AcasăSOCIALMApN, Dezmembrări SRL. Dotările armatei, vândute la fier vechi

MApN, Dezmembrări SRL. Dotările armatei, vândute la fier vechi

Ministerul Apărării face bani din vânzarea navelor, avioanelor și blindatelor

Ministerul Apărării Naționale a lansat operațiunea ”Marea reciclare”, al cărei obiectiv este vânzarea la fier vechi a tehnicii de luptă, de la blindate, nave și avioane, până la muniție, rachete și torpile. Unele dintre activele dezmembrate vor merge și la companiile din industria de apărare, care le vor utiliza pe post de piese de schimb. 

În termen de 45 de zile, toate unitățile militare din țară vor fi obligate să listeze echipamentele care au fost scoase din uz în vederea valorificării acestora la nivel central. Ministerul Apărării Naționale a elaborat un nou tip de instrucțiuni pentru regulamentul de vânzare a capacităților militare, incluzând la capitolul beneficiari și societățile din industria de apărare. Bunurile care implică apărarea țării, ordinea publică și siguranța națională, de natura armamentului, muniției, tehnicii de luptă, mijloacelor și instalațiilor speciale, în starea în care se află, vor fi vândute pe piața externă. Competența de aprobare a valorificării bunurilor revine persoanelor care aprobă scoaterea din funcțiune a acestora, iar competența de aprobare a valorificării la intern, prin selecție de oferte de preț sau negociere directă a bunurilor care implică apărarea țării, ordinea publică și siguranța națională, nedezafectate de dotările specific militare, va reveni ministrului Apărării Naționale. Totodată, potrivit instrucțiunilor, în documentele de valorificare, unitățile militare gestionare vor preciza bunurile cu uzură morală și fizică avansată care se propun a se valorifica, prin licitație, în starea fizică în care se află, la prețuri de deșeuri.

Avioanele, vândute la licitație cu strigare

Pentru armamentul și tehnica de luptă care nu au putut fi vândute pe piața externă, se va organiza licitație publică deschisă cu strigare. Astfel, la licitațiile pentru vânzarea tehnicii de luptă și a pieselor de schimb aferente de resortul aviației, marinei și de geniu, precum și a armamentului de artilerie, vor putea participa numai operatorii economici din industria naționlă de apărare. În schimb, va fi permisă participarea persoanelor fizice și juridice la licitația deschisă cu strigare pentru vânzarea tehnicii de luptă, după dezafectarea de dotarea specific militară, a tractoarelor de artilerie, busolelor, lunetelor și binoclurilor, precum și a deșeurilor feroase, neferoase, de metale prețioase și de aliaje ale acestora. Totodată, vor fi scoase la vânzare deșeurile de sticlă, metal, cauciuc, textile, lemn, hârie, carton, plastic, precum și materiale de construcții. În cazul în care la licitația publică cu strigare pentru valorificarea bunurilor scoase din funcțiune se prezintă un singur participant, comisia de licitație va negocia prețul de adjudecare, pornind de la prețul inițial de vânzare, în senul creșterii acestuia, se mai precizează în instrucțiunile elaborate de MApN.

Metalele prețioase, scoase din echipamente

Conform procedurilor, înainte de a fi vândute la fier vechi, blindatele, mașinile de luptă, tancurile și autotunurile vor fi dezmembrate pentru extragerea armamentului de luptă și a pieselor care conțin metale prețioase. Tot în operațiuni de dezmembrare vor intra rachetele antiaeriene, rachetele tactice și antitanc, aruncătoarele de bombe, tunurile și obuzierele, avioanele de vânătoare și vânătoare-bombardament, avioanele de transport, precum și elicopterele de luptă și transport. Totodată, navele de luptă, navele auxiliare și navele de transport vor fi și ele dezmembrate, pentru retragerea de la bord a echipamentelor militare și a pieselor care conțin aliaje din metale prețioase.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.350 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger