AcasăSOCIALMăsuri draconice împotriva mafiei deșeurilor. Transporturile, monitorizate la sânge

Măsuri draconice împotriva mafiei deșeurilor. Transporturile, monitorizate la sânge

Guvernul pune frână importurilor de deșeuri din UE

Atât importurile de deșeuri, cât și transportul intern al acestora vor fi monitorizate la sânge de către autorități. Guvernul a modificat ordonanța privind regimul deșeurilor și a introdus condiții mult mai dure atât pentru firme, cât și pentru persoanele fizice. Amenzile au fost majorate până la 60.000 de lei, iar pedeapsa cu închisoarea a fost extinsă pentru mai multe fapte în sectorul manipulării deșeurilor.

Potrivit unei legi care modifică din nou Ordonanța privind regimul deșeurilor, publicată în Monitorul Oficial, toate vehiculele care transportă deșeuri vor fi inscripționate, obligatoriu, cu litera ”D” la loc vizibil. Totodată, transportul și transferul deșeurilor introduse pe teritoriul național se va face numai pe rute generice prestabilite prin dispoziții ale administrației publice centrale. În ce privește importul de deșeuri, actul normativ a stabilit că se consideră infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani introducerea pe teritoriul României de aparate, instalații, echipamente, utilaje, substanțe și produse folosite și uzate, considerate deșeuri în sensul prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.013/2006,  neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare sau eliminare a deșeurilor periculoase, precum și  introducerea pe sau scoaterea de pe teritoriul României a deșeurilor cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, indiferent dacă transportul se efectuează prin una sau mai multe operațiuni. Totodată, declararea unui deșeu ca subprodus nu se mai poate face decât dacă utilizarea ulterioară a substanței sau a obiectului este certă și demonstrată prin existența unui contract ferm sau altă formă de garantare a utilizării acestuia pentru întreaga cantitate generată. Anumite categorii de deșeuri pot înceta să mai fie considerate deșeuri doar dacă există o piață sau cerere pentru substanța sau obiectul în cauză, dovedită prin existența unor contracte de vânzare- cumpărare, în vederea utilizării substanțelor sau obiectelor respective în termen de cel mult 180 de zile de la preluarea de la generatorul de deșeuri.

Primăriile, obligate să colecteze textile și mobilă

Potrivit noii legi, autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale vor avea obligația de a asigura colectarea separată cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 și pentru textile din deșeurile municipale, să stabilească dacă gestionarea acestor deșeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe contracte distinct. ”Autoritățile locale trebuie să asigure spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, ținând cont de reglementările urbanistice și de cele emise de Ministerul Sănătății, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deșeu și dezvoltarea în mod corespunzător a centrelor înființate. Autoritățile locale trebuie să ofere  populației posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deșeuri de hârtie și carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori, ulei vegetal uzat și deșeuri voluminoase, inclusive saltele și mobilă”, se arată în actul normativ. Persoanele fizice care nu vor colecta selective deșeurile și nu vor preda uleiul vegetal folosit sunt pasibile de amenzi între 10.000 lei  și 20.000 lei.

Lovitură pentru firmele de salubritate

Toate unitățile sau întreprinderile care desfășoară activități de colectare, salubritate, tratare a deșeurilor vor fi obligate, prin noua lege, să obțină o autorizație/autorizație integrată de mediu emisă de către autoritățile competente pentru protecția mediului. Până acum această obligație era impusă doar firmelor care tratau deșeuri. Autorizația integrată de mediu conține cerințe extrem de dure, astfel că firmele de salubritate ar putea să renunțe la această activitate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.633 afisari

8 COMENTARII

  1. Bla,bla de vreo 30 de ani.
    Ce facem cu deseurile se gandeste Statul?
    Unde sunt instatiile de reciclare?
    Macar alea de incinerare ?
    De ex., prin anii ‘ 90 Germania avea un sistem inteligent si simplu de recilare al apei uzate.Fabicile erau obligate sa evacueze in amonte si sa-si ia apa necesara productiei din aval.Astfel, fabricile trebuiau sa evacueze apa filtrata, ca altfel isi contaminau productia.
    Si vrea Guvernu’ meu sa fie ca in Germania…

  2. Asa,si cu arderea sau ingroparea deseurilor,adica pt. poluatori,ce prevede Legea ? Li se carlamba,ne rad in nas,legiuitorul a uitat de ei.Pai trebuie sa mananca si gura lor,ce polueaza,vedeti voi vreo poluare pe undeva ?

  3. Am trecut astazi pe soseaua de centura a Bucurestiului, in drum spre aeroportul Otopeni. Se luminase de ziua si am putut sa vad mizeria de pe marginea drumului, si modul cum arata strada, casele, cladirile firmelor. Totul este o mizerie, Afganistanul Europei.
    Dupa doua ore si jumatate am aterizat in Olanda si am continuat doua ore pe autostrazi pana la destinatie. Olanda este o minune fata de groapa de gunoi numita Romania.

  4. Macar de-ar fi adevarat…Wow …si deseuri textile si mobila …Sigur nu e fictiune ?!

  5. Cand se certa firea ca primar cu cel de la mediu am aflat de la tv ca in jurul capitalei sunt deyinatori de licente de sute care pot arde deseuri deci legali ca afacere???cine le da asa ceva ca astia sunt beneficiarii gunoaielor care ne distrug sanatatea plus aia ildgali Cine le da autorizatii???

  6. Vai de mine, de unde atat curaj? Incepe colonia sa se trezeasca? Nu le mai place sclavilor sa fie sclavi?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger