AcasăSOCIALMăsură șoc. Se privatizează, pe șest, fondurile publice de sănătate

Măsură șoc. Se privatizează, pe șest, fondurile publice de sănătate

Guvernul introduce costuri în plus la sănătate pentru asigurați

Federația Solidaritatea Sanitară avertizează că proiectul de hotărâre de guvern inițiat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu face decât să deschidă posibilitatea privatizării treptate a fondurilor publice de sănătate. Aceasta cere scoaterea din actul normativ a dreptului unităților private de a stabili după bunul plac tarifele serviciilor medicale prestate pentru care beneficiază de finanțare publică.

În documentul care conține propunerile și observațiile la proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru, Federația Solidaritatea Sanitară a atenționat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) asupra discriminării instituite atât pentru pacienți, cât și pentru unitățile sanitare publice, indicând potențialele consecințe negative. Federația condamnă public intenția, prin acest act normativ, de a privatiza o bună parte a fondurilor publice de sănătate.

”Conform proiectului, serviciile medicale ar urma să poată beneficia de o plată mixtă: din fondurile publice și prin contribuția personală a pacienților/asigurările de sănătate complementare. Problema pe care încearcă s-o rezolve aceste propuneri ale CNAS este reală, la ora actuală existând de facto o diferență a nivelului de decontare a serviciilor medicale între spitalele publice și cele private (spitalele publice beneficiind în plus de sumele acordate – prin acte adiționale – pentru finanțarea creșterilor salariale din 2015 până în prezent). Însă, soluția propusă de CNAS încalcă principiul proporționalității, favorizând unitățile sanitare private în dauna celor publice. Federația Solidaritatea Sanitară solicită ca măsura să fie una proporțională, tarifele serviciilor medicale acordate de unitățile sanitare private care solicită finanțare publică să nu poată depăși nivelul finanțării agregate acordat spitalelor publice (unitățile sanitare private având posibilitatea stabilirii tarifelor la nivelul dorit de ele pentru serviciile medicale care nu sunt finanțate din fondurile publice)”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

Pacienții, forțați să se ducă la privat

Printre efectele negative ale măsurii propuse de CNAS se numără și mutarea forțată a pacienților din zona publică în cea privată, având în vedere faptul că spitalele publice vor fi obligate să introducă listele de așteptare, semnalează sindicaliștii. ”Creșterea nivelului de contractare a unor categorii de servicii medicale profitabile cu unitățile private va conduce atât la diminuarea posibilității unităților publice de acordare a acestor servicii medicale cât și, în consecință, la creșterea numărului de pacienți asigurați care ajung să fie obligați la plata diferențe dintre tariful stabilit la liber de către unitățile private și nivelul decontării asigurată de serviciul public. După cum se poate constata, într-o astfel de situație pacienții, deși sunt asigurați, vor putea accesa acele servicii medicale doar contra cost (prin plata diferenței de tarif)”, arată Federația Solidaritatea Sanitară.

Se reduce finanțarea în spitalele publice

Plata publică acordată din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) va fi utilizată pentru finanțarea profitului unităților sanitare private, reducând astfel semnificativ partea de cheltuială utilă și necesară efectuată din acest fond, potrivit Federației Solidaritatea sanitară. ”În fapt, este vorba de privatizarea treptată a FNUASS (măsură încercată și în perioada 2009-2011). Trebuie remarcat că măsura accentuează dezechilibrul creat de pandemie între spitalele publice și unitățile private, primele fiind obligate, în majoritatea cazurilor, să-și modifice activitatea pentru a trata pacienți Covid-19, o bună parte din restul categoriilor de pacienți fiind preluată de unitățile private, acestea din urmă nefiind prinse în efortul colectiv de luptă împotriva pandemiei”, se mai precizează în comunicatul Federației Solidaritatea Sanitară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
994 afisari

5 COMENTARII

  1. Votati usr+.Era de asteptat ca sa se intample asta.E doar inceputul.multinationalelor. Finantam obligatoriu serviciile private.
    Iar privatii au gestiune dubla Deconteaza si biletul de trimitere dar te si taxeaza pentru acelasi serviciu.

  2. Un stat intreg e captivul unui partid de gunoaie drogate care au luat 15% in alegeri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger