AcasăSOCIALMedicii sar la gâtul lui Cîțu: ”Cine a cheltuit banii ăia mulți,...

Medicii sar la gâtul lui Cîțu: ”Cine a cheltuit banii ăia mulți, că la noi nu au ajuns?”

Medicii de familie au reacționat virulent la acuzația premierului Florin Cîțu, care a insinuat că vina eșecului campaniei de vaccinare ar aparține acestora, deși au primit miliarde de lei. Aceștia au arătat că sumele enorme de care a vorbit prim-ministrul nu au ajuns la ei, susținând că nu medicii de familie sunt vinovați pentru proasta gestionare a fondurilor.

Declarația premierului Florin Cîțu, potrivit căreia medicii de familie ar fi încasat stimulente pentru campania de vaccinare fără să aibă și rezultate, a produs un val de indignare în rândul acestora. Societatea Națională de Medicina Familiei consideră afirmația prim-ministrului nedreaptă și susceptibilă a induce în eroare opinia publică. ”Medicii de familie sunt vinovați pentru managementul strategic eronat al Ministerului Sănătății? Pentru proasta gestionare a fondurilor?

În declarația sa, șeful Executivului pomenește de niște stimulente care ar fi fost acordate medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare, ca parte a strategiei propuse de Ministerul Sănătății, și vorbește de miliarde de lei cheltuite în acest scop. Unde sunt acești bani cheltuiți? Pentru că sumele enorme menționate anterior nu au ajuns decât în mică măsura la medicii de familie?”, se arată într-un comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF). Premierul Florin Cîțu a afirmat, în 28 iulie, că deși au fost oferite stimulente medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare, de ordinul miliardelor de lei, campania nu a dat rezultatele așteptate. Aceste stimulente erau, de fapt, plăți pentru servicii medicale suplimentare față de cele contractate de medicii de familie, susține SNMF. ”Consilierea și programarea pacienților la vaccinare pe platformă, monitorizarea pacienților vaccinați, vaccinarea în centrele de vaccinare și vaccinarea în cabinete s-au desfășurat în baza unor contracte de prestări servicii încheiate cu autoritățile locale sau cu casele județene de asigurări de sănătate. Nu aceste contracte, ale căror plăți sunt de altfel în mare întârziere la nivel de țară, sunt explicația marilor pierderi bugetare. Cauzele trebuie căutate în alte părți sau poate sunt cunoscute, dar nu se vrea a fi menționate”, se mai precizează în comunicatul SNMF.

Întârzieri mari la plata serviciilor

Medicii de familie se tem că declarația lui Florin Cîțu este o justificare pentru întârzierea plăților și chiar pentru stoparea acestora. Societatea Națională de Medicina Familiei semnalează că în prezent plățile sunt în mare întârziere, că sunt cabinete care nu au primit banii pe mai mult de trei luni, nici pentru programare la vaccinare, nici pentru vaccinarea în cabinete. ”Deconturile pentru pacienții programați la vaccinare sunt de cele mai multe ori greșite, în defavoarea medicilor. Nici măcar plățile pentru personalul medical de la centrele de vaccinare (unde activează inclusiv medici de familie) nu sunt la zi. De altfel, la capitolul restanțe, trebuie amintită și întârzierea semnificativă a plăților pentru campania de vaccinare a copiilor în cadrul programului național de imunizare. Bulversantele măsuri de asistență a pacienților infectați cu Covid-19 și a contacților acestora, luate de Ministerul Sănătății, modul de organizare a campaniei de vaccinare, au fost permanent amendate și corectate de medicii de familie, care cunosc mult mai bine situația din teren, nevoile pacienților și modul de reactivitate al acestora în fața normelor”, mai arată SNMF.

A găsit țapii ispășitori

În toată perioada pandemiei, medicii de familie au fost nevoiți să-și cumpere singuri materiale de protecție, cu prețul scăderii semnificative a propriilor venituri, iar creșterea fondurilor a fost, în 2021, de doar 1%, care nu a acoperit nici măcar inflația, susține SNMF. ”Căutând explicații publice ale eșecului campaniei de vaccinare anti Covid-19, premierul a recurs la clasicul țap ispășitor – asistența medicală primară. În aceste condiții, medicii de familie, prin SNMF, consideră că atitudinea celor care reprezintă Ministerul Sănătății și Guvernul demonstrează cunoașterea incompletă a realității din teritoriu și menținerea reflexului de a plasa propria responsabilitate pe umerii altora”, se mai precizează în comunicatul SNMF.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.543 afisari

14 COMENTARII

 1. Lasati ca nici felcerii contopist nu stau mai prejos.In excesul de zel al romanului cu par pe limba si lingator de clante s-au trezit niste imbecili din astia care sa decreteze ca ei nu trateaza decat vaccinati .Credeau ca ii avanseaza regimul covidist din lingatori de clante in lingatori de dosuri dar epilatoarea a fost mai iute de picior ,sau de cur,nu se stie ,si le-a luat ciolanul.Astia sunt romanii,copiii din flori ai fanariotilor.

  • De ce nu dai niste nume? Mi-ar face o plăcere deosebită să le fac reclamă sau să demarez o acțiune impotriva lor. Meseria de doctor nu există doar ca niște imbecili să facă politică.

 2. Bă ia duceti-va dracului de guvernanți retardati si poponari. Ce pielea mea tot mituiti DSP urile si INSP urile ca sa dea date false despre infectarile de 80% a nevaccinatilor. Ia mai duceti-va in rahatul nostru de handicapați si testați tot vaccinatii ca ăstia infectează pe toți. Ia duceti-va dracului de javre ordinare si lăsați oamenii in pace că VENIM CU VESTE GALBENE PESTE VOI. VRETI CA-N FRANȚA? VĂ DĂM PÂNĂ VA IA DRACU DE TOTI. IDIOTI DE SLUGI VANDUTI LA ue. Ne băgăm … in voi si în familiile voastre de gay si de criminali naziști. Că cați cu ochi ce sunteti. Hai să vedeti ce revoluție vă dăm si cu veste si fără. Dați drumul la maluri ca altfel e de rău. Si ăia vaccinați să poarte măsti in spații închise că ne infectează pe toți fire ati ai dracului de ciume la guvern. Toți vaccinatii să fie testați să vedem ce virusi au javrelor.
  Huo gay lor. Să–l pupati in …. pe Macron că vă dăm si noi cu vestele peste bot. Facem o revoluție de-o sa-ncremeniti toti.

 3. Doctorii complici la crima, sau autori la ordin, constata acum ca au fost trasi pe sfoara.
  La sugerez sa intubeze orice politician si membrii lor de familie, indiferent pentru ce se afla in spital(apendicita, diaree, hemoroizi, nastere etc).
  Sa crape si astia si sa fie aruncari in groapa in saci negri, ca si nevinovatii asasinati anul trecut.
  Haideti baieti ca se poate !

 4. Cică ” au reacționat virulent ”. Unde e virulența, băi, infantililor? Rămîne cum am stabilit, ziaricii din ziua de azi sînt nişte proşti cu diplomă, habar nu au de limba română. Prind, ei, din zbor, nişte cuvinte ce le sună lor mai doxe şi le aruncā în text, zdraaang, ca mămăliga-n geam.

 5. Ha ha ha, bai Matule dovleakule, le-ai dat teapa la sclavetii tai din auschwits-urile mortii, bai tampitule, nu se face asa ceva 🙂 Oricum, indiferent de cat de neo-nazist vrei sa fii, tot o vei lua in bot de la romanasii tai, bai limbrikule de 6 lei si 66 de bani 🙂 Nimeni nu mai crede nimic din propaganda voastra, asa ca vine razboiul, sa vezi ce capete in gura o sa iti iei, bai agariciule criminal, tu esti numai sclavetele globalistilor miliardari, si atat, ordinarule

 6. Am postat 10 comentarii , Raionul este multumit si am impuscat 30 de copeici . Ce l-o fi apucat pe Ion Caramitru sa se scoale cu noaptea-n cap si sa posteze la 4:57 ? Aici am suflat mucii in fasole , posibil sa se prinda cititorii ca i-am furat numele si astuia ?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri