AcasăSOCIALMăsură șoc la Guvern! Se vinde rezerva strategică de uraniu

Măsură șoc la Guvern! Se vinde rezerva strategică de uraniu

Virgil Popescu lasă Centrala de la Cernavodă fără materie primă de siguranță

Ministerul Energiei a emis un proiect de ordonanță de urgență prin care se decide vânzarea stocurilor de siguranță de uraniu constituite în perioada 2009-2011. Necesitatea măsurii este legată de costurile cu paza și păstrarea acestei rezerve, precum și de deficitul bugetar, susțin reprezentanții Executivului.

Chiar dacă Guvernul susține că nu are altă soluție, renunțarea la rezervele strategice de uraniu constituie un risc major pentru funcționarea Centralei de la Cernavodă. Vânzarea stocurilor de siguranță aflate în proprietatea Companiei Naționale a Uraniului (CNU) se va face către Societatea Națională Nuclearelectrica, la prețul actual de pe piață, care este mult mai mic decât cel de producție. Guvernul susține că trebuie să obțină bani pentru această cantitate de uraniu, având în vedere faptul că CNU va intra în lichidare. Totodată, se subliniază existența întârzierilor livrărilor din import de uraniu, din cauza restricțiilor impuse prin legislația nucleară, fapt care arată și pericolul consumării stocurilor de siguranță.

”Această măsură vizează interesul general și are caracter de măsură de siguranță în aprovizionarea cu materii prime energetice specifice, având în vedere previzibila încetare a activității CNU SA și a împrejurării întârzierilor livrărilor de concentrat din import către SNN motivată de restricțiile și limitările impuse de legislația specifică domeniului nuclear. Adoptarea măsurilor propuse este justificată de necesitatea luării unor măsuri în timp scurt, în principal, pentru funcționarea în condiții normale a Centralei de la Cernavodă, precum și evitarea eforturilor financiare pentru Statul Român pentru asigurarea pazei si condițiilor de păstrare a stocului de concentrate tehnice de uraniu, în urma lichidării CNU și oportunitate obținerii unor venituri suplimentare la bugetul de stat, prin vânzarea către SNN a stocului de concentrate tehnice de uraniu”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Aprovizionarea trebuie să fie continuă

Pentru funcţionarea în mod corespunzător a reactoarelor de la CNE Cernavodă este necesară asigurarea securităţii aprovizionării cu materia primă necesară fabricării combustibilului nuclear utilizat la reactoarele de la CNE Cernavodă, susține Guvernul. Aprovizionarea continuă cu uraniu este obligatorie pentru prevenirea unor posibile întreruperi accidentale, ca urmare a apariţiei unor situații conjuncturale, precum fluctuații majore de preț și cantități pe piața uraniului, blocarea rutelor de aprovizionare, întreruperea activității furnizorilor de octoxid/dioxid de uraniu, închiderea de exploatări miniere uranifere etc. ”Luând în considerare deficitul bugetar actual, stagnarea investițiilor în domeniul nuclear la nivel european, neexistând perspectiva unei cereri crescute de materie primă, într-un viitor apropiat și mediu, care să crească prețul în piață a uraniului la valoarea existentă în inventarul contabil al CNU, riscul ca acest stoc de concentrate tehnice de uraniu, aflat în domeniul privat al statului, să rămână neprelucrat, se propune, valorificarea cantității de concentrate tehnice de uraniu existente în stoc, înainte de finalizarea procesului de lichidare a CNU, reducându-se astfel pierderea totală pentru statul român în cazul în care aceasta cantitate de uraniu ar mai fi valorificată”, se mai precizează în proiectul de act normativ.

CNU, falimentată de UE

Comisia Europeană a obligat statul român să recupereze subvenția acordată Companiei Naționale a Uraniului, între 2009 și 2011, fapt care a băgat compania în faliment. ”Suma care trebuie recuperată este de  60.367.550,53 lei, la care se adaugă dobânda contractuală corespunzătoare care ar trebui să fie suportată de la data punerii la dispoziție a împrumutului pentru salvare, iar societatea nu dispune de resursele financiare necesare pentru a achita suma datorată, context in care CNU a întocmit în cursul lunii ianuarie 2021 un plan de lichidare”, se mai arată în proiectul de OUG.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.171 afisari

14 COMENTARII

  1. Ura! Traiasca cloaca UE, care ne falimenteaza incet , incet cu ajutorul slugilor care ling talpile pantofilor politrucilor de la Bruxelles.

    • Fă, pocnitoare, nu UE-ul te falimentează ci cheltuielile uriașe și tâmpite cu bugetarii și specialii. Ia să reducă deficitul desființând pensiile speciale și numărul uriaș și regește plătit de lighioane bugetare….

      • Ma mizerie umana, trădător de popor si glie, cum mama dracului mai respiri aer cand urasti asa de tare romanii si România? Muta te in pizd a mumatii si scuteste-ne lepra usr ista

        • NU SUNT ROMAN , ma dau zmardoi pentru fraieri de bun botu , sunt o lepra stalinista alogena infiltrata in comentariile din National !

  2. Curtea de Conturi verifica Compania Nationala a Uraniului ? Dar mass media de investigatii ?

  3. Păi e firesc. DEFICITUL BUGETAR URIAȘ GENERAT DE BUGETARI ȘI PENSIILE SPECIALE TREBUIE ALIMENTAT DE UNDEVA.
    NO, ACUM PNL-UL VINDE DIN CASĂ…..

  4. Masoneria, securismul, sinecurismul, mafiotismul, curvismul, TRADAREA, MARLANIA, HOTIA SI PROSTIA au distrus dupa 1989 ROMANIA.
    ROMANIA ESTE DE 30 DE ANI CONTINUU FURATA SI VANDUTA ……….cum nu a fost niciodata in istoria sa.

  5. CĂLIN GEORGESCU, EXPERT ONU: „UE a fost și este un proiect eșuat, o cacialma întinsă societăților captive. Vrei să înțelegi UE?, te uiți la ce a făcut Marea Britanie și înțelegi tot.” https://blogtraianhoria.wordpress.com/2021/03/01/calin-georgescu-expert-onu-ue-a-fost-si-este-un-proiect-esuat-o-cacialma-intinsa-societatilor-captive-vrei-sa-intelegi-ue-te-uiti-la-ce-a-facut-marea-britanie-si-intelegi-tot/

  6. Calin Georgescu e ala de face baie iarna prin lacuri termale din Austria de plus 6 grade si se lauda ca temperatura in lac e de minus 6 grade ?

  7. Raspuns pt. Anonim: Dl. Calin Georgescu chiar inoata in apa lacului iarna, la minus 6°C, lac care nu este termal cum incearca unii sa manipuleze, insa este protejat de munte si deci este o placere sa intri in el chiar si iernile, daca crezi ca si dl. Calin G (si chiar ca si mine), ca apa rece din lac este un adevarat balsam pt. intreg sistemul imunitar, pt. minte, trup si suflet…

    Dl. Calin Georgescu practica si sporturi ca: judo (macar centura neagra nu i-o poate lua mas-media mincinoasa, sa spuna ca e si aceasta falsa poate, cum au spus despre inotul in lacul din Austria), jogging, schiatul. Este un om de valoare si de calitate superioara in multe privinte, doar ca trebuie sa cautam fiecare dintre noi insine sa ii si descoperim adevarata lui valoare, ca la mas-media nimeni nu este de valoare, toti sunt forfecati in fel si chip si de trebuie si de nu trebuie, toti sunt ba masoni, ba securisti, ori macar pupincuristi dupa opinia lor falsa si care induce in eroare pt. ca de aceasta sunt platiti…
    Ar fi ideal sa avem un conducator in fruntea tarii precum dl. Calin Georgescu, ale carui principii sunt f. sanatoase si bine de pus in aplicare cat mai curand cu putinta in tara noastra…

      • HotNews.ro, marti , 29 noiembrie 2016 , ora 13:27 , articol de M.Ivascu : ” ETERNUL CANDIDAT LA FUNCTIA DE PREMIER SUSTINUT DOAR DE CATIVA RUSI SI DE DAN PURIC : CALIN GEORGESCU ”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger