Nu puține au fost reacțiile în spațiul public, în contextul dilemelor apărute cu privire la posibilitatea ca elevii să ofere, la școală, de 1 martie, mărțișoare – simbolul venirii primăverii – dat fiind contextul generat de noul coronavirus.
Cunoscutul medic Monica Pop a tocat mărunt recomandarea ministrului Sănătății cu privire la oferirea mărțișorului cu mănuși, enunțată cu câteva zile înainte de data de 1 martie. Și a desființat, practic, o astfel de idee, criticându-l tranșant pe Vlad Voiculescu. ”Doamne fereşte! Vreau să vă reamintesc că un studiu spune (…) că pe suprafeţe nu există virus, deci nu se menţine pe suprafeţe. Cum e posibil ca tocmai ministrul Sănătăţii să nu ştie lucrul ăsta şi să facă această afirmaţie, efectiv scelerată, că trebuie mănuşi pentru oferirea unui mărţişor.
Este revoltător, nu pot să cred aşa ceva! Nici de glumă nu e bună. Aţi văzut foarte bine că a fost ridiculizat inclusiv de colegii lui de coaliţie. Nu se poate aşa ceva! (…) Nu îmi venea să cred că s-a putut întâmpla aşa ceva şi că un om tânăr poate să spună inepţia asta”, a declarat Monica Pop, luni, într-o intervenție la Antena3.
Pop: Este absolut revoltător
Menționând că e vorba despre o ”tradiție frumoasă” și de o zi așteptată nu doar de către copii, medicul a părut de-a dreptul stupefiat de poziția venită chiar de la ocupantul fotoliului de ministru al Sănătății.
”Cum e posibil să spună aşa ceva şi să facă aşa ceva? Este absolut revoltător. (…) Eu cred că omul acesta, pur și simplu vrea să facă rău coaliției, pentru că altfel nu îmi imaginez. (…) Este comunicat clar că pe suprafețe nu există virusul, deci virusul acesta este un virus cu transmitere aerogenă. (…) Cum e posibil să spună că poate transmite viroza aceasta un mărțișor? E de noaptea minții!”, a conchis Monica Pop.
De altfel, nu puțini au fost cei care au remarcat faptul că luni, la Parlament, Ludovic Orban, președintele Camerei și, totodată, liderul PNL, a împărțit flori jurnalistelor aflate în clădirea Legislativului. Nu oricum, ci fără mănuși.
Pe 24 februarie, Ministerul Educației transmitea, într-un comunicat, următoarele aspecte:
”În ordinul comun nr. 3.235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).
Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum „flori și mărțișoare” în categoria „obiecte personale”.
Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2.”