Cauta

Medicii de familie, revoltați: ”Lăsați-ne să tratăm bolnavii!”

Medicii de familie cer Guvernului să deblocheze activitatea cabinetelor

Programarea în platforma de vaccinare poate fi făcută de oricine, susțin medicii de familie, care nu mai vor să-și neglijeze pacienții din cauza impunerii acestei activități birocratice. Aceștia atrag atenția că bolile cronice s-au agravat din cauza anxietății și stresului pacienților, care au nevoie de mai multă atenție din partea medicilor. 

Încrierea pacienților în platforma de vaccinare nu este un serviciu medical, susțin reprezentanții Asociației Medicilor de Familie, care atrag atenția că a fost blocată activitatea cabinetelor. ”Introducerea unor date într-o platformă nu este un serviciu medical, mai ales că aceasta poate fi făcută de oricine, un aparținător, o cunoștință, personalul din asistența socială din primării sau un angajator, nu este un serviciu medical. Nu se poate bloca activitatea în cabinetele de medicină primară cu niște activități birocratice. Nu există numai Covid, din păcate există toate bolile cronice, există în continuare îmbolnăviri acute și atunci este un management corect cu resursa umană?  Eu zic că nu este, în condițiile în care ai puțini medici, mai ales medici de familie. Vârsta medie a medicilor de familie este de peste 55 de ani, deci aproape jumătate din medici, în doi-trei ani, se pot pensiona. Și, în astfel de situație, în plină pandemie, să-ți treacă prin minte să soliciți medicilor de familie astfel de servicii nu este o gândire eficientă. Se promovează ideea că acea programare trebuie făcută de medicul de familie, nu am văzut nicăieri un spot publicitar în care să arăți cum se folosește acea platformă și să indici numărul de la call-center-ului pentru programare, cum se face în toate celelalte țări. Și medicul de familie are doar cele două căi de a înregistra pacientul, platforma și call-center-ul, nu are un fir roșu, și tot așa se blochează platforma și la noi, și tot așa nu răspunde nimeni la call-center, și atunci ne pierdem zeci de minute să facem un lucru pe care îl poate face oricine. Bolnavii cronici necesită o atenție și mai mare în această perioadă, din cauza stresului, iar stările de anxietate agravează și dezechilibrează bolile. Eu nu accept să-mi neglijez profesia de medic pentru activități birocratice”, ne-a declarat dr. Klára Soós Szabó, președintele Asociației Medicilor de Familie Harghita.

15 lei pe serviciu

Timp de două-trei săptămâni, s-a vehiculat peste tot că medicii care programează oameni la vaccinare vor primi 30 de lei și apoi au trecut în ordin doar 15 lei, ne mai spune dr. Klára Soós Szabó, președintele Asociației Medicilor de Familie din Harghita. O altă problemă, semnalată de dr. Daciana Toma, secretarul general al Societății Naționale de Medicina Familiei, este aberația din proiectul de ordin al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care nu permite înscrierea pacienților în platforma de vaccinare decât în timpul orelor de program. ”Dacă ai efectuat înscrieri la vaccinare în afara programului nu ești plătit pentru acest serviciu, deși se știe că sunt probleme majore în funcționarea platformei, pe lângă faptul că mai avem și pacienți de tratat. În plus, asta cu procentele de stimulare pentru programarea oamenilor la vaccinare este atât de încâlcită încâ, la sfârșit, nimeni nu o să primească niciun leu”, ne-a declarat secretarul general al Societății Naționale de Medicina Familiei, dr.Daciana Toma.

Plătiți în bătaie de joc

Deși cu fiecare an li se cer tot mai multe activități în plus, suma alocată de cabinetelor medicilor de familie este una batjocoritoare. ”Noi, medicii de familie, trebuie să întreținem cheltuielile cabinetului, salariile angajaților, plata utilităților, chiria pe spațiu, dările către stat, uneori și rată la bancă pentru aparatura cumpărată, dintr-un fond asemănător pe care îl primește un medic angajat la stat, de 17.000-18.000 de lei. Astfel, un medic de familie cu 1.500 de pacienți câștigă într-o lună net 4.000 de lei maxim 5.000 de lei, mai puțin decât un rezident în ultimul an. Stimulentul de risc pentru perioada stării de urgență l-au primit doar angajații cabinetelor, nu și medicii de familie, fapt care a constituit o altă bătaie de joc la adresa noastră. Și apoi se miră că studenții fug de medicina de familie”, ne-a mai precizat președintele Asociației Medicilor de Familie Harghita, dr.Klara Soos.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • România, împărțită: Ciucă la „Cotroceni”, Ciolacu la Palatul Victoria!
  • Paradoxul Green Deal. Consumul de petrol scade în UE și SUA, dar crește accelerat în lume
  • Rusia, șah cu arme nucleare tactice
  • NUCLEARĂ: Horațiu Moldovan pleacă de la Atletico!
  • Adidas, mingea de 150 de euro cu care se va juca la Euro
  • Economia, la pământ. Avem cea mai ridicată inflație din UE
  • Politicile PSD privind investițiile în economie au rezultate fără precedent, recordul absolut datorat miliardelor investite în infrastructură
  • De ce PSD va continua să susțină creșterea pensiilor românilor: datele oficiale arată că România este mult sub media europeană
  • Succesul politicilor PSD de creștere a economiei, reconfirmat de instituțiile financiare internaționale
  • Exit mobile version