AcasăSOCIALMăsuri de protecție: Camere de supraveghere în clase ca în benzinării

Măsuri de protecție: Camere de supraveghere în clase ca în benzinării

Violența în școli, combătută prin monitorizare audio-video a orelor de curs

Toate sălile de clasă, atât din învățământul de stat, cât și din cel privat, vor fi obligatoriu dotate cu camere audio-video pentru supravegherea orelor de curs, se arată într-un proiect depus la Camera Deputaților. Asociațiile de părinți consideră că măsura este binevenită, având în vedere că va asigura protecție atât elevilor, cât și cadrelor didactice.

Unitățile de învățământ de stat și cele din mediu privat vor fi nevoite să achiziționeze camere de supraveghere audio-video, pe care le vor instala în toate perimetrele din interiorul și exteriorul școlilor, inclusiv în sălile de clasă. Prevederea se găsește într-un proiect de lege intrat în dezbatere la Camera Deputaților, care urmărește stoparea fenomenului de bullying din școli. Bullying-ul se referă la comportament ostil, de luat în derâdere, excludere și chiar umilire a unei persoane sau a unui grup de persoane, manifestările putându-se ușor transforma în forme de violență propriu-zisă, explică deputații. ”În conformitate cu statisticile Organizației Mondiale a Sănătății, România se află pe locul 3 la nivel european în ceea ce privește fenomenul bullying-ului. Datele disponibile arată faptul că 17% dintre copiii cu vârsta de 11 ani au recunoscut că au agresat alți colegi cel puțin de trei ori în luna precedentă. Odată cu creșterea vârstei, procentul este mai mare, astfel că 23% dintre copiii în vârstă de 13-15 ani au recunoscut săvârșirea de acte de violență față de colegi. Totodată, un studiu al Organizației Salvați Copiii a atras atenția că, în țara noastră, peste jumătate dintre elevii care frecventează ciclul gimnazial și liceal au fost, cel puțin o dată, supuși bullying-ului, consecințele acestuia afectând nu doar victimele, ci și agresorul și eventualii martori. Pe lângă actele de violență care se manifestă între copii în cadrul unităților de învățământ și în cel al spațiilor destinate educației și formării profesionale, de o extraordinară importanță și îngrijorare chiar și în prezent sunt și actele de agresiune pe care le săvârșesc cadrele didactice împotriva copiilor din creșe, grădinițe, școli și licee, iar o parte considerabilă a copiilor și elevilor supuși actelor de agresiune tind să nu recunoască sau să nu acuze astfel de comportamente”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Profesorii, apărați de violența elevilor

Deputații invocă, în motivarea emiterii proiectului de lege, că violența este îndreptată, adeseori, împotriva cadrelor didactice. În acest sens, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrăgea atenția asupra unui fenomen social, arătând că din ce în ce mai mulți profesori din România trăiesc o adevărată dramă, fiind umiliți și devenind victime pasive ale agresivității elevilor și/sau a părinților nemulțumiți de notele din catalog. Nu de puține ori asupra cadrelor didactice au fost îndreptate arme albe sau au fost aplicate lovituri repetate. De cele mai multe ori, cadrele didactice aleg fie să ascundă, fie să nege actele de agresiune îndreptate împotriva lor, indiferent dacă este vorba de jigniri, amenințări, umilințe sau chiar loviri, principalul motiv fiind rușinea, dar și frica. Într-un asemenea context, educatorii, învățătorii și profesorii cad pradă violenței și fricii, devenind din ce în ce mai dificil să își pună în practică propria meserie, consideră deputații. Aceștia susțin că adoptarea unei legi de instituire a unor camere de supraveghere și controlarea în condiții de maximă siguranță a înregistrărilor, cu respectarea legislației în materie de protecție a datelor și a dreptului la viața privată, ar putea conduce la identificarea unor dovezi concludente și pertinente în ceea ce privește existența actelor de violență în sălile de clasă, coridoare sau spațiile împrejmuite care aparțin unităților de învățământ.

Proiectul, susținut de părinți

Printre prevederile proiectului de act normativ se numără și faptul că, dacă jumătate plus unu dintre părinții elevilor dintr-o clasă își exprimă dezacordul în scris, camerele de supraveghere audio-video nu vor fi amplasate în clasa respectivă. Reprezentanții asociațiilor de părinți susțin însă că măsura instalării camerelor de supraveghere în clase este mai mult decât oportună, fiind cerută insistent de către aceștia în ultima perioadă. ”Noi ne-am dorit foarte mult aceste camere, pentru că le poți folosi ca să demonstrezi actele de violență, nu zice nimeni că înregistrezi ca să arăți că profesorul respectiv nu știe să predea, ci pur și simplu că atunci când există o sesizare în ultimele 48 de ore, că n-o să poți să stochezi atâta informație, să te bazezi pe o probă. Vor fi camere așa cum sunt cele din benzinării sau din bănci, nu văd nimic rău în asta. Profesorii, care se opun, prin sindicate, acestor camere, trebuie să știe că înregistrările nu sunt la dispoziția nici măcar a consiliului de administrație, ci doar a Poliției, după o sesizare făcută”, ne-a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
517 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger