AcasăSOCIAL"Maşinile electrice salvează mediul" - ne spun ecologiştii. Dar ce facem cu...

„Maşinile electrice salvează mediul” – ne spun ecologiştii. Dar ce facem cu bateriile toxice, pe care nu le reciclăm?

Bateria este, poate, cea mai mai complexă problemă de la o maşină electrică. Costă mult şi sunt şi toxice pentru mediul înconjurător, dacă nu ne ocupăm de reciclarea lor.

Tehnologia a avansat față de acum un deceniu și bateriile mașinilor electrice au devenit tot mai mari și autonomia a crescut și ea. Capacitatea bateriei, exprimată în kWh, este extrem de importantă și, cu cât valoarea este mai mare, cu atât vehiculul poate parcurge distanțe mai mari între încărcări.

De ce sunt bateriile scumpe?

Pentru că sunt scumpe componentele cu care ele sunt construite și cea mai scumpă parte a celulei este catodul, din cauza metalelor folosite, cum ar fi cobaltul, litiul sau nichelul.

O problemă este faptul că, dată fiind creșterea cererii pentru aceste metale rare, prețul lor va crește și el și va anula o parte dintre câștigurile de eficiență obținute prin inovații tehnologice.

Va trebui să reciclăm de 30 de ori mai mult

România este pe locul şase în UE la creşterea vânzărilor de maşini electrice. Cu toate acestea, nu avem niciun centru de reciclare a bateriilor folosite de vehiculele nepoluante.

Bateriile folosite de maşinile electrice au durata de viaţă opt ani. Apoi, capacitatea lor scade cu peste 30%, dar tot nu sunt de aruncat – pot să fie folosite în alte scopuri.

După ce sunt complet epuizate, bateriile maşinilor electrice din România sunt trimise la centre din străinătate şi reciclate la costuri mult mai mari.

În cazul în care nu sunt reciclate, acestea au un impact major asupra mediului înconjurător. Dintre componentele bateriilor pentru maşini electrice, litiul este cel mai nociv pentru mediu, spun experţii.

Doi producători de baterii pentru vehicule electrice plănuiesc să cheltuie aproximativ 10 miliarde de euro pentru fabrici din Europa, după ce continentul a relaxat regulile privind ajutorul de stat pentru proiectele din industria ecologică în încercarea de a câştiga cursa de subvenţii cu SUA.

author avatar
Andrei Ștefan
1.667 afisari

9 COMENTARII

  1. Si cata energie electrica vor consuma?
    Ne vor obliga sa nu mai folosim celelalte aparate casnice pentru ca productia industriala sa creasca ?

    • O baterie noua costa cat 60% din valoarea masinii noi. Deci trebuie casata masina cu totul la 5-6 ani. Scumpa ‘fitza” cu salvarea mediului care de fapt nu-i salvat deloc de ”masina” electrica.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger