AcasăSOCIALMedicii veterinari privați, trimiși să controleze gospodăriile populației

Medicii veterinari privați, trimiși să controleze gospodăriile populației

Medicii veterinari privați vor fi instituiți cu atribuții de control în gospodăriile oamenilor, măsura fiind necesară pentru a ține sub control pesta porcină africană, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență. Totodată, pe motiv că activitatea instituției este prea complexă, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va angaja un al patrulea vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat. 

Potrivit ANSVSA, particularitatea României de a deține un număr impresionant de exploatații mici, cu prezența simultană a mai multor specii, în care măsurile de biosecuritate sunt reduse, constituie un risc imens în ceea ce privește răspândirea bolilor la animale și îngreunează foarte mult aplicarea măsurilor de supraveghere, control și eradicare a acestora. În plus, greutatea informării corecte a deținătorilor de animale privind responsabilitățile și obligațiile lor în domeniul sanitar- veterinar atrage după sine multiple probleme, fiind foarte greu de controlat circulația animalelor și a produselor/subproduselor provenite de la acestea, care sunt factor de risc identificat în  apariția și diseminarea bolilor.

Autoritatea arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență că Regulamentul (UE) 2016/429 și regulamentele delegate aferente au creat cadrul juridic necesar pentru  delegarea  realizăriianumitoractivitățide către medicii veterinari care nu sunt medici veterinari oficiali. Astfel, în România, medicii veterinari privați vor pune în practică măsurile din cadrul programelor de eradicare a bolilor, vor sprijini autoritățile în efectuarea supravegherii pentru depistarea prezenței bolilor, vor desfășura anchete epidemiologice în cazul în care suspectează prezența unei boli și vor desfășura deesfășura activități privind măsurile de control al bolilor în cazul apariției unui focar de boală.

Muncă grea la ANSVSA

Considerând că un președinte și trei vicepreședinți nu sunt suficienți pentru a acoperi întreaga sferă de activități, ANSVSA a emis un proiect de ordonanță de urgență prin care se înființează un al patrulea post de vicepreședinte. Persoana care va ocupa noua funcție va asigura colaborarea cu celelalte autorități și instituții ale statului, managementul situațiilor de urgență care implică domeniile de competență ale ANSVSA, gestionarea relațiilor internaționale, precum și relațiile cu presa.

”În acest context general, funcția de vicepreședinte-subsecretar de stat este cu atât mai importantă cu cât nivelul discuțiilor și al implicării directe în aceste aspecte impun o serie de măsuri și activități care trebuie gestionate unitar”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență. O altă schimbare prevăzută în proiectul de act normativ este interzicerea participării medicilor veterinari oficiali la evaluarea costurilor de compensare, în cazul tăierii sau uciderii de animale vii, a celor de ecarisare și procesare a deșeurilor animaliere, de dezinfecție, deratizarer și dezinsecție, de confiscare sau distrugere de material germinativ de origine animală ori de produse și subroduse supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar. Participarea la evaluarea costurilor a medicilor veterinari ai ANSVSA a fost considerată, de către Comisia Europeană, care alocă 75% din valoarea despăgubirilor, un conflict de interese.

Medicamentele animalelor, administrate doar de medici

Potrivit proiectului de act normativ, administrarea  produselor  medicinale veterinare la animale se va  realizeaza sub responsabilitatea sau sub supravegherea, după caz, a medicului veterinar cu drept de liberă practică. Totodată, proprietarii ori deţinătorii de animale de la care se obțin alimente vor fi obligați să respecte  perioada  de  așteptare  prevăzută  în  prospectul  produsului  medicinal  veterinar administrat de către medicul veterinar sau sub supravegherea acestuia.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
965 afisari

5 COMENTARII

  1. Alți bugetofagi cu atribuții totalitare, sub alte pretexte. O să haliți numai de la supermarket și deșeurile injectate de la străini, stimați români.

  2. Nici animalele și nici oămenii nu mai pot trai de dictatura big farmă și de politicienii slugi care execută ordinele lor!!!

  3. De ce ma cenzurati,dna Marcu,va e frica sa nu se trezeasca prostimea?Romania asta de care toata presa va bateti joc o sa faca implozie pe noi.Credeti ,voi ,presa, ca o sa scapati de judecata?

  4. Si cum se va pune in aplicare” violarea de domiciliu de catre medicii privati” ?
    Fara mandat nu se intra in curtea omului…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger