AcasăSOCIALMascarada testelor Covid: falsul pozitiv umflă numărul cazurilor

Mascarada testelor Covid: falsul pozitiv umflă numărul cazurilor

Tătaru recunoaște că testele dau erori

Erorile laboratoarelor, fie ele private, fie de stat, privind rezultatele testelor Covid, s-au înmulțit alarmant, cel puțin cele depistate și făcute publice. Un fapt care pune sub un grav semn de întrebare veridicitatea cifrelor cazurilor Covid, raportate zilnic de autorități. Medicii spun că greșelile sunt cauzate de lipsa personalului din laboratoare specializat în genetică, interpretarea testelor ridicând mari probleme.

Rafila semnalează probleme în laboratoare

Este sau nu real numărul mare de cazuri Covid raportate zilnic de Grupul de Comunicare Strategică? O întrebare la care ministrul Tătaru trebuie să răspundă cât mai urgent, având în vedere avalanșa testelor fals pozitive, provenite atât de la unitățile sanitare private, cât și de la cele de stat. Cine acreditează aceste laboratoare, în afara entității private Asociaţia de Acreditare din România – RENAR, și, mai ales, cine verifică dacă aparatura, reactivii și personalul din laboratoare sunt conforme? Geneticienii spun că tehnica în sine la prelucrarea testelor Covid cu aparatul PCR nu este foarte complicată, dar interpretarea rezultatelor pune probleme.

”Trebuie să ai o anumită pregătire, să fii biolog specialist în genetică, genetician, medic de medicină de laborator, pentru că pot apărea niște grafice care trebuie interpretate. Iar dacă nu știi să interpretezi graficele respective poate să-ți dea niște rezultate care nu sunt conforme. În rețeaua publică din România angajați cu normă întreagă sunt doar 5 medici geneticieni, pentru că cei mai mulți s-au dus în privat, din cauza faptului că Ministerul Sănătății a scos postul de rezidențiat. Biologii din laboratoare trebuie să aibă, ca și medicii, o anumită pregătire care să-i ofere cunoștințele necesare pentru a interpreta și a face analizele genetice”, ne-a declarat prof.dr.Vlad Gordoza, președintele Societății Române de Genetică Medicală.

Tătaru confirmă

Semnalele trase de geneticieni au fost confirmate de însuși ministrul Tătaru, care a recunoscut că veridicitatea testelor depinde și de personalul din laboratoare. ”Unele teste pot fi fals pozitive sau fals negative, în funcție de aparat, în funcție de cel care le prelucrează, în funcție de loc. Poți să ai un test fals negativ, după 2-3 zile, iar apoi să fie pozitiv. Testele se pot negativiza sau pozitiva”, a afirmat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. Fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, prof.dr.Vasile Astărăstoae, a arătat recent că există probleme în prelucrarea testelor Covid.

”Eu mi-am început activitatea ca medic la genetică medicală. Am fost în laboratorul unei doctorițe excepționale. De acolo știu ceva genetică. PCR este o tehnică de genetică moleculară. Nu o poate face oricine, nu o poate face orice laborator. Din 130 de laboratoare care făceau PCR, câte au fost acreditate şi câte din persoanele respective au atestat de laborator genetică moleculară? Erori pot apărea de la recoltare, de la prelucrare și de la interpretarea rezultatelor”, afirma prof.dr.Vasile Astărăstoae.

Controlul extern nu există

Prof. univ dr. Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie și reprezentantul OMS în România, a dezvăluit faptul că a trimis Ministerului Sănătății, de la Comisia Științifică, o propunere de instituire a unui sistem de control extern de calitate și de instruire, care să fie coordonat la nivelul centrelor universitare, propunere care nu s-a materializat. ”Este importantă calitatea testelor, dacă reactivii sunt cei corespunzători și se află în termen de valabilitate, dar mai ales dacă personalul medical care realizează aceste teste are experiență de lucru în diagnosticul molecular.

Cred că aici au fost și încă sunt probleme, pentru că este importantă experiența, să poți sesiza diferitele erori care pot apărea. Doar stăpânirea unei tehnici de lucru, mai ales dacă a fost deprinsă de curând, după un training sumar, nu este suficientă. De aceea, regret că actualul ministru al Sănătății nu a corectat încă eroarea comisă de predecesorul său, de a defavoriza specialitatea de Microbiologie Medicală, care ar putea ajuta la îmbunătățirea calității diagnosticului molecular al bolilor transmisibile”, a declarat prof.dr.Alexandru Rafila.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
25.241 afisari

15 COMENTARII

    • Eh, PCR de data asta nu e abrevierea de la Partidul Comunist Român ci de la Polimerase Chain Reaction, adică reacție polimerică în lanț … Cu totul altceva… Dar, un spirit de glumă merge și pe chestia asta, de ce nu?

  1. Lasa ca stim si noi: cum se fac angajarile in laboratoarele publice, sa vedeti cum multi chimisti nici nu au voie sa profeseze pt ca au…chimie industriala la baza…rezidentiatul in genetica a fost scos…de ‘teligentii de la minister…biologii NU mai au dreptul la specializari pt.ca acestea revin de „drept” medicului, si pe posturi de biologi au fost angajati farmacisti care nu au ce cauta in laborator, asa cum nici biologii nu au ce cauta in farmacii.
    Si dupa asa o reforma a sistemului sanitar, hop si analizoare neacreditate si teste aduse cine stie de pe unde, care dau erori.Cu intentie sau fara….

  2. @ Remarcați și că guvernul lui Ludovic Orban își coordonează anunțurile extinderii portului măștilor de protecție cu anunțurile lui Băsescu despre o probabilă candidatură la alegerile locale, ?

  3. Nu stiu ce sa cred …. Simt minciună , manipulare , teama si , nu in final , teroare . Acest teatru e indreptat de noi i.potriva noastra
    Stati fratilor in case , nu trebuie sa aveti acces la cultura , la arta , la calitate ! Puneti va masca si ascultati tacerea virusului ! Nu fiti sociali , nu va apropiati unul de altul , rariti va , asa veti fi mai usor de manipulat ! Credeti tot ce vi se spune , nu cercetati , nu intrebati . nu interpretati nimic !

    • Cam așa vor să facă iluminații ăștia cu marea majoritate a pământenilor. Și lovesc mai tare acolo unde în ultimii câțiva zeci de ani a scăzut drastic gradul de cultură și educație al oamenilor și, mai ales, acolo unde au semnale că populația este suferindă (boli cronice, cancere, copii și adulți cu dizabilități, etc., etc.) Iar România, la acest capitol, pur și simplu EXCELEAZĂ !!! Atunci, despre ce mai vorbim?

  4. Dar nici nr deceselor nu e raportat corect.
    Adica una e sa mori de covid și alta e sa mori si de la covid. Atunci s-ar suptia listele și cu 90%.

  5. Era de mirare sa faca ciuma galbena ceva bun. Bineinteles ca testele sunt un fiasco. Mai bine ar renunta la ele, ca oricum nu sunt bune de nimic. Sau sunt bune pentru ciuma galbena, care la umbra lor continua sa fure Romania.

    • Nu sunt de înțeles aceste limbaje suburbane! Tot injurii, tot ura. Nu sunt de acord cu,, judecarea culorii politice,, aici trebuie sa vorbim de profesionalismul, superficialitatea și mediocritatea multor cadre medicale. Dotările, experienta și responsabilitatea fiecărui cadru medical trebuie analizata.

      • De cine ??? De Arafat care intenționează sa amestece citi mai mulți oameni sănătoși cu ai bolnavi și după sa strige in gura mare ca romanii sint vinovati , dar oare acest personaj cu deficiente mintale vizibile nu poate fi detronat , sa văzut ca nu e capabil in atita timp dar nu se gindeste sa plece singur

  6. @ Amintesc oarecum și de incendiul de la clubul Colectiv, manifestările infectărilor cu COVID, îndeosebi prin creșterea temperaturii și afecțiunile cauzate în zona plămânilor, ?

  7. Toată MASCARADA asta cu civid ESTE I BATAIE DE JOC LA ADRESA POPORULUI ROMAN.
    Acesti TRĂDĂTORI NEMERNICI trebuie ARESTAȚI SI CONDAMNAȚI LA PUȘCĂRIE PE VIAȚĂ, pentru crima împotriva umanitatii, genocid, înaltă tradare de țară.

  8. Tătarule,nebunule …tu si toată cloca ta de demenţi .OMS ul ăla nenorocit stie ce face(ne omoara cu zile)VIRUSUL ESTE COVID 19 ,CARE FACE PARTE DIN FAM CORONAVIRUS,PUR SI SIMPLU L AU STOCAT ACOLO PT CĂ ARATA AŞA ,CA NISTE VERISORI …DAR TESTUL NU E PT VIRUSUL COVID 19…TESTELE EXISTENTE SUNT PT CORONA..TĂTARULE NEBUNULE…MAI DEPARTE ORICE VACCIN ANTIGRIPAL CONTINE COMP DE CORONAVIRUS(ADN AVORTONI,ADN ANIMALE ACETONA,MERCUR,ETC)DECI…ZERO BARAT.O SPUN OAMENI DE STIINTĂ DIN USA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger