AcasăSOCIALMăsuri sociale și mai puțin economice. Soarta firmelor, ultima grijă a Guvernului

Măsuri sociale și mai puțin economice. Soarta firmelor, ultima grijă a Guvernului

Cu inflația sărită de 10 procente, toată lumea a așteptat nerăbdătoare măsurile socio-economice promise de Guvernul Ciucă. Entuziasmul s-a stins imediat ce pachetul propus a fost făcut public și în el s-au regăsit o serie de ajutoare pentru studenți, persoane vulnerabile și pensionari, dar foarte puțin și insuficient sprijin acordat IMM-urilor și acelor firme fără de care economia s-ar prăbuși. În contextul dat, cu scumpiri pe bandă rulantă, de la alimente la energie, cu lanțurile de aprovizionare amenințate, cu securitatea Europei în mare pericol, autoritățile de la București aleg să se comporte de o manieră total neprofesionistă.

Încă o dată, guvernanții noștri au pus căruța poverilor înaintea boilor care trag după ei economia țării.

Impact de miliarde, economia, tot cu frâna de mână trasă

Programul „Sprijin pentru România” ar trebui să se numească mai degrabă „Lovitură pentru România”.

Liderii coaliției de guvernare se laudă că au pregătit un pachet de măsuri socio-economice menit să scoată România din criză. În realitate, însă, avem o serie de ajutoare electorale, ca și cum aleșii neamului se pregătesc mai degrabă de mers la vot, nu la suflecat mânecile pentru rezolvarea situației disperate în care am ajuns.

Zic guvernanții că impactul financiar al acestui pachet este de 17,3 miliarde de lei, bani de la bugetul de stat și din fonduri europene. Însă unele măsuri pe care populația le aștepta, cum ar fi amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de până la 12 luni, nici măcar nu au fost luate în calcul. La presiunea giganților din Big Finn, evident, fiindcă România nu mai stăpânește piața financiară internă după ce și-a vândut cele mai mari bănci din portofoliu; ba, umblă vorba că nici măcar conducerea CEC Bank nu mai ascultă ordinele venite de la Palatul Victoria.

Vouchere de 50 de euro la fiecare două luni. Ura, suntem salvați!

„Think big” spun americanii și știu ei de ce gândesc astfel. Puțin îți propui, puțin primești, puțin vei avea.

Un singur exemplu: în Ungaria, Viktor Orban a anticipat criza din prezent luând din timp o serie de măsuri adecvate. Și nu (neapărat) în sprijinul studenților și al pensionarilor, ci pentru companiile din economie care aduc plus valoare și fac banul să circule. Reducerea TVA este cea mai importantă dintre măsurile luate de Budapesta. Și de Varșovia, ca să vedem cum stă treaba și acolo! Iar Slovenia a anunțat plafonarea prețurilor la combustibili. Altfel, ca măsuri sociale, plafonarea prețurilor la alimente a fost decisă în toate cele trei state.

Când vine vorba de sprijin și măsuri concrete, vedem că unii doar se joacă, pe când alții acționează.

În schimb, România nu face decât să prelungească agonia. Niciuna dintre măsurile luate de autorități nu sprijină în mod real economia! Se vorbește despre vouchere de 50 de euro o dată la două luni pentru persoanele vulnerabile. Ura, cu 25 de euro pe lună românii cu venituri mici s-au îmbogățit! Au înfrânt și de data asta!

Pentru statul român, sectorul privat nu există

Dacă acești bani s-ar fi dus spre sectorul privat, care asigură locuri de muncă și trebuie sprijinit să reziste în fața acestei ofensive (creșteri de prețuri) pe care corporațiile au declanșat-o împotriva statului, atunci poate că România ar fi avut o șansă să treacă peste criza asta.

De fapt, vedem că pentru statul român firmele nu există, privatul trebuie să supraviețuiască pe cont propriu. Dar, în același timp, la final de an are obligația să-și achite toate impozitele, altfel vine ANAF peste el!

Ajutor de 75% din salariu pentru angajații aflați în șomaj tehnic, promit guvernanții. Cu alte cuvinte, încurajăm firmele să-și trimită personalul în șomaj și să sisteze activitatea, că plătește statul 75% din bani. Cu excepția reducerii de 50 de bani la combustibil pentru marii transportatori, restul măsurilor, de la ajutoare pentru susținerea fermelor de reproducere (porc, vită, oaie) și până la 100 de milioane de euro pentru Casa de comerț Unirea sunt combinații politice, bani fără niciun impact real în economie.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
812 afisari

5 COMENTARII

  1. Deranjează adevarul de ștergeți comentariile? Da sa o iau pe doamna ma ta umeri craci se poate? Si sa o stropesc pe ochișori cu mu ie

  2. aceste asa zise ajutoare este o masura perversa de a obisnui oamenii sa stea cu mana intinsa la stat si a-i face dependenti de pomenile lor , in loc sa li se asigure salarii si pensii decente . s-a dublat hrana in spitale , adica s-a dublat zero . miliarde pentru vaccinuri inutile au gasit . Dreptate Divina vrem pentru ticalosi !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger