AcasăSOCIALManevre cu producția de energie. Frânează termocentralele ca să crească importul

Manevre cu producția de energie. Frânează termocentralele ca să crească importul

Stop producției interne, ca să intre importurile

Comenzile pentru Complexul Energetic Oltenia scad, în mod dubios, exact când ar trebui să crească. Mai exact, când nu bate vântul și producția de energie eoliană scade, complexul este obligat de minister să reducă producția, ceea ce conduce la o majorare a importurilor, ne spun sindicaliștii de la Cartel Alfa. Mai mult, cel mai mare producător de energie nu este lăsat să funcționeze decât la o treime din capacitate.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa Gorj ne spun că au observat, în ultimele zile, un fenomen extrem de ciudat. Atunci când iese producția eolienelor din sistem, Complexul Energetic Oltenia primește comanda să-și reducă foarte mult producția, în loc să o crească, așa cum ar fi logic. Iar în momentul în care se fac asemenea manevre, importul crește excesiv.

”Acum Complexul Energetic Oltenia produce în medie cam 1.000-1.050 MWh, dar la capacitate maximă ar putea ajunge la aproape 3.000 de MWh. Deocamdată avem lignit suficient ca să producem și la capacitate maximă, dar nu ne lasă să producem. Se petrece un fenomen ciudat, atunci când bate vântul, intră eolienele, și când nu bate vântul, importăm, și nu ne lasă pe noi să intrăm cu mai multă energie. În mod normal, ar trebui să creștem producția atunci când nu bate vântul, că nu mai produc eolienele, dar atunci ni se comandă să scădem producția. Și culmea, atunci când produc și eolienele, primim comanda să creștem și noi, cu puțin, dar creștem producția. Am urmărit în sistem și am văzut că atunci când bate vântul ne cer să producem cam 1.400 MW, iar când nu mai bate vântul ne scade și pe noi la 1.000 MW sau chiar 900 MW, în schimb importăm 2.000 MW, în loc să creștem producția internă. Nu are nicio logică, nu înțelege nimeni de face Virgil Popescu, de ce tot importă atât de mult”, ne-a declarat Alin Munteanu, liderul Cartel Alfa Gorj. Termocentrala Rovinari are o capacitate disponibilă de 1.300 de MWh, Termocentrala Turceni, 990 MWh, Ișalnița, 330 MWh, iar Craiova poate produce 250 MWh.

Virgil Popescu nu se grăbește

Declarația Guvernului de acum o lună, în care anunța angajarea a 600 de oameni în mineritul din Olt, nu s-a materializat încă. Deocamdată abia se desfășoară procedurile de selecție a dosarelor și interviurile, urmând ca abia de la 1 mai să se semneze contractele de muncă, acestea fiind pe o perioadă determinată, până în decembrie 2022.

”Pe partea cu exproprierile pentru extracția de lignit și cu avizele de la mediu, nu se mișcă lucrurile. Trebuie defrișat, apoi dat pământul la o parte și abia după aceea se începe exploatarea lignitului, ceea ce înseamnă cam 5-6 luni, din momentul în care se apucă, dar deocamdată văd că Virgil Popescu nu se grăbește. O avea alte planuri, deși văd că toată Europa spune că nu renunță încă la cărbune, s-au prelungit termenele, iar ministrul Energiei o ține în continuare cu restructurările. Acum noi am putea producem cărbune, avem și capacități, dar nu suntem lăsați. Avem 10 cariere, dintre care 5 sunt blocate pentru că nu s-au mai făcut exproprieri. Ar trebui să se facă coridorul de exproprieri, ca să nu mai fie probleme. Noi avem cărbune și pentru 20 de ani de acum încolo, am putea să și exportăm, mai ales acum, în contextul sancțiunilor impuse Federației Ruse”, ne-a precizat liderul Cartel Alfa Gorj, Alin Munteanu.

Investiții pentru privați, nu pentru stat

De finanțarea de 600 de milioane de euro pentru retehnologizare și modernizare la Complexul Energetic Oltenia nu va beneficia statul, susțin sindicaliștii. Licitația a fost câștigată OMV și Tinmar Energy, care vor face parcuri fotovoltaice pe terenul Complexului Energetic Oltenia (CEO). ”Banii europeni nu vor ajunge la CEO, ci la cele două companii, care vor face parcurile fotovoltaice pe terenurile noastre, iar apoi vor deveni acționari la Complexul Energetic Oltenia. Problema este că această investiție ar fi putut să o facă Complexul Energetic Oltenia, că avem 11.500 de oameni angajați. Discutam acum câteva luni cu un miner ungur care mi-a spus că au și ei parcuri fotovoltaice, dar făcute de compania ungurească, a statului, nu de privați”, a mai afirmat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.890 afisari

29 COMENTARII

  1. Virgil Popescu este in functie pentru Romania si deci poporul roman sau pentru altii in defavoarea poporului roman?

    Ce stelute gradate il dirijeaza?

    • Câțu a fost zburat de flutur si patronul consiliului județean Prahova, iulian Dumitrescu, cand a vrut sa il zboare de la cârma ministerului energiei. Nu mai avem Dna sau parchete. Se impart zeci de milioane pe luna intre cei trei. Asta este subminarea economiei naționale, iar trădătorii ăștia trebuie împușcați pe stadioane

  2. Eolienele mănâncă mai multvcurent decît fac, sîn load dump-uri. E o altă jmecherie, ne pun să plătim nu numai cît ardem ci și excesul din rețea. Un sistem energetic, ca să nu cadă, are nevoie către 25% mai multă putere decît se consumă. Acest exces este periculos pt generatoare și consumatori trebuie consumat, poate, învîrtind eolienele.

  3. SUBINAREA ECONOMIEI NATIONALE ESTE ACT DE INALTA TRADARE !,CE ORGANE ALE STATULUI DORM IN CISMELE STATULUI ROMAN ??.
    CA AVEM CA SI MINISTRI NISTE PANARAME ,NISTE HABARNISTI ESTE ADEVARAT ,IAR DIN CAUZA ASTA PLATIM CAT NU FACE SI ENEGIA SI GAZELE.
    DACA SUNT INTRE TIMP ACESTI HABARNISTI SI SUB COMANDA STRAINA NU INTELEG CE PAZESC SERVICIILE ??.
    CHESTIA CU” BAIETII DESTEPTI ” ARE ACUMALTA FATA , PRIMA DATA AU INCALECAT HIDROELECTRICA SI VINDEAU EI ENERGIA CUI VOIAU ,ACUM AU INCHIS MINTIA AU REDUS SISTEMUL ENERGETIC OLTENIA LA DOAR 30% CA SA IMPORTE TOT EI ENERGIE !! SI SA NE-O VANDA SCUM ROMANILOR ,NISTE SCARBE CARE-SI FAC MENDRELE MANA IN MANA CU GUVERNUL DE 3 PARALE O ADUNATURA DE NEISPRAVITI.

    • daca n-ai inteles nici pina acum ( nici ca ai sa mai intelegi vreodata ) ce pazesc serviciile , iti spun eu , pe ei ii pazesc , pe cei de care te plingi

      • Ceva neacademic dar pe înțelesul tuturor”te duci sa te plângi de hoți la tatăl hoților”.
        Trageți și voi concluzia ci e tatăl.

  4. Daca e adevarat, inseamna ca nu exista ” criza energetica” , ci doar concurenta neloiala cu multinationale, cu sprijinul celor de la minister….
    Deci resurse exista , doar furnizorii se schimba. Daca nici acum Romania nu iese pe piata…

  5. asa au facut mereu si pnl si psd , au sabotat Romania cu toate parghiile de putere . guvernul fsn ,guvern al tradarii nationale !

  6. Este perfect normal ca sa inchizi ce ai si sa cumperi tot de la altii. Chiar daca pretul este de 10 ori mai mare si creezi tot felul de probleme. Pentru cei care vand este perfect, oare ce metode folosesc sa ii convinga pe cei care cumpara

  7. D-aia toata lumea va vota AUR, nu va vota pentru AUR, va vota IMPOTRIVA PNL+PSD, impotriva unora care mentin in functie un jeg uman ca Virgil Popescu, un hot, un hot ordinar care batjocoreste statul roman si cetatenii sai, un mincinos perfid, ca orice penelist, nu exista penelist si pesedist corecti, numai jeguri umane. Nu intereseaza pe nimeni ce echipa va avea AUR, pe toti intereseaza sa voteze impotriva ciumei rosii si a holerei galbene sa nu isi mai bata joc de cetateni si de avutia tarii si poate reusim si de securistii care ii papuseaza. Va dati seama Ciolacu cu studiile la Universitatea Ecologica a ajuns presedinte PSD ? Pai asta pe timpul lui Nastase nu avea talent nici pentru postul de sofer in PSD la sediul central, nici macar inauntru nu il primeau…

    P.S.: Trebuie crescute importurile de energie ca sa se imbogateasca securistii aflati in spatele traderilor de energie care o importa !!! De ce sa produca Romania energie ?

    • mai romane mancurt , nici acum n-ai inteles ca virgil popescu este o unealta ? tu te certi cu televizorul sau cu radioul , toti care conduc au sarcina sa saboteze Romania , crezi ca un limbric ca virgil face de capul lui asemenea grozavii ?

  8. De când este Iohanis președinte, ales candidat într o noapte, s au închis 1500MW pe cărbune, el și liberalii sunt influenta nemtilor si au un singur scop, sa ne facă dependenți de tehnologia pe gaze. Cei de la CEO știu.

    • DA, E FOARTE CIUDAT !
      Dacă am avea „ochelarii” din filmul „They live” și am putea vedea dincolo de carcasele umane sub care se ascund „elitele” care ne conduc, am pricepe de ce fac ceea ce fac…
      Apropos de filmul mai sus amintit, chiar are substrat deși e făcut să pară un SF…

  9. Dacă nu s ar mai plăti taxa de 90 EURO/ CERTIFICAT de CO2 și CEO + celelalte termocentrale pe cărbune ar mai produce 1000 MW , mâine energia electrica s ar ieftini cu 50%.

  10. Dacă așa stau lucrurile, de ce procuratura nu se sesizează pe ea? Ceea e se întâmplă este curat trădare de țară, sabotare a economiei naționale, furt etc. vinovații trebuind să meargă la beciul domnesc. Sper ca premierul Ciucă, proaspătul întronat președinte al PNL (oare, până când?) ca militar, care a depus jurăminte multe la viața lui să taie coada pisicii, cum spunea cândva un liberal bătrân, și să pună sistemul energetic pe picioare. Nu trebuie decât să pună la muncă armata de energeticieni ai României, aceia patrioți, bine intenționați, care vor să facă o treabă serioasă, nu ca trădători de teapa lui Cîțu și Popescu.

    • Pai care procuratura ? Cum sa le faca dosare celor care le-au marit salariile nesimtite si le mentin pensiile speciale ? Pai cine tradeaza in favoarea tarilor occidentale si intereselor guvernelor occidentale este decorat.

      Nu vedeti ca in toate dosarele in care vreo companie din Europa de Vest a mituit pe cineva in Romania se face la misto acord de recunoastere si decat fraierii de romani se duc la puscarie. NIci un director de multinationala strain sau roman NU au fost bagati la puscarie pentru ca au tradat interesele romanilor sau au corupt in Romania in avantajul acestor companii sau guverne straine din TARI OCCIDENTALE si niciunul nu va face o zi de puscarie in veci.

  11. Nici acum nu iesim in strada sa ii dam jos? Miroase a tradare peste tot. Chiar nu putem emula o clasa politico administrativa pro romani? Chiar meritam pedeapsa asta de 30 de ani? Mult puroi sa adunat in societate si nu avem pe nimeni capabil sa ne vindece . Da am uitat,este razboi in Ucraina,deci sa fim cuminti.

  12. Foarte important, în conducerea Complexului Energetic Oltenia se afla Doamna Pintea Lăcrămioara Diaconu,în conducerea OMW se afla soțul ei,Domnul Pintea ,OMW câștiga licitatia la CEO ,Nu cumva este conflict de interese?DNA doarme?????

  13. Hai sa punem mana de la mana si sa-i trimitem pe Marte (doar dus) pe actualii antioameni („binele” dorit noua sa li se intoarca inzecit, pana laa saptea generatie)

  14. Ce mizerie, sa se faca fotovoltaice chiar pe zona de unde se putea extrage carbune! De ce nu le face in alta parte, pentru ca au rolul tocmai de a sufoca extractia de carbune? Urgent tradatorii de tara atarnati in streang! Eliminati instrumentele cu care s-a creat artificial criza energiei si decuplati preturile de bursa de la Viena iar preturile vor reveni la normal, asa cum erau acum 3-4 ani.

  15. Conducere a statului român formata din PNL,PSD din care a făcut parte și USR:Președinte,Guvern, Ministrul Energiei ,Parlamentul au desfășurat si desfășoară o acțiune de trădare de țară , subminarea economiei naționale (senatorii au refuzat votarea legii zilele trecute)ce va avea că efect de dezmembrare a țării.

  16. pai de reduce productia la oltenia, ca vine energie mai ieftina din import, inteligentilor
    cand ai de ales intre energie la 200 de euro/MWh la oltenia si energie din bg la 150 euro/MWh , oare pe care sa o alegi?

    ca tot noi o platim

    • Domnule, Oltenia vinde energie cu 200 260 de LEI ,distribuitorii lui Virgil Popescu o vând cu 2000 de lei

    • Nu cred ca ști ce reprezinta liberalizarea pieței și cum se vinde energia. Energia se vinde și se cumpără pe bursa zilnic, dacă energia tranzacționate din afara ar fi mai ieftina CEO nu ar putea sa vândă cu preț mai mare.

  17. Aceasta lichea nu are nicio pregatire de specialitate ca sa aibe dreptul sa stea in fruntea acestui minister. Pe la ce hidrocentrale ,termocentrale sau nucleare a lucrat asta in viata lui?La fatat ma=sa ministru! Asta se uita la energetica tarii ca boul la televizor. E pus de lichelele lui orban si ciolacu (i-am scris cu minuscule precum merita – ,o lichea de pesedea si alta mereu aceeasi, de penelea) pentru ca le rezolva interesele. Un jmecheras cu automatica s-a fofilit de la ce-a absolvit si s-a infiltrat cu proptele din politic la ciolanul de la termoelectrica,hidroelectrica,eoliene,nucleara OMV de unde mulge cu nesat. Strain de intersele tarii si a natiei romane ca toti astia care ne duc de 30 de ani la ruina,taxe si impozite la greu. E ca pe vremea boierilor cu biruri pe popor la poarta Otomana sa-si tina scaunul. Ciolache si juvetele ne vand gargara pe sticla si ziare in fiecare zi ca ala care mareste pensiile la fraieri.In fiecare zi le pritoceste ca pe varza la murat. De jmecherii din justitie nu se atinge niciunul ptr ca le pune frana la furtisag si le da cu executare.
    Nu are interes sa schimbe ceva la energie in binele flamandului ptr ca ii scade bunastarea de la dividende. Suntem condusi de o gasca de mafioti care face averi pe seama fraierilor, a alora care voteaza de 30 de ani hoti si lichele.Ala de la AUR nu si-a terminat treaba cu asta de la energie, trebuia sa-i puna funia cu sapun nu mana la gat. Acesti nemernici care au pus monopol pe ceea ce au construit altii cu sudoare pe vremea lui ceasca ne duc la cersit si iobagie.Au dat tara pe mana altor gunoaie din occident pe spagi si afaceri mafiote. Nu vedeti,fura ca-n codru si da vina pe judecatori ca nu au judecat-o bine, iar ea e bine mersi, plina de milioane,face zgaraie nori la pdelistul ala de 1/2 de la Cluj. Ii sare in ajutor turnatorul de Petrov, alta lichea,acelasi Carstoiu de la scanteia tineretului si multa multa mass media plina de origini sanatoase,aparatori de drepturi si adevar,priceputi la toate.Cand ii vezi ai impresia ca astia sunt buricul pamantului, cu ei s-a facut lumea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger