Cauta

Medicii, puși de Tătaru să încalce legile

Tătaru refuză să le acorde protecție medicilor

Federația Solidaritatea Sanitară atrage atenția că medicii sunt obligați să încalce legile și că, în cazul unor procese penale și civile, aceștia nu vor avea niciun fel de apărare. Deși sunt obligați de minister să profeseze într-o altă specialitate decât cea deținută, ministerul nu le asigură imunitatea profesională.

Potrivit articolului 653, alineatul 2, din Legea 95/2006, personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ şi neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, prin acte individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic sau tratament. Această prevedere legală este încălcată de toți medicii din unitățile medicale transformate peste noapte de ministrul Tătaru în spitale Covid, avertizează sindicaliștii din Sănătate. ”Situația de fapt este următoarea: la ora actuală, într-o bună parte din spitalele Covid-19 există categorii întregi de medici (chirurgi, ortopezi, oftalmologi, ginecologi etc.) care sunt obligați să practice medicina în altă specialitate (cel mai adesea Boli infecțioase) decât cea pe care o dețin.

Răspunderea lor este derivată din efectele pe care diagnosticul și tratamentul îl au asupra pacienților, efectele care sunt în strânsă legătură cu competențele reale ale medicului. Legiuitorul a diferențiat în mod intenționat răspunderea privind depășirea limitei competențelor (art. 653 alin. 2) de răspunderea pentru cunoștințe medicale insuficiente, în cazul celei din urmă imunitatea profesională în fața depășirii de competențe fiind insuficientă. Suplimentar, este lesne de înțeles că nu putem transforma prin lege cunoștințele medicale insuficiente în cunoștințe medicale suficiente, singura soluție rămânând imunitatea profesională”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

Dotare și personal acreditat

Sindicaliștii semnalează și încălcarea Legii drepturilor pacienților, nr.46/2003,  care, la articolul 30, alineatul 1, prevede că intervenţiile medicale asupra pacientului se pot efectua numai dacă există condiţiile de dotare necesare şi personal acreditat. ”Suspendarea regulilor privind certificatul de liberă practică în astfel de cazuri este una dintre variantele care ar trebui analizate în astfel de cazuri. Dacă răspunsul este DA, atunci se naște o altă întrebare: În baza cărei prevederi legale? Dacă răspunsul este NU, devine relevantă o nouă întrebare: În acest caz de ce mai trebuie să plătească asigurarea de malpraxis medicii aflați într-o astfel de situație? Spre exemplu, articolul 29 din Legea nr. 46/2003 indică Ministerul Sănătății ca instituție responsabilă pentru elaborarea criteriilor medicale pentru selecția pacienților în condiții de resurse limitate. Cel mai evident este cazul utilizării hidroxiclorochinei în tratamentul pacienților Covid-19: mai multe studii (inclusiv cel al OMS) arată că aceasta nu are efecte terapeutice semnificative, dar are în schimb efecte adverse semnificative”, se mai precizează în comunicatul Federației Solidaritatea Sanitară.

Vor începe procesele

Cadrele medicale se tem că, în scurt timp, vor începe procesele împotriva lor și că vor fi nevoite să plătească despăgubiri, în condițiile în care asigurarea de malpraxis nu acoperă depășirea competențelor. ”Medicii tratează pe baza unui protocol, pe care îl aplică ad litteram, deși nu sunt convinși că este bine ceea ce fac. Îi văd acum pe chirurgi cum și-au luat tratate de boli infecțioase și încep să studieze, pentru că au și ei dubiile lor, dar nu au cum să devină specialiști în două luni. Tot aud de acea comisie interdisciplinară care ar trebui să se întrunească la nivelul spitalelor, dar aceasta funcționa doar pe vreme de pace. Acum despre ce comisii vorbim, când dintr-un spital general ai făcut spital de boli infecțioase? Comisia înseamnă specialiști de boli infecțioase pe care nu-i avem. Un chirurg cu cine să facă o comisie? Cu urologul? Cu oftalmologul? Cu ortopedul? Problema este că acum așteptăm procesele care vor fi intentate împotriva medicilor. Și cine va plăti? Cu siguranță vor plăti și medicii, dar vor plăti și spitalele”, ne-a declarat Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Ultimele stiri

  • Vrea Emmanuel Macron să preia controlul Uniunii Europene ?
  • Ucraina poate să facă mai mult cu mai puțin. O strategie pentru a supraviețui Rusiei
  • Cum a ajuns lumea să aibă datorii de 315 trilioane de dolari
  • Biden strică tranziția ecologică pentru a ține în frâu China?
  • Sondaj Sociopol: Firea îi suflă în ceafă lui Nicușor Dan
  • Dan Tocaci, periculosul Dan Tocaci
  • Dani Mocanu dezvăluie cum a făcut 600.000 de dolari pe TikTok!/„Așa mi-a spus doamna de la ANAF”
  • Noi amănunte în cazul morții Raisei, copila de 2 ani din Dolj. Cine e principalul suspect/Ce povestește bunica fetiței – VIDEO
  • AUR, Smirnă și Tămâie. Magia prin care libanezul Murad se vrea împărat la Mangalia, să-și bage calul troian în Primărie
  • Firea ajunge la 4 procente în spatele lui Nicușor Dan, iar Piedone coboară pe locul 4 și s-ar putea retrage din cursă
  • Exit mobile version