AcasăSOCIALMăsuri halucinante. Tătaru închide satele și comunele

Măsuri halucinante. Tătaru închide satele și comunele

Nelu Tătaru închide localitățile dacă personalul medical nu este dotat cu echipamente de protecție

Pentru o comună cu 4.000 de locuitori, cum sunt foarte multe în România, sunt de ajuns 13 cazuri de Covid, în 3 sau 4 familii, pentru a închide localitatea. Acestea sunt ultimele dispoziții ale ministrului Sănătății, publicate deja în Monitorul Oficial. Motivația unei asemenea măsuri aberante este lipsa personalului din DSP-uri, care face dificilă efectuarea anchetelor epidemiologice.

Până acum, numărul de cazuri Covid în localitățile rurale era infim, având în vedere probabilitatea extrem de scăzută de transmitere a virusului în astfel de zone. Sătenii însă s-au dus să muncească în orașe, de unde au și contactat Covid, și s-au trezit, peste noapte, cu localitățile băgate în carantină. Punctul critic de peste trei infectați la mia de locuitori, un prag stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), riscă să închidă toate comunele și satele din România. Cazul satului Gorgota, din Prahova, este mai mult decât elocvent. La aproape 2.000 de locuitori, cele șapte cazuri confirmate, din care două în aceeași familie, au determinat instituirea carantinei pentru 14 zile, intrările și ieșirile fiind blocate de polițiști. Soluția cea mai eficientă ar fi fost ancheta epidemiologică și izolarea contacților la domiciliu, însă ministrul Sănătății a recunoscut oficial că nu există personal suficient la DSP-uri pentru a desfășura astfel de anchete.

Potrivit Ordinului ministrului Sănătății 1309/2020, carantinarea zonală se face atunci când se constată că riscul răspândirii infecției în comunitate nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate depășește pragul stabilit de INSP. Astfel, criteriile de instituire a carantinei zonale sunt trend crescător al cazurilor pentru ultimele 14 zile, rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1.000 de locuitori), ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare), ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului, precum și personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate.

Carantină zonală, dacă populația nu este supusă

Printre criteriile de închidere a localităților se mai numără, culmea!, personalul sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu Covid-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar) și dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție. Totodată, gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile Covid, cât și pe secțiile ATI mai mare de 90%, cu pacienți din zona respectivă, reprezintă un criteriu pentru instituirea carantinei. Un criteriu periculos prevăzut în ordin este și acela al populației din zona afectată care nu este ”compliantă” (maleabilă, ascultătoare, supusă, cf. DEX) la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.

Faptul că nu se specifică dacă este vorba despre populația în ansamblul său ori un caz sau două de astfel de persoane face ca o încălcare a izolării să atragă după sine carantinarea localității. În cazul localităților mai mari (orașe, municipii) criteriul de carantinare este dat de evaluarea spitalului care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați COVID-19, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situației stocurilor de echipamente și a numărului de personal medical, se mai arată în Ordinul ministrului Nelu Tătaru.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
969 afisari

9 COMENTARII

    • Claudia , mai lipsea sa-l acuzi pe Tataru ca da foc la holde si otraveste fantanile

  1. La cat sunt de prost si cum fac de ras propaganda stalinista , chiar merit un glont in cap de la sefii mei de la Raion …!

  2. TANTE neli!Tu cum ai vrea ,sa ne destrabalam laolalta bolnavi cu sanatosi iresponsabili cu oameni normali ?Nu i deajuns ca va fugaresc grecii din tara lor pentru ca sunteti moglani nesimtiti fara urma de constiinta,nu i deajuns ca va duceti la MAMAIA si stati ca viermii in rana pentru ca va place porcareala iar apoi veniti si i imbolnaviti pe ai vostri nevinovati Vreti sa traim ca nesimtitii sa facem hore si destrabalari prin cluburi apoi sa umplem spitalele pana la refuz ?Nu i deajuns ca ne mor cei apropiati de boli banale pentru ca nu au loc la spital din cauza celor cu virusul acesta Hai sa desfiintal leprozeriile din delta si din alte parti si sa dam drumul bolnavilor in libertate pentru ca si ei au dreptul la libertate Vrei asa ,tante nebuna ? ITI tatae curul ,tante .Vrei naparat la destrabalare cu orice pret Apoi urli ca nu ai loc la trament ,ca guvernul e incompetent !Siktir tante Care ma rog e lumea ta bunaaaaaa ,nesimtit o Voi care faceti hore pe litoral in plina pandemie ,care mergeti la mare pentru futai si destrabalari de tot felul ?Ar trebui sa mergeti la biserica cu masca pe bot si sa va rugati pentru ca latul se tot strange tanteo !

  3. Ilen , las-o usor pe TANTE Neli , e excitata , in calduri si cu exces de foliculina , ii punem in troc niste ardei iute si nu mai guita , o sa ofteze nostalgic …..hihihihihihi……!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger