AcasăSOCIAL"Masa caldă" din şcoli, luată la pachet. Nu toți copiii o primesc

„Masa caldă” din şcoli, luată la pachet. Nu toți copiii o primesc

masa caldaMasa caldă în şcoli se tranformă în "Survivor". Ce a găsit o elevă din Sălaj în farfurie

Teoretic, Guvernul sprijină elevii printr-o alimentație sănătoasă. Programul „Masă Sănătoasă” a fost implementat pe bune doar într-o treime din cele 450 de școli beneficiare, în primul semestru din acest an școlar.

Partea bună e că tot mai mulți copii frecventează orele de când a fost introdus programul „Masă Sănătoasă”.

„Masa caldă” e un sandviş rece

„Masa caldă” în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.

Doar 9% dintre școlile care oferă masa caldă o prepară în regim propriu. 28% dintre școlile care oferă masă caldă au optat pentru catering. Cele mai multe școli, 63%, le oferă elevilor pachet alimentar.

Copiii săraci mănâncă la şcoală

Jumătate dintre copiii care iau prânzul la școală spun că e masa principală a zilei. Pentru 22% dintre ei este chiar singura. În zonele sărace ale țării, un sfert dintre copii merg la culcare flămânzi.

Ministerul Educației da vina pe primării și prefecturi, care decid criteriile pe baza cărora sunt aleși beneficiarii – în general, veniturile familiei.

Pachetul alimentar constă, de cele mai multe ori, dintr-un sandviş însoțit de o băutură răcoritoare, o apă sau un iaurt și un produs dulce de patiserie.

Directorii de școli se plâng că banii nu ajung pentru mâncarea caldă. Suma alocată pentru fiecare elev a rămas aceeași ca și anul trecut: 15 lei pe zi.

Din peste 450 de şcoli înscrise în programul de stat, doar o treime primesc mâncare caldă pentru copii.

author avatar
Andrei Ștefan