Cauta

Medicii și asistentele s-au săturat. Încep protestele!

Protestele spontane ale cadrelor medicale ar putea paraliza activitatea spitalelor

După ce sindicaliștii de la Sanitas au declanșat greva japoneză, Federația Solidaritatea Sanitară anunță și ea proteste masive. Personalul medical din sistem nu mai suportă condițiile crâncene de muncă și lipsa oricărui stimulent financiar. Reprezentanții sindicatelor susțin că, în scurtă vreme, vom asista la acțiuni spontane de încetare a activității în sistem.

Federația Solidaritatea Sanitară va solicita medierea președintelui României în solicitările adresate Guvernului de către sindicaliști, amenințând cu declanșarea protestelor în toată țara. Sindicaliștii din sistemul sanitar cer să se ia măsuri pentru protecția sănătății și securității în spitale. Printre aceste măsuri se numără recunoașterea Covid ca boală profesională în rândul personalului medical, precum și reducerea timpului de lucru pentru toți salariații care lucrează cu pacienți Covid-19 și limitarea la maxim 3 ore a utilizării continue a echipamentului individual de protecție împotriva SARS-CoV-2. Totodată, Federația Solidaritatea Sanitară cere Guvernului finanțarea și acordarea sporului de până în 30% (prevăzut de Legea nr. 56/2020, respectiv Ordinul nr. 1070/2020) pentru toți salariații care au acest drept, acordarea sporului pentru combaterea epidemiei pentru toți salariații din unitățile și secțiile care tratează pacienți COVID-19 și suspecți și adaptarea sporului pentru condiții de muncă la contextul creat de pandemia COVID-19, caracterizat de accentuarea gradului de pericol și stres, prin acordarea acestora la nivel maxim în toate unitățile sanitare.

Stimulent de risc și în starea de alertă

Într-un Apel adresat Guvernului, Federația Solidaritatea Sanitară a solicitat tratament echitabil al tuturor salariaților din sănătate prin creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de salariați începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022, plata gărzilor cu tariful normei de bază și raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale. ”Tratamentul echitabil implică, de asemenea, acordarea stimulentului de risc în toate situațiile în care salariații asumă tipul specific de risc, respectiv pe perioada stării de alertă și pentru tratarea pacienților suspecți. Tratamentul decent al tuturor lucrătorilor aflați în prima linie a războiului dus împotriva pandemiei COVID-19 implică și acordarea drepturilor specifice în materie de stagiu de cotizare/drepturi de pensie. Suplimentar, este necesară reducerea vârstei de pensionare pentru salariații care lucrează în condiții deosebit de periculoase, respectiv recunoașterea stagiului suplimentar de cotizare pentru toți salariații care depășesc durata de muncă aferentă unui CIM, cu reducerea corespunzătoare a vârstei de pensionare. Este necesară și instituirea unor forme adiționale de recunoaștere și recompensă prin instituirea unor soluții adiționale celor deja existente”, se arată în Apelul Federației Solidaritatea Sanitară.

Oamenii sunt epuizați

Președintele Federației Solidaritatea Sanitară susține că întreg personalul medical din linia întâi este epuizat, pentru că nu există oameni care să îi înlocuiască. Și asta pentru că toate demersurile făcute în ultimele luni la Ministerul Sănătății pentru inițierea unor cursuri intensive în specialitățile deficitare și necesare în pandemie au rămas fără răspuns. ”Dacă nici această ultimă încercare de dialog cu cei de la Guvern nu va avea rezultate, vom începe protestele la nivel național. Vom picheta ministerele, Guvernul, că nu avem voie să facem grevă. Dar, dacă nemulțumirile oamenilor se vor menține, acțiuni spontane, cu oprirea lucrului, se pot întâmpla oriunde și în orice moment”, ne-a declarat Radu Vasile, co-președinte al Federației Solidaritatea Sanitară.

Ultimele stiri

  • Femeie în scaun cu rotile, batjocorită în Craiova Olguței Vasilescu. Un șofer de autobuz i-a închis în nas ușile și a refuzat să coboare rampa de acces!
  • Globalizarea muncii în România. Indienii din corporaţii, plătiţi prost, dar nici nu-şi dau interesul. Angajaţii români, exasperaţi!
  • Comunicat de presă PRAKTIKER REAL ESTATE ROMÂNIA SRL
  • Încă un cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
  • Legea care le restricţionează copiilor accesul la telefoanele mobile. Cât timp vor avea la „ecrane”, în funcţie de vârstă
  • Gabriela Firea: 1 miliard de euro fonduri europene nerambursabile atrase în București
  • Ipoteză șocantă a spionilor ruși, în legătură cu tentativa de asasinare a premierului Slovaciei.
  • Poza Zilei
  • Angajații statului ies să protesteze joi, în Piața Victoriei
  • Franța a lansat racheta nucleară! Care îi este destinația?
  • Exit mobile version