Cauta

Masacrul bugetarilor. Dispar zeci de mii de posturi călduțe

Guvernul a decis să-i sacrifice pe bugetari

Ordonanța austerității este chiar mai cruntă decât se credea. Draftul, scăpat ca din întâmplare în mass-media, a dat semnalul reorientării și strategiilor bugetarilor pentru a scăpa de tăvălugul dispariției posturilor călduțe. Dacă la cabinetele administrației centrale reducerile de posturi vor fi de 30%, la autoritățile locale tăierea este de 50%. Mai mult, o sumedenie de șefi și șefuți vor deveni simpli subalterni, iar cei care nu au o calificare înaltă se vor trezi pe drumuri.

Într-un fel, înțeleg disperarea Guvernului. Dacă nu reduce deficitul bugetar pierde clar banii din PNRR. În treacăt fie spus, banii sunt în continuare blocați, deși Comisia Europeană a promis în iunie că va da drumul celei de-a doua tranșe. Acum, o delegație a Executivului se va deplasa la Bruxelles pentru a renegocia PNRR, pensii speciale, deficit bugetar. Sigur că, la capitolul deficit bugetar, încasările subțiri denotă o stare gravă a economiei, pe lângă optimizări fiscale, evaziune și incapacitatea ANAF de a colecta.

Normal ar fi ca reprezentanții Guvernului să invoce la Bruxelles că deficitul e cauzat de împrumuturile masive, în mare parte pentru vaccinurile lui Ursula și ajutoarele pentru Ucraina, precum și obligația impusă României de a cumpăra armament cu nemiluita, în numele păcii, bineînțeles. Premierul Marcel Ciolacu zice că nu va negocia nici în genunchi, nici nu se va ploconi și nici nu va executa ordinele cuiva. Mă rog…Dar sigur nu va pune problemele reale, că, la ce poziție avem în UE, riscă să ne taie ăia tot. Și atunci trebuie să se ducă cu ceva la Bruxelles. Și se va duce, iată, cu ordonanța austerității, care înseamnă, practic, un masacru al bugetarilor. Prima măsură din draft, care a și fost, de altfel, anunțată, este reducerea cu minimum 30% a numărului total al posturilor funcțiilor de demnitate publică efectiv ocupate, aferente funcțiilor de la nivelul secretarilor de stat, consilieri de stat, /subsecretarilor de stat, /vicepreședinților și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024. În ce privește autoritățile locale, posturile vor fi reduse cu 50% și chiar mai devreme, până la 1 octombrie 2023.

Decapitări și disponibilizări

Potrivit draftului ordonanței austerității, toate posturile vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a actului normativ, se vor desființa în autoritățile și instituțiile publice centrale și locale. Cea mai grea lovitură o vor primi serviciile și direcțiile din sistemul bugetar. Astfel, conform ordonanței, pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție, pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție, iar pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 40 de posturi de execuție. Șefii rămași fără obiectul muncii vor putea ocupa o altă funcție de conducere vacantă (care nu va exista, bineînțeles) sau vor deveni simpli angajați. Dacă însă nu există posturi nici pe funcții de execuție, șefii vor trebui să participe la concurs alături de ceilalți angajați. Cei care nu câștigă concursul vor fi disponibilizați.

Se taie voucherele

În perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, vor acorda, anual, vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 de lei doar personalului care realizează venituri nete salariale de până la 8.000 lei. La fel se va proceda și cu norma de hrană, acordată anual la valoarea a două salarii de bază minime brute, pe care o vor mai primi doar bugetarii cu salarii nete de până în 8.000 de lei inclusiv. Totodată, sporul pentru condiții vătămătoare și periculoase pentru funcționarii publici nu vor mai putea depăși valoarea netă de 1.000 de lei.

Ultimele stiri

  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Exit mobile version