Vin zile grele pentru români! După explozia facturilor și a prețurilor la alimentele de bază din ultima vreme, producătorii de carne aruncă bomba: prețul kilogramului de carne de porc se va dubla.
Deja comercianți au crescut prețurile chiar și cu 2 lei pe kilogram, iar trendul ascendent continuă până de Crăciun. De sărbători, un kilogram de carne de porc românească ar putea ajunge și la 20 de lei, notează B1.ro.
Românii vor consuma carne din import
Experții vorbesc despre o scumpire obișnuită de Paște și Crăciun, care este sezonieră.
„Din punctul meu de vedere este o creștere sezonieră, nu este una permanentă, cu excepția creșterilor de cheltuieli care sunt normale, generate, pe de-o parte, că o mare cantitate din această carne este provenită din import și s-a devalorizat leul, iar al doilea, avem o creștere a cheltuielilor cu transportul, generate de prețul la combustibil, generate de faptul că s-au depreciat marile lanțuri de distribuție”, a explicat analistul economic Adrian Bența.
Scumpirile la energie majorează prețul cărnii de porc
Scumpirile la energie și gaze sau pesta porcină sunt două dintre motivele principale.
„Prețul la ferma comercială are o plajă mai mare pornind de la 7.5 până la 10 lei pe kg la poarta fermei. Situația este explozivă, situația este gravă, drastică pentru filiera cărnii de porc din România și cu aceste scumpiri la energie electrică și la gazele naturale nu știm încotro s-o apucăm… Pe de o parte, Covidul, pe partea cealaltă, pesta porcină africană”, a precizat Mary-Eugenia Pană, președinte Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine și Porcine.
Triplati-i pretul! inzeciți-l! Și o sa mai cumpere pulea Spătaru! Minea de la Romalimenta zice ca nu sa scumpit de loc carnea de porc! Dar voi mîncați cv maroniu,pregatiți terenul pt.importurile masive de carne de pork daneză cu gust de carton la preturi duble,triple!