AcasăSOCIALMasacrul bugetarilor. Dispar zeci de mii de posturi călduțe

Masacrul bugetarilor. Dispar zeci de mii de posturi călduțe

Ordonanța austerității este chiar mai cruntă decât se credea. Draftul, scăpat ca din întâmplare în mass-media, a dat semnalul reorientării și strategiilor bugetarilor pentru a scăpa de tăvălugul dispariției posturilor călduțe. Dacă la cabinetele administrației centrale reducerile de posturi vor fi de 30%, la autoritățile locale tăierea este de 50%. Mai mult, o sumedenie de șefi și șefuți vor deveni simpli subalterni, iar cei care nu au o calificare înaltă se vor trezi pe drumuri.

Într-un fel, înțeleg disperarea Guvernului. Dacă nu reduce deficitul bugetar pierde clar banii din PNRR. În treacăt fie spus, banii sunt în continuare blocați, deși Comisia Europeană a promis în iunie că va da drumul celei de-a doua tranșe. Acum, o delegație a Executivului se va deplasa la Bruxelles pentru a renegocia PNRR, pensii speciale, deficit bugetar. Sigur că, la capitolul deficit bugetar, încasările subțiri denotă o stare gravă a economiei, pe lângă optimizări fiscale, evaziune și incapacitatea ANAF de a colecta.

Normal ar fi ca reprezentanții Guvernului să invoce la Bruxelles că deficitul e cauzat de împrumuturile masive, în mare parte pentru vaccinurile lui Ursula și ajutoarele pentru Ucraina, precum și obligația impusă României de a cumpăra armament cu nemiluita, în numele păcii, bineînțeles. Premierul Marcel Ciolacu zice că nu va negocia nici în genunchi, nici nu se va ploconi și nici nu va executa ordinele cuiva. Mă rog…Dar sigur nu va pune problemele reale, că, la ce poziție avem în UE, riscă să ne taie ăia tot. Și atunci trebuie să se ducă cu ceva la Bruxelles. Și se va duce, iată, cu ordonanța austerității, care înseamnă, practic, un masacru al bugetarilor. Prima măsură din draft, care a și fost, de altfel, anunțată, este reducerea cu minimum 30% a numărului total al posturilor funcțiilor de demnitate publică efectiv ocupate, aferente funcțiilor de la nivelul secretarilor de stat, consilieri de stat, /subsecretarilor de stat, /vicepreședinților și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024. În ce privește autoritățile locale, posturile vor fi reduse cu 50% și chiar mai devreme, până la 1 octombrie 2023.

Decapitări și disponibilizări

Potrivit draftului ordonanței austerității, toate posturile vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a actului normativ, se vor desființa în autoritățile și instituțiile publice centrale și locale. Cea mai grea lovitură o vor primi serviciile și direcțiile din sistemul bugetar. Astfel, conform ordonanței, pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție, pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție, iar pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 40 de posturi de execuție. Șefii rămași fără obiectul muncii vor putea ocupa o altă funcție de conducere vacantă (care nu va exista, bineînțeles) sau vor deveni simpli angajați. Dacă însă nu există posturi nici pe funcții de execuție, șefii vor trebui să participe la concurs alături de ceilalți angajați. Cei care nu câștigă concursul vor fi disponibilizați.

Se taie voucherele

În perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, vor acorda, anual, vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 de lei doar personalului care realizează venituri nete salariale de până la 8.000 lei. La fel se va proceda și cu norma de hrană, acordată anual la valoarea a două salarii de bază minime brute, pe care o vor mai primi doar bugetarii cu salarii nete de până în 8.000 de lei inclusiv. Totodată, sporul pentru condiții vătămătoare și periculoase pentru funcționarii publici nu vor mai putea depăși valoarea netă de 1.000 de lei.

14.209 afisari

55 COMENTARII

 1. comisia europeana nu este decat o curva. curva babilonului, mai exact.
  urmeaza sacrificarea politrucilor, alta solutie nu este. poporul român se afla deja in legitimă apărare.
  au promovat cozi de topor la conducere, au supraindatorat bugetul țării prin cheltuieli inutile pe otravurile din vaccinuri, pe zeci de milioane de masti si au aruncat zeci de miliarde pe vechituri de armament plus parandaratul aferent. plus sute de milioane sifonati pe curul refugiatilor de lux. fraude la greu, miliarde multe furate din 2019-2023.
  adunate toate, rezulta in prezent o mare mare gaura in bugetul national. si pentru ca promisiunea curvei nu valoreaza nimic, s-a trezit comisia europeana sa ne santajeze cu reforme inchipuite si cu tot felul de constrangeri dupa ce tot curva comisie europeana + sua+ cozile de topor din România ne-au intins aceste capcane pentru a ne santaja ulterior.
  exact asta se intampla acum, iar tot ceea ce spune idiotul util ciolacu sunt MINCIUNI!

 2. Sa taie posturile consilierilor personali, in general, oameni fara pregatire si experienta, rude…
  Sa mai taie din posturile secretarilor de stat, care nu activitate, plimba hartii, unii rude …cu „spor de hemoroizi”, hemorzonul e mai ieftin.
  Si din „Agentii”, „Autoritati”, care se calca in picioare in atributii dar care nu au responsabilitati ……Consilii de administratie cu indemnizatii mai mari ca unui sef de stat.
  Sa defineasca clar tipurile de sporuri si sa mai abroge din alea absurde !

 3. Doar minciuni: exemplu: un primar de comuna are dreptul la doi consilieri si administrator public, toti trei numiti politic, pe spaguta cum zicem noi romanii. Dar si viceprimarul are dreptul la un consilier si astfel isi fac o primarie paralela cu cea existenta si la furat tovarasi. Acum de unde reducem, ce spunti, din primaria cui???

 4. Nu se vrea binele oamenilor cinstiți, minciuna…. primăriile pline de analfabeți, nu știu elemente de bază, calculatoare doar ptr Facebook….

 5. Cumul pensie salariu la stat !!! sunt sute de mii de cazuri
  Sunt babe care incaseaza salarul pe 12 si pensia pe card pe 17
  Asta n o spune nimeni fratilor
  Astia sa fie platiti dublu de acelasi stat si munca
  Nu inteleg de ce nu se leaga de bugetarii de lux.

  Deci aici nu percutati pentru reduceri cheltuieli bugetare !!!

 6. Crede cineva ca astia chiar vor face curatenie pt bugetari ,aia ineficienti sau e tot o epurare pe criterii politice ce nu coresp sefului??

 7. Sa taie de la SRI, de la STS, SIE, Politie, magistrati si raman bani si de investitii chiar!

  Pentru ce atatea armate de speciali, concuram America, China ce facem cu atatia?
  Are SRIul armate de agenti colaboratori, retele de informatori, Politia la fel si ailalti speciali aidoma! Vrea Romania sa cuceteasca planeta sau cum?

  Sa taie de la toti colaboratorii securistilor! Sunt la colaboratori antamati pe lucrari speciale cata frunza si iarba, zici ca cine stie ce mari pericole sunt in Romania si sa avem cunoastere ca sa facem preventie! Si tot prosti sunt, chiar sub ochii lor, cu toata tehnologia lor nazista ilegala de supraveghere! Remote Neural Monitoring System … Adica sa facem niste experimente pe fraieri, dar cu banuti publici in joc…

 8. Dar ei ce au crezut? Pana cand si cati neispraviti poti angaja, pentru ca e x sau y? Vine un timp cand se darama sandramaua.

 9. Daca este vorba de reduceri bugetare reale pai atunci hai sa incepem cu parlamentarii: sa ramana 300 de parlamentari asa cum a decis poporul prin Referendum!!! Apoi vorbim de celelate reduceri! Doar atunci voi crede ca parlamentarii si Guvernul militeaza pentru binele acestei tari!

 10. Domnilor trebuiesc dați afară jumate din bugetari comasate primari ,pentru câteva sute de locuitori o sleapca da pile stau pe bani produși de cei ce muncesc la privat

 11. a-ti vadut tara, acum noii proprietari fac curat ,le’ trebuie bani pt zelenski(de fapt achitam datoria sua de 3000d mld)

 12. Serios? Jumate daca se da afara nici nu se simte, sunt posturi inventate pentru neamuri ,pile ,clientela politica ,adica plimbatori de hartii ,mai bine zis inutili patiti cu bani multi!

 13. Stați liniștiți, nimic nu se pierde totul se transformă spune o lege a fizicii. In cazul ăsta e perfectă, peste câteva luni se va mai face o nouă reorganizare după ce au fost din nou angajați (căci așa se face la români de mulți ani) . Și fiți siguri că dacă pleacă vor pleca cu salarii compensatorii, așa că tot ei vor ieșii în avantaj. Pot face pariu că după ce se linistesc apele puțin, toți vor fi înapoi pe aceleași posturi și cum am spus cu bani mulți primiți pe salarii compensatorii.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Spaimă într-un bloc din Galați. O femeie a fost dusă la spital, în urma unei explozii produse într-o garsonieră

Au fost momente de spaimă pentru locuitorii unui bloc din municipiul Galați. O femeie a ajuns în grija cadrelor medicale.Pompierii au fost chemați să...

Supărare mare la o biserică din Târgu Jiu, chiar de Sfântul Andrei. A fost chemată poliția

În timp ce în alte lăcașuri de cult din țară s-au ținut slujbe în tihnă încă de la primele ore ale zilei de joi,...