afaceri cu acesti pedofili criminali nimeni nu a facut bani toti au pierdut ,aceste gunoaie de politicieni romani corupti au vindut tara la Diavolul drogat pentru firimituri in buzunarul lor

  19. Eu cred ca asistam la un proces de metamorfozare a armelor rușilor in ramele americanilor. Dacă nu durează mult razbelul procesul s-ar putea finaliza.

    • Pe zi ce trece imi schimb infatisarea , sunt in plin proces de metamorfoza , dintr-o fiinta umana , daca nu postez , risc sa ma transform intr-o stevie ofilita , imi canta greierii in burta de foame .

  20. Să știe tot poporul!
    Să nu uiți că am avut fabrici de automobile la Pitești, Craiova, Câmpulung-Muscel, București, am avut fabrică de autobuze și troleibuze la București, am avut fabrică de camioane la Brașov, fabrică de tractoare la Brașov, fabrici de locomotive la Craiova, Reșița, Arad, fabrici de vagoane la Arad și Caracal, fabrici de tramvaie la Arad, Timișoara și București, fabrici de macarale la Timișoara și Ploiești, combinat de utilaj greu la Iași, combinate siderurgice la Galați, Reșița, Hunedoara!
    Ai obosit citind? Dar părinții și bunicii noștri, oare n-au obosit muncind pentru ele?
    Să nu uiți că aveam fabrică de avioane la Bacău, Craiova, fabrici de ciment, fabrici de sticlă și porțelan, fabrici de cărămidă, fabrici de textile, fabrici de prelucrare a bumbacului, a mătăsei, a lânei, fabrici de fire și fibre sintetice, fabrici de mase plastice, fabrici de ulei și de zahăr, fabrici de conserve de legume și de pește, fabrici de mobilă, fabrici de biciclete și fabrică de instrumente muzicale și câte și mai câte alte fabrici. De toate se făceau în România cu truda părinților și bunicilor noștri.
    Să nu uiți să le zici copiilor și nepoților tăi că peste 90% din blocurile de locuințe pe care le văd acum, înainte de ’89 au fost construite, că atunci s-au construit baraje și hidrocentrale, s-au făcut canale de irigații, s-a făcut Canalul Dunăre Marea Neagră, cu dublu rol, de navigație și de irigație, s-au făcut aducțiuni de apă și gaze naturale, mii de kilometri de cale ferată, drumuri, poduri și tunele, s-au făcut lucrări de îmbunătățiri funciare în zonele inundabile, s-a făcut Metroul din București și Casa Poporului, s-au făcut stadioane, săli de sport iar sportul românesc era la înălțime, s-au construit spitale,s-au construit, creșe, grădinițe și școli. Atunci chiar se învăța. S-au construit case de cultură și palate ale copiilor.
    În filmele românești se respectau eroii acestui neam, nu ca acum. Aveam rafinării, aveam flotă comercială și de pescuit oceanic, aveam petrol, gaze naturale, cupru, uraniu, aur, sare, marmură, de toate aveam, nu ne trebuia nimic de la nimeni! Avem agricultură, pământul era al României, nu al străinilor, aveam vii, livezi și sere de legume și de flori, aveam păduri, aveam o zootehnie puternică, numai la Tomești ieșeau anual pe poarta combinatului 1 milion de porci, da ai citit bine,UN MILION DE PORCI!
    Aveam fabrici de medicamente, fabrici de îngrășăminte chimice, fabrică de armament, fabrici de bere, fabrici de țigarete, aveam șantiere navale și s-a construit Autostrada București-Constanța.
    Aveam de toate, așa să le zici, dar într-o zi de Crăciun, slugile occidentului și trădătorii acestui neam, după ce s-au plătit toate datoriile externe și începeam și noi să o ducem bine după atâta muncă, l-au împușcat după o mizerie de proces!
    De atunci nu mai avem nimic, totul s-a furat, totul s-a demolat, de parcă au trecut pe aici 5 războaie mondiale!
    Așa să le zici copiilor și nepoților tăi!”

  21. Asa mi-a dictat Raionu , a zis ca da bine la nostalgici , umblam la coarda sensibila si le stoarcem lacrimi . Mi-au zis sa nu pomenesc nimic despre Polonia , cea care a fost desfiintata de 3 ori ca stat si a renascut din propria cenusa . Nici atat sa aduc vorba de cozi , foamete , frig , politie politica sau cine a fost in spatele executiei sotilor Ceusescu , sa arat doar latura idilica pe fondul unei doine cantata de un ciobanas chipes . Generatia mea e la apus , ce sa mai explic tineretului de azi care a impanzit lumea si a vazut in ce fundatura s-a aflat Romania pana-n 90 ? Acum se duc la Londra , Paris , Berlin , Roma , Madrid si ajung mai repede ca mine la Rabnita cu personalul de Tiraspol …

  22. Trezirea romani!!!!
    Daca aveti minim de respect si dragoste fata de copii dv promovati urgent unirea puterii tuturor romanilor sa punem capat acestui genocid national ,economic, social, civic, si al mediului inconjurator!!!.
    Cine nu o face este deja sinucigas asasin, calau al propriei familii si tradator al tarii in care a crescut si a fost educat, pe cheltuiala parintilor nostrii pe care-i lasam sa moara de foame…iar pe copii …
    datorita ,,vaccinurilor,, si lipsurilor care se inmultesc zi de zi!!!
    Trezirea fratilor cit mai are cine si mai avem pe cine salva!!

  23. Nu este de mirare,acesti prieteni ai anglo_americanilor nu cunosc si nici nu vor sa cunoasca istoria,adevarul doare ,bunicii prietenilor dvs au bombardat Bucurestiul in august 1944,au omorat mii de oameni nevinovati,oare nu se numesc criminali de razboi,cine ia judecat slugilor euopo_americane?

  24. Bai …Miguel.. te-ai făcut euloliana
    las-o așa..că prea le știi pe toate..ești dat..

  25. Pe lingă faptul ca au vândut resursele României pe nimic(aici includ resurse nat,capacitati de producție,păduri,terenuri)acum politicienii vor sa pună în pericol și viata romanilor prin proiecte experimentale pe foarte mulți bani!
    Asa cum se arata de ce nu am termina grupurile de la Cernavoda,cu tehnologia canadiana!?
    Dacă se va intimpla vreun accident, romanii își merita soarta!
    Chiar nu poți sa stai impasibil cind ești amenințat cu distrugerea!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger