AcasăSOCIALMedicii din diaspora vor să se întoarcă. Ministerul a blocat posturile

Medicii din diaspora vor să se întoarcă. Ministerul a blocat posturile

Personalul medical a ajuns la capătul puterilor

Criza de medici și asistente ar putea fi rezolvată cu cei plecați în străinătate, care și-au manifestat intenția de a se întoarce să lucreze în țară, dar Ministerul Sănătății nici nu vrea să audă de deblocarea posturilor. Sindicaliștii de la Sanitas ne spun că personalul medical este epuizat și că s-a săturat de promisiunile celor din Guvern, amenințând că vor merge până la încetarea activității.

Personalul medical a ajuns la capătul puterilor și nu mai crede în vorbele goale ale celor care ne conduc. Sindicaliștii de la Federația Sanitas ne spun că niciuna dintre promisiunile Guvernului nu a fost onorată și că oamenii din sistem muncesc până la epuizare, fără să fi primit stimulentul de risc sau sporurile prevăzute în lege. Aceștia amenință că, de săptămâna viitoare, vor declanșa proteste la nivel național, luându-se în calcul și oprirea activității.

”Ne-am întâlnit cu cei din Guvern, am stabilit următorii pași, însă nu s-a făcut nimic. Am cerut deblocarea posturilor în sănătate și în asistența socială, care sunt blocate de la începutul pandemiei. Angajările pentru perioade determinate de 6 luni sunt prostii, pentru că nimeni nu vine să se angajeze pe perioada stării de alertă, care se prelungește din 30 în 30 de zile. Măcar să deblocheze cele câteva mii de posturi bugetate, care s-au vacantat în ultimele 8 luni. Nu putem asigura îngrijiri de calitate doar prin ordinele lui Arafat cu detașările, și alea făcute după ureche. A detașat personal medical care în ziua detașării împlinea vârsta de pensionare sau avea comorbidități. Așa se fac detașările, nimeni nu își asumă, nimeni nu se consultă. Mai mult, avem situații în care medicii au fost detașați forțat și nu și-au primit nici măcar acum salariul pe perioada detașărilor. Toate lucrurile astea duc la descurajarea personalului medical, la demoralizarea lui. Avem medici și asistente care ne sună și spun că vor să se întoarcă în România, dar nu vine nimeni să se angajeze pe 30 de zile. Trebuie deblocate posturile măcar pe un an de zile”, ne-a declarat Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Cocoașa, calculată greșit

Conducerea Sanitas ne spune că ministrul Sănătății a calculat greșit cocoașa și că suntem total nepregătiți la ora actuală. ”Au apreciat total greșit cocoașa aia, pentru că acum suntem la 5.000 de cazuri, în condițiile în care Ministerul Sănătății are un studiu de seroprevalență care ne arată că un milion de români au trecut prin boală, în afară de cei 200.000 înregistrați oficial. Acum se va suprapune peste gripă și cel mai rău este că suntem nepregătiți, s-au făcut lucrurile alandala. Toți epidemiologii din spitale au fost detașați la DSP-uri, în condițiile în care și unitățile sanitare au nevoie de circuite, pentru că în fiecare zi se trezește ministrul Sănătății prost dispus și mai transformă câte un spital în spital Covid, fără să întrebe nimeni dacă are sau nu circuite sau personal. Au avut toată vara la dispoziție dar nu am crescut capacitatea de testare, 60% din teste se fac în privat acum. Pe la Guvern se vorbește că numărul de cazuri Covid este de 5-6 ori mai mare”, a afirmat prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope.

Fără stimulente și sporuri

Sindicatele din Sănătate cer, pe lângă deblocarea posturilor, respectarea legii privind salarizarea. ”Stimulentul de risc nu s-a primit nici acum integral pe cele două luni ale stării de urgență, iar cei din asistența socială nu au primit deloc, deși li s-a promis de la Paște, pe care l-au petrecut cu beneficiarii din cămine. Sporul de 30% nu a fost dat spitalelor Covid, sporul de epidemie nici atât, pentru că Nelu Tătaru evită să emită ordinul de declarare a epidemiei. Avem probleme și la aplicarea Legii 56, care recunoaște meritele personalului medical. Au murit 38 de cadre medicale, iar urmașii acestora nu au primit nici acum pensia și nici nu au cui se adresa, pentru că Ministerul Muncii nu a avut timp să facă o metodologie. Mai mult, de opt luni de zile nu s-a aplicat reducerea programului pentru cei care lucrează cu Covid. Oamenii sunt epuizați. Nu s-au dat concediile la începutul pandemiei și acum nu le mai dau că nu au cum. Nu se mai poate continua așa. Dacă nu se vor rezolva aceste probleme sigur se va ajunge la oprirea activității”, a mai precizat Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.078 afisari

9 COMENTARII

  1. Dar ce, alea/aia angajati in perioada starii de urgenta si alerta au fost angajate/i pe criterii normale?
    Foste infirmiere, ingrijitoare, vanzatoare, coafeze, etc. absolvente a „celebrelor” Scoli Postliceale Sanitare, dar care au carnet de partid (in f-ctie de ce partid conduce administratia in subordinea careia se afla spitalele!), au fost angajate pe pile iar cand au ajuns in sectii nu au fost capabile sa faca o injectie sau sa puna o perfuzie.
    Normal ca personalul calificat si bine pregatit este epuizat, pt. ca pe langa epidemie, trebuie sa tina in spate 3-4 cadre medicale care habar nu au ce trebuie facut si e riscant sa lucrezi cu asa ceva, chiar unii medici au sesizat aceste aspecte. Dar daca „duduia” in cauza este pupila unui lider de partid si se duce sa te toarne iar seful spitalului este numit politic, ai toate sansele sa ramai fara loc de munca.
    De ce s-a ajuns in situatia in care in fiecare sectie din spital, exista cadre medicale cu f-ctii de conducere in partidele politice si care fac doar ce vor, fara sa tina cont de nevoile sectiei, pacientului, spitalului?
    Detasarile medicilor s-au facut tot pe pile, cei care au acceptat au facut-o pt. ca au fost ademeniti de veniturile mari din spitalele COVID(si sa nu mai urlati voi sindicatele ca nu s-au primit bani!) si de promisiunea ca vor obtine posturile in spitalele judetene.
    Resursa umana recrutata in ultimii ani in spitale, chia si la varful sistemului sanitar, pe criterii care nu nicio legatura cu meritocratia, onestitatea, interesul cetateanului, etc., este una din principalele cauze ale prabusirii sisatemului sanitar.

  2. Daca mai tine pandemia parca i vad pe viermii astia limberali ca ies la interval si se roaga sa fie lasati in paca Nu mai vor guwerner si guwernare pentru ca nu stiu pe unde sa scoata camasa

  3. Pai cum,bre, renuntati la salariile de 13000 de euro lunar cum va mintea mafia organizatoare de targuri de joburi pentru medici si asistente in strainatate ridicata in slavi de media Pro TV ,Antene etc.Cu toate ca ati invatat multa carte nu ati inteles ca astia aveau nevoie de sclavi ,nu medici.Ajunsi acolo v-ati lovit de realitatea dura din spatele iluziilor cu care v-a spalat creierele propaganda neomarxista.V-ati dus sa fiti medici,ati ajuns ,in cel mai fericit caz,asistenti sau brancardieri,adica cu carca.Fetele asistente au ajuns infirmiere ,bune sa schimbe pampersii bosorogilor europeni care traiesc 90 de ani ,din care 20 pe post de legume.Cei care printr-un concurs fericit de imprejurari ajungeau sa profeseze ca medici au constatat repede ca au ajuns sclavi pe plantatie .Se cunoaste cazul doctoritei din Franta ucisa de epuizare ,se cunosc si cazuri de sinucideri pe care ticalosii mediatici care i-au prostit sa plece le ascund cu mare grija.Poate ca acolo castigati multi bani dar cu ce va folosesc cand va impartiti viata intre munca si 4-5 ore de somn pe zi?Tara asta ,buna -rea, nu va dadea multi bani , macar va respecta.Pacientii care veneau la voi va respectau si va erau recunoscatori nu numai moral.Revenind in Romania pactul ticalos pe care sistemul medical,alaturi de cel de securitate interna ,l-a facut cu alogenii din fruntea tarii care vor sa ne distruga familia ,obiceiurile,educatia si credinta sub ptetextul ticalosiei covid ii ajunge din urma pe cei care participa la acest act de tradare de tara.Dumnezeu nu bate cu parul.

  4. Da….sa intre in greva….poate oprirea activitatii.
    Tocmai de aceea este nevoie si de o structura militarizata, ca in astfel de crize, stari de urgenta, pandemii, cutremure, sa nu zica…pas…sunt in greva !
    Nu mai pot /chef sa lucrez
    si sa moara pacientii pe targa !

  5. Sa faca tot ce spuneti,dna Ioana .Partea buna e ca de cand „eroii din structuri” se ocupa doar de covid s-au rarit crucile proaspete din cimitire.Sa fie intr-un ceas bun.

    • se ocupa doar de covid pentru ca nu sunt capabili sa organizeze un sistem sanitar cu circuite separate / spitale separate, covid/ non covid, astfel incat orice pacient sa aiba acces la tratament si siguranta sanitara.
      se vede o incropeala de pe o zi pe alta, fara o organizare profesionista., sistemul sanitar de urgenta( mai ales ATI) din pacate o sa intre in colaps.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger