AcasăSOCIALMăsuri criminale ale Guvernului: Asimptomaticii țin spitalele ocupate

Măsuri criminale ale Guvernului: Asimptomaticii țin spitalele ocupate

Blocarea spitalelor cu români asimptomatici infectați cu Covid poate fi considerată un atentat extrem de grav la sănătatea populației. Peste 6.200 de pacienți asimptomatici ocupă, în acest moment, paturi de spital, în timp ce bolnavii cronici mor în fiecare zi, așteptând eliberarea unui loc în unitățile sanitare pentru a fi tratați.

Din cei 6.400 de bolnavi Covid-19, doar 173 sunt cazuri grave. Restul, de 6.227, sunt asimptomatici sau au forme ușoare, care pot fi tratate cu paracetamol. Toți aceștia ar putea fi izolați la domiciliu sau cazați în hotelurile care stau oricum goale, din cauza restricțiilor duse până la extrem de autoritățile române. În 20 martie, fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, spune că ”putem trata în spitale 4.000 de pacienți; peste 4.000 de cazuri, formele mai ușoare vor fi tratate acasă”. O tentativă în acest sens a fost făcută în 15 aprilie de actualul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, care a emis un ordin prin care persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus, dar care nu au simptome (asimptomatice), pot fi plasate în carantină la domiciliu. Ordinul a fost valabil mai puțin de 24 de ore, pentru că a doua zi ministrul a revenit și a anulat această prevedere. Internarea asimptomaticilor în spitale a fost și este una dintre cele mai grave erori comise de Guvern. Și asta pentru că acești purtători de viruși au fost băgați în spitale de urgență județene, în spitale cu specializări unice în țară sau în regiune, blocându-le sau diminuându-le activitatea și, deseori, îmbolnăvindu-le personalul medical. Necesitatea instituirii unor circuite de siguranță, distanțarea paturilor și izolarea unor secții și pavilioane au făcut ca numărul bolnavilor cronici care aveau acces la tratament să scadă dramatic, moartea multora dintre aceștia fiind trecută la pagube colaterale. Deși au existat nenumărate plângeri, venite din sistemul medical, autoritățile au rămas surde și neclintite în decizia de a continua internarea forțată a asimptomaticilor, în detrimentul adevăraților pacienți, ale căror boli se agravau și se agravează cu fiecare zi care trece.

De ce nu vrea Guvernul să testeze populația

Profesorul Alexandru Rafila afirma recent că numărul real de îmbolnăviri cu noul coronavirus în România este probabil de 10, chiar de 20 de ori mai mare decât cel indicat de statisticile oficiale. O testare masivă a populației, așa cum s-a procedat în toate țările, ar arăta că numărul asimptomaticilor care continuă să împrăștie virusul este extrem de mare. ”Dacă s-ar face o testare masivă a populației ți-ai putea da seama cu adevărat cât de răspândit este virusul, câți s-au imunizat, pe ce strategii să mergi, tot pe izolare sau poate o strategie de combinare a izolării cu imunizarea la nivelul populației. În momentul acesta nu știm exact ce să facem și atunci mergem pe strategia foarte sigură de izolare, care are efecte grave economice și sociale”, ne-a declarat Daniel David, rector al UMF „Babeș-Bolyai”. În fapt, dacă testarea masivă ar arăta un număr foarte de mare de asimptomatici, Guvernul ar fi obligat să renunțe la metoda internării în spitale a acestora, iar unitățile sanitare ar putea, în sfârșit, să trateze bolnavii cronici. Un pacient asimptomatic, însă, nu generează costuri cu tratamente, ci doar acei 10 lei pe zi alocați pentru hrană. Și iată cum, vrem sau nu vrem să recunoaștem, internarea asimptomaticilor Covid în detrimentul bolnavilor cronici a generat și generează în continuare economii uriașe atât la bugetul Sănătății, cât și la bugetul asigurărilor sociale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.774 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger