Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) acuză producătorii că împiedică distribuitorii angro să se aprovizioneze din alte state UE, prin așa-zisele importuri paralele, tocmai pentru a ține prețurile sus în România. Potrivit ADEM, producătorii multinaționali limitează cantitățile disponibile pentru vânzare și practică diferențieri la gamele de produse și la prețuri între statele membre.
Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), reprezentativă pentru sectorul distribuției paralele de medicamente din România, acuză faptul că aceste importurile paralele sunt suprimate de interesele comerciale ale industriei farmaceutice. Importul paralel este operația prin care un medicament pentru care a fost eliberată o autorizație de punere pe piață de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale(ANMDM) este introdus în România prin alte canale de distribuție decât cele agreate de deținătorul autorizației de punere pe piață a medicamentului respectiv.
Potrivit reglementărilor în vigoare, se acceptă diferențe minore între medicamentul importat paralel și cel care a fost autorizat de punere pe piață în România, cu condiția să nu existe nici o diferență în efectul terapeutic, în comparație cu medicamentul original care este distribuit direct. ADEM a solicitat autorităților din țara noastră să ia în considerare utilizarea cadrului de import paralel oferit de legislația UE și cea națională.
”Legislația națională în vigoare nu interzice practic importul sau exportul paralel, dar le restricționează considerabil: importul paralel de medicamente care se eliberează pe bază de prescripție nu se decontează pentru pacienți, fapt care diminuează semnificativ alternativele de aprovizionare ale României în crizele de medicamente, iar exportul paralel este strict controlat de către autoritatea competentă (ANMDM) prin introducerea, din anul 2017, de notificări prealabile”, se arată într-un comunicat al Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM).
Se maximizează profiturile
Potrivit ADEM, restricțiile impuse de producătorii multinaționali pentru a împiedica distribuitorii angro să se aprovizioneze acolo unde doresc în cadrul pieței unice europene nu sunt nimic mai mult decât restricții teritoriale de aprovizionare introduse pentru a fragmenta piața internă și a-și maximiza profiturile, în detrimentul pacienților. Printre aceste restricții menționate de ADEM se numără refuzul de a furniza, amenințarea cu oprirea furnizării unui anumit produs, limitarea cantităților disponibile pentru vânzare (așa-numitele cote de aprovizionare), diferențierea inexplicabilă a gamelor de produse și a prețurilor între statele membre, precum și limitarea opțiunilor de limbă pentru ambalajul produselor.
”Aceste practici nu sunt limitate la România, iar Comisia Europeană este de acord că aceste restricții reprezintă o problemă și au un impact asupra prețurilor și a acceptat că acestea nu reprezintă în niciun caz doar o problemă pentru țările mai mici, ci o problemă în întreaga Europă. Creșterea costului vieții este preocuparea cea mai presantă pentru politicienii din statele membre, care au început să înțeleagă cu adevărat acest lucru”, se precizează în comunicatul ADEM.
28 miliarde de euro pentru medicamente
Cantitatea totală a medicamentelor necesare pacienților europeni nu este afectată de comerțul paralel, care doar redistribuie unele produse în cantități marginale, sectorul reprezentând puțin sub 3% din piața farmaceutică a UE din punct de vedere al valorii, susține ADEM. Acest lucru favorizează o presiune competitivă asupra prețurilor medicamentelor, în beneficiul sistemelor de sănătate și al pacienților. Valoarea estimată anuală a exporturilor paralele din România nu depășește 300-350 milioane euro, raportat la o piață farmaceutică în creștere, estimată în 2024 la 28 miliarde euro, iar cea a importurilor paralele (Rx și OTC) nu depășește 10-12 milioane euro, mai semnalează ADEM.
mafioti infecti care calca pe cadavre…