AcasăSOCIALMarea durere: criza costului vieții

Marea durere: criza costului vieții

Încrederea consumatorilor nu a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei. Gospodăriile încă resimt durerea crizei costului vieții, în ciuda unei reveniri economice în multe țări

Încrederea consumatorilor nu a revenit  la nivelurile de dinaintea pandemiei. Gospodăriile încă resimt durerea crizei costului vieții, în ciuda unei reveniri economice în multe țări.

În luna aprilie, starea de spirit a  populației din economiile avansate a fost cu 1,6% mai scăzută decât în aceeași lună din 2019, potrivit indicelui de încredere a consumatorului al OCDE. În SUA, acesta a fost cu 2,3% mai mic, în timp ce în zona euro a coborât cu 2,2%.

În ultimii patru ani, încrederea consumatorilor a scăzut brusc în timpul pandemiei, și-a revenit puternic atunci când economiile s-au redeschis, apoi a scăzut din nou pe măsură ce inflația a atins un nivel maxim de mai multe decenii în multe țări.

Salariile nu au ținut pasul cu inflația

Salariile nu au ținut pasul cu inflația și, în trimestrul al treilea din 2023, erau  sub nivelurile de la sfârșitul lui 2019 în 20 din cele 35 de țări OCDE, inclusiv în Germania, Italia și Spania.

Economiile din Marea Britanie și zona euro au revenit la creștere în acest an, în timp ce creșterea economică din SUA a încetinit în primul trimestru, dar economia a început să se extindă din 2022.

Cu toate acestea, încrederea consumatorilor rămâne sub media sa pe termen lung în majoritatea economiilor avansate, ceea ce dă bătăi de cap politicienilor care fac campanie electorală în acest an în întreaga lume. Economiștii spun că încrederea este scăzută pentru că gospodăriile sunt încă sub presiune.

„Am pierdut multă putere de cumpărare”

„O mare parte din populația lumii a avut parte de o comprimare semnificativă a câștigurilor reale și acest lucru nu a fost complet inversat”, a declarat pentru FT Yael Selfin, economist la KPMG. „Ne aflăm doar în acest moment  în care am pierdut multă putere de cumpărare, există multă tensiune peste tot și guvernele nu au bani de cheltuit.”

În 2022, inflația a atins un vârf de 9,1% în SUA și un nivel record de 10,6% în zona euro. Țările din întreaga Uniune Europeană au fost afectate de șocul prețurilor la energie după invazia Rusiei în Ucraina și de o piață a muncii restrânsă.

În timp ce inflația este în scădere în majoritatea economiilor dezvoltate, prețurile sunt cu aproximativ 20% peste nivelurile din ianuarie 2021 în UE și Marea Britanie.

„Deși inflația se atenuează, prețurile sunt mult mai mari decât erau în urmă cu câțiva ani, iar oamenii nu s-au adaptat la această nouă realitate”, spune  Susannah Streeter, analist senior de investiții la managerul de active Hargreaves Lansdown.

Ea a adăugat că șocurile repetate și neașteptate, tensiunile geopolitice ridicate și deteriorarea relațiilor comerciale dintre SUA și China, au făcut  „să existe îngrijorare în perspectivele economice și finanțele personale”.
Consumul real al gospodăriilor europene  a crescut cu abia 1% la sfârșitul anului trecut, comparativ cu ultimul trimestru din 2019, în contrast cu o creștere de peste 6% în cei patru ani anteriori. De la izbucnirea pandemiei în 2020, creșterea reală a venitului personal în SUA a fost semnificativ sub media pe termen lung.

Încrederea  scăzută în rândul consumatorilor creează un context provocator pentru viitoarele alegeri parlamentare din UE, alegerile generale din Marea Britanie și alegerile prezidențiale din SUA. Sănătatea economiei este un punct central al campaniei electorale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
431 afisari

1 COMENTARIU

  1. Daca il mai votati inca o data pe Magadau Calatorul Mut, o s-o duceti ca pe roze, o sa aveti di tati.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger