AcasăSOCIALMarea înșelătorie a repartitoarelor. Furt organizat din buzunarele românilor

Marea înșelătorie a repartitoarelor. Furt organizat din buzunarele românilor

Autoritățile au legiferat furtul organizat prin repartitoarele de căldură

Repartitoarele de căldură din România sunt pur și simplu o înșelăciune, avertizează avocatul Darius Marcu. Fără montarea unor regulatoare de presiune, locatarii de la bloc plătesc facturi umflate, fără a beneficia de mai multă căldură. Totodată, închiderea robinetelor caloriferelor, practicată la scară largă în țara noastră, echivalează cu o debranșare, iar victimele sunt vecinii celor care își închid căldura, care plătesc de trei ori mai mult decât ar trebui. Cea mai simplă soluție de rezolvare a acestor probleme ar fi presetarea robinetelor termostatate la 18 grade C, susține avocatul Darius Marcu.

Av Darius Marcu Pe cel care plătește puțin nu l interesează că vecinul lui plătește facturi de trei ori mai mari pe asta mizează ei

Românii sunt obligați, prin lege, să-și monteze repartitoare de căldură în apartamente până la 31 decembrie 2022. Măsura este una aberantă și abuzivă, mai ales că în România, spre deosebire de statele UE, repartitoarele sunt o adevărată înșelăciune. România și chiar autoritățile europene ascund anumite condiții fundamentale pentru o repartizare corectă a costurilor energiei termice și evită să vorbească despre cauzele reale ale nemulțumirilor oamenilor, ne spune av. Darius Marcu.

Acesta arată că, de-a lungul timpului, oamenii au fost ademeniți cu economii și, într-adevăr, există o economie per total, dar cu discrepanțe mari între locatari, cu facturi enorme și facturi foarte mici. ”În momentul în care unii închid robinetele la calorifere trimit mai mult agent termic celor care se încălzesc și toată instalația rămasă în funcțiune primește o parte din agentul termic care era proiectat să circule la cei care își închid caloriferele. Din această cauză trebuie montate niște dispozitive automate în subsolul blocurilor, la baza coloanelor, care să limiteze presiunea și debitul la alimentare. În momentul în care unii se debranșează, pentru că închiderea caloriferelor este ca o debranșare, o bună parte din agentul termic care trebuia să meargă la cei care și-au închis caloriferele circulă cu debit mai mare la ceilalți. Acest surplus de agent termic se înregistrează pe contorul general, care are un senzor de debit, el nu mai face diferența că acel agent termic circulă proporțional în toată instalația, cum a fost proiectat, sau circulă cu viteză mai mare, în cantitate mai mare, doar pe la unii”, ne-a declarat av. Darius Marcu.

Aceeași temperatură, cu bani mai mulți

Culmea este că proprietarii care au robinetele deschise și primesc un surplus de energie termică, din cauza vecinilor care și-a închis robinetul, nu vor avea mai multă căldură în apartament, ci doar facturi mai mari, susține av. Darius Marcu. Surplusul se va înregistra pe contorul de bloc și se va repartiza celor care au avut caloriferele deschise, ca pierderi. ”Dacă închizi 50% din instalația unui bloc, pe contorul de bloc nu va apărea o reducere de 50%, ci de 25%, pentru că circulă mai mult agent termic prin alte părți. Ca exemplu, dacă astupați parțial țeava unui robinet unde curge apă, pe porțiunea rămasă liberă va curge cu presiune mai mare. Așa se întâmplă și într-o instalație. Iar pentru a evita acest fenomen se montează niște dispozitive care sesizează creșterea presiunii, a debitului, regulatoare automate de presiune, și atunci închid automat. Aceste dispozitive se folosesc în UE, dar la noi nu, din cauza costurilor destul de ridicate. Și atunci li se spune oamenilor că au avut pierderi pe rețea, dar de fapt este o distribuire neuniformă și defectuoasă a instalației”, a afirmat av. Darius Marcu.

Presetate să pornească la 6 grade

În România, robinetele termostatate au fost presetate, prin Ordinul ANRSC 233/2004, să se deschidă automat doar dacă se ajunge la 6 grade Celsius în apartament, ceea ce nu se va întâmpla niciodată, ne spun specialiștii. 6 grade Celsius este o temperatură de gardă, care se folosește pentru protejarea utilajelor și a materialelor din fabrici, nu este specifică locuinței. Și, datorită transferului de căldură prin pereți și de la coloane, nu se va ajunge niciodată la 6 grade C și atunci robinetul rămâne blocat pe închis, efectiv ca o debranșare. ”Are efectul tăierii caloriferului și blindării țevilor. Sunt unii care au ținut robinetele închise și 15 ani. Atâta timp cât caloriferul nu are o temperatură de minimum 40 de grade, repartitorul nu va începe să înregistreze. De aceea au mulți zero unități.  Există studii făcute de cei mai mari specialiști din România, de Asociația Inginerilor de Instalații, încă din 2004, care au avertizat că normativul ANRSC este prost și va genera erori grave, conflicte sociale și compromiterea ideii de contorizare”, ne-a precizat av. Darius Marcu.

Minciuni ale autorităților

Autoritățile au promovat ideea simplistă că omul își reglează singur căldura cu robinetul termostatal, fără nimic altceva, și plătește cantitatea corectă. ”Asta este o minciună. Normal ar trebui ca temperatura robinetului să fie corelată cu temperatura de proiectare a spațiului respectiv, de exemplu camera de zi are 20 de grade, bucătăria 18 grade, casa scării are temperatura minimă de proiectare 10 grade. 20 de grade Celsius este temperatura minimă de confort la nivel național și european, conform standardelor. Un alt aspect este și transferul de căldură dintre apartamente și ar trebui să existe niște factori de corecție care să reflecte acest transfer de căldură de la apartamentele încălzite către cele reci, cu robinetele închise. Factorii de corecție există într-un ordin al ANRSC, dar sunt inaplicabili, pentru că se aplică prin înmulțire, dar dacă un apartament are zero unități, factorul de corecție va da tot zero”, ne mai spune av. Darius Marcu. Acesta consideră că cea mai rapidă și mai simplă soluție ar fi montarea unor repartitoare presetate la 18 grade C. O asemenea măsură ar împiedica debranșarea mascată a locatarilor, care este un furt din buzunarele vecinilor de la bloc.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
11.547 afisari

28 COMENTARII

  1. Draaaagi rooomani dupa cum vedeti,aveti inca un motiv sa ne votati tot pe noi. Benzina mai scumpa,gaze si curent electric,mai scumpe,bursele pt. copii,abonamntele pt. naveta copiilor canci.Acum va bagam pe gat si repartoarele chiar daca nu veti avea furnizat agentul termic,etc.Dpa cum vedeti,repet,guvernul meu si Parlamentul meu va f… si pe fata si pe dos. Va doresc calatorie placuta cu CFR-ul.Care nu aveti BMW-uri ca mine.Apelati la Bode pt. BMW-uri.

  2. Asoc de proprietari sa refuze aceste mizerii inutile.Sa pună la parlament sa vadă cât sunt de bune!!

  3. Buna seara.
    Repartiroarele de caldura sunt necesare pentru furtul banilor.
    Lucrez in domeniu si pot spune urmatoarele:
    -in sistemul de calculare al repartizarii caldurii intr-un condomiu,la calorifere(indiferent de model) se baga datele tehnice de fabrica,nu datele reale….
    -niciodata,dar ABSOLUT NICIODATA diferenta de temperatura de pe intrarea in calorifer si iesirea din calorifer( se numeste,in termeni termici,delta T) nu v-a fi de 40 de grade celsius,ca in datele tehnice ale corpului de incalzire…
    -solutia este:montarea de CONTOR DE ENERGIE TERMICA PE FIECARE CALORIFER,ceva asemanator cu cel de la bransamentul blocului,dar pe diametru mai mic,adica pe 1/2 toli…acest contor insemnand,un debitmetru si un integrator de tempeeatura….costurile a asa ceva fiind foarte mari….
    Repartitoarele sunt hotie pe fata…

    • In loc de montarea contoarelor pe fiecare calorifer, este mai buna montarea unei centrale de bloc/scara sau individuala. Daca iti permiti stai si cu 30 de grade in camera, daca nu dai drumul doar cat sa aburesti putzin in casa. Cu incalzirea centralizata nu ai nici caldura si nici bani in buzunar pentru ca esti furat pe fatza.

    • Faceți confuzie între temperatura minimă de pornire a repartitorului (40 gr. C, reglementată de standardul EN 834) și delta T. Repartitorul are 2 senzori de temperatură, unul pt calorifer și altul pt aerul din încăpere. Cel pt calorifer pornește repartitorul dacă sesizează minim 40 gr temperatura agentului tremic în clalorifer, pentru a putea face apoi media diferențelor temperatura calorifer-aer. Și în cazul montării de contoare avizate metrologic e nevoie de robineți de chilibrare și factori de corecție. Legile fizicii nu se schimbă prin montarea de contoare, iar avizul metrologic se referă EXCLUSIV la principiul de măsurare: Căldura cedată de un anumit debit de agent termic, care poate fi debit PROIECTAT sau SUPRAdebit, astfel costurile diferă mult.

  4. Nu stiu ce sunt acele repartitoare pentru masurarea de energie termica consumata. Am avut ocazia sa vad aparate pentru masurarea consumului de energie termica care erau compuse dintr-un vas capilar ümplut cu un lichid care in contact cu caloriferul se evapora lichidul. Aparatul era prevazut cu o scala gradata ce indica nivelul lichidului evaporat la sfarsitul anului.
    Acest sistem nu este bun deoarece pe timp de vara sau daca inchizi caloriferul inregistreaza un consum dataorita temperaturii mediului. exemplu in bucatarie unde temperatura este de multe ori mai mare decat temperatura de afara. Acest sistem nu este indicat. Am vazut sisteme de masura care masurau energia termica la intrarea si la iesirea in instalatia proprie a apartamentului. Acest sistem de masura este cel mai bun pentru ca este precis, sesizeaza inchiderea unuia calorifer sau mai multe. Cat despre influente apartamentului vecin nu exista nici o cercetare- lege care sa specifice gradientul de transmitere a temperaturii prin pereti si pardoseala. Acest gradient de transmitere se poate determina numai prin masuratori la fiecare apartament.

    • UNII prostii platesc si NU protesteaza in strada…
      ALTI prosti platesc si protesteaza in strada…
      DESTEPTII le iau banii prostilor obligandu-i cu arma in mana (structurile de forta) sa-si monteze repartitoare

  5. Nu știu dacă pate fi constituționala o asemenea lege, atât timp cât există un înregistrator de căldură la subsol, statul nu are dreptul, să se amestece într-o propietate privată, să legifereze ce fac propietarii in interiorul unui condominiu.
    Pentru protecția împotriva unor eventuale explozii de la gaze, este de înțeles, ca trebuiesc montați senzori in fiecare apartament, dar in cazul de fata, părerea mea este, ca e un mare abuz.

  6. fara repartitoare, cei de la etajele inferioare regleaza caldura din apartament aerisind permanent camera, adica azvarlind caldura pe fereastra, iar la etajele superioare caloriferele raman reci!

  7. Agentul termic pt încălzire funcționează în circuit închis , nu ca apa caldă de consum (baie, buc.) , deci utilitatea repart. este evidenta . Că temp.e de tot rahatul , e alta .

  8. Deci, la bloc sunt enorm de multe probleme, traiul este, în general, de ghetou, funcționând legea junglei.
    Eu, în 2013 am propus studiu de fezabilitate pentru echiparea blocului cu centrală proprie și panouri solare, din fonduri europene. Memoriul meu, la ședința asociației, a fost aruncat pe jos de administratorul mafiot de mahala și de președinte.
    Situația mea actuală: am avarie imensa în casă, de zece ani, în evoluție, stau la parter cu un perete afară, înconjurată pe verticală și orizontală de centrale de apartament ilegale, unde uneori mai mult nu se locuiește, mă spăl numai dacă prind când se spală tot blocul. Acum, pe acest dezastru, administrația statului mă obligă abuziv la repartitoare sau amendă.
    Deci, eu sunt proasta…

  9. Greu la deal cu creierele mici.
    Se remarcă dl. avocat, mare cunoscător de hidraulică. Nici cu comentatorii nu mi-e rușine…
    Între cele mai tari e ideea centralei de bloc, fără a analiza dacă există spațiu, în cât timp s-ar amortiza investiția, cât costă exploatarea (supraveghere, revizii, etc.). Vrea cineva să fie partener cu cei care nu plătesc la timp nici întreținerea fără vreo investiție?

  10. Asa e cand absolventi de drept se considera tehnicieni. Dl. avocat face confuzie intre viteza apei si presiunea din teava. Nu stie ca acolo unde sunt repartitoare sunt si robineti cu termostat, pe care cei care se incalzesc, il pot regla. In concluzie induce numai lucruri neadevarate, ca sa ma exprim frumos. Faptul ca repartitoarele au mari lacune, este alta problema, dar spusele d-lui avocat sunt ca o pledoarie la un proces pe care l-a pierdut.

    • Înainte să scrieți prostii, mai studiați. normative de calitate în construcții, standarde, literatura tehnică. Nu e nicio confuzie. Închiderea robinetelor termostatate are efect de debranșare, provoacă creșterea cuplului presiune/debit în restul instalației, implicit și viteza de circulație. Robinețiitermostatași reglează doar în funcție de temperatură, de aceea se numesc TERMO. Nu fac față supradebitului.
      ”Echilibrarea hidraulică şi termostatarea, elemente vitale în contorizarea căldurii” Popescu I., Manager tehnic IMI International Romania SRL, Tehnica instalaţiilor nr. 2/2002. Se menţionează lipsa de profesionalism a unora din furnizorii de echipamente de contorizare, care OMIT din ofertă robineţii de echilibrare, cei care asigură practic DEBITELE PROIECTATE prin fiecare ramură, făcînd posibil controlul temperaturii interioare, şi limitarea consumului de căldură.
      Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 – Soluţii cadru pentru reabilitarea şi modernizarea instalatiilor de încălzire din clădirile de locuit SC 006-01 Introducerea robinetelor cu termostat la corpurile de încălzire IMPUNE: – echilibrarea termică şi hidraulică a instalaţiei (soluţia A10);
      Pct. A10 – Echilibrarea hidraulică şi termică a instalaţiilor de încălzire. Scopul soluţiei:
      – repartizarea corectă a debitelor de agent termic în instalaţie;
      – reducerea risipei de energie termică pentru încălzire.
      Echilibrarea termică şi hidraulică a instalaţiilor de încălzire centrală este INDISPENSABILĂ deoarece nu se poate imagina o reabilitare termică cu transformarea reţelei fără reechilibrare.
      Echilibrarea integrală a instalaţiilor de încălzire centrală reprezintă un proces PREALABIL contorizării.

  11. Bătaie de joc ,nu știu cum să ne mai fure ar tb să nu fie nimeni de acord ,hoți nenorociți

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger