AcasăSOCIALMarele dezastru. S-a întors criza zonei euro!

Marele dezastru. S-a întors criza zonei euro!

Piețele bursiere se prăbușesc. Randamentele obligațiunilor cresc vertiginos. Iar criptomonedele se evaporă. Se întâmplă atât de multe pe piețele financiare în acest moment încât ar fi greu să nu observăm cel mai important eveniment. Criza din zona euro, care aproape a dus la destrămarea monedei unice în 2011 și 2012, a revenit. Și de data aceasta, nu există o modalitate foarte evidentă de a o rezolva.

În condițiile în care inflația crește vertiginos în întreaga lume, epoca banilor tipăriți din abundență se apropie de sfârșit și ratele dobânzilor încep să crească, toate tipurile de piețe financiare sunt în plină agitație.

Investitorii se adaptează la un nou set de circumstanțe și o fac foarte repede. Până acum, doar câțiva traderi care își petrec zilele lipiți de terminalele Bloomberg au acordat foarte multă atenție. Dar, în acest haos, randamentele datoriilor suverane periferice, care au declanșat prăbușirea euro în urmă cu un deceniu, cresc din nou vertiginos.

La începutul acestui an, randamentul unei obligațiuni italiene pe zece ani era de doar 1,25%. Acum s-a ridicat la  4,04% și crește în fiecare zi.

De asemenea, randamentul unei datorii grecești pe zece ani s-a dublat în ultimele săptămâni, trecând cu 4,4% și apropiindu-se periculos de nivelurile care au fost aproape de a forța țara să iasă din zona valutară.Problema este că majorarea ratelor dobânzilor face ca toate aceste datorii să fie mult mai costisitoare de plătit.

„Este exact aceeași provocare ca în urmă cu zece ani, doar că de data aceasta pe patine cu rotile”, comentează în The Spectator economistul Matthew Lynn, autorul cărții  „The Long Depression: The Slump of 2008 to 2031”.

Și, poate cel mai îngrijorător dintre toate, Banca Centrală Europeană (BCE) nu are nicio modalitate reală de a o rezolva.

În apogeul ultimei crize, președintele de atunci a băncii, Mario Draghi, care se întâmplă să fie prim-ministru al Italiei, a împins toate tratatele într-o parte și a început să imprime bani.

Dar de data asta? Nu este atât de simplu. BCE nu poate tipări bani fără să alimenteze inflația. Dar dacă nu tipărește euro în plus, ar putea fi nevoită să recunoască faptul că Italia și Grecia, și poate și Franța, dacă ne gândim bine, sunt în faliment. În realitate, euro rămâne un sistem monetar la fel de disfuncțional ca întotdeauna, iar inflația –  o premieră  și o lovitură zdrobitoare pentru această monedă – este pe cale să o testeze până la limită.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
858 afisari

3 COMENTARII

  1. Constantinescule , l-ai depasit pe c t popescu care se pricepe la toate !
    Unde te-oi fi pregatit asa de multilateral ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger