Cauta

Mâncare tot mai scumpă. Europenii nu ar trebui să râdă de sandvișul de 29 de dolari din New York

Mâncare tot mai scumpă. Europenii nu ar trebui să râdă de sandvișul de 29 de dolari din New York - Ziarul National

Nu se întâmplă prea des ca efectul net combinat al deceniilor de politică monetară, globalizare și capital privat să fie aparent rezumat într-o singură poză pe Twitter.

Iată un sandviș din New York –  pe “Pâine sănătoasă” (Health Bread) pentru 29 de dolari! Europenii nu pot înțelege încă o astfel de nebunie. Dar ce este în prețul unui sandviș?

Oricine a înfruntat raioanele supermarketurilor și ale magazinelor de delicatese americane cunoaște diferența flagrantă a prețurilor la produsele alimentare între cele două continente. O singură pâine (care pare să nu se învechească niciodată) vă poate costa o mică avere în SUA, comentează Financial Times.

Între timp, chiar și Italia, produsele de patiserie de înaltă calitate costă mai ieftin. Ignorând reacțiile incredulilor din social media – care au atribuit creșterea prețurilor unei inflații altădată “tranzitorii” și acum “încăpățânate” – merită să reflectăm dacă sandvișul “Pâine sănătoasă” îi avertizează pe consumatorii europeni.

Pentru că europenii ar putea fi în curând expuși la aceleași prețuri exorbitante pentru alimentele proaspete, pe măsură ce sectorul agroalimentar al continentului se îndreaptă încet spre modelul consolidat al SUA.

În ultimele trei decenii, consumatorii europeni s-au bucurat de o abundență fără precedent de produse la prețuri accesibile, disponibile pe tot parcursul anului pe rafturile supermarketurilor. S-a datorat faptului că piața europeană – una dintre cele mai profitabile și competitive din lume – a fost dominată de marii retaileri precum Aldi, Tesco și Auchan.

În ultimul deceniu,au exercitat un control din ce în ce mai semnificativ și au beneficiat de pe urma fermierilor europeni foarte fragmentați și subvenționați care se bazează pe sprijinul acordat de Politica Agricolă Comună (PAC) europeană.Această dinamică asimetrică a puterii a avantajat în mod covârșitor supermarketurile, deoarece au dictat prețurile produselor proaspete.

Cu toate acestea, viitorul lanțului global de aprovizionare cu alimente va arăta foarte diferit de trecut. Două tendințe esențiale – consolidarea pieței și schimbările climatice – sunt pe cale să aducă schimbări ireversibile în industria alimentară europeană.

În stilul SUA, consolidarea este  determinată de nevoia de eficiență extremă și de economii de scară pentru a compensa costurile mai mari cu inputurile, investițiile de capital și conformitatea cu reglementările. Ca urmare, operațiunile agricole sunt forțate să se consolideze și să se integreze în întregul lanț valoric. Vechiul model de fermă simplă trebuie să facă loc unor afaceri de familie mai complexe; ferme mai mari, cu un acces mai bun la tehnologie, echipamente și forță de muncă din afara familiei.

Rezultatul este un proces de producție alimentară mai raționalizat, care poate naviga mai bine printre provocările reprezentate de o climă în schimbare și de întreruperile lanțului de aprovizionare. Dar consolidarea înseamnă, de asemenea, o probabilitate mai mare de a avea sandvișuri de 29 de euro.

Tehnologia agricolă care ar putea fi de ajutor include noi soiuri de culturi protejate prin brevet, mai rezistente la fenomene meteorologice extreme. Dar va fi această tehnologie suficientă? Poate, dar știința spune că probabil nu.

Iar aceste tehnologii necesită mult capital. Înseamnă că fermierii care nu și le pot permite vor renunța complet la agricultură. Ceea ce va duce la o consolidare și mai mare și, în cele din urmă, la prețuri mai mari.

Cu cât avem mai multă nevoie de aceste tehnologii, cu atât mai mult ne va costa mâncarea. Se spune că cei care râd ultimii, râd cel mai tare; și europenii râd prea devreme de cei din New York.

Consolidarea continuă a lanțului de aprovizionare cu alimente va crea un fenomen de tipul “câștigătorul ia totul”, cu un număr mai mic de furnizori care vor controla întreaga industrie alimentară.Într-adevăr, este, de asemenea, probabil că perturbările periodice ale lanțurilor alimentare globale vor persista, dacă nu chiar se vor intensifica.

“Aș paria pe faptul că produsele proaspete vor fi în curând comercializate ca un bun de lux, susține Eoin McDonald, director general al grupului de investiții în agricultură GreeAgCapital. “Viitorul Europei este scris pe peretele SUA: o integrare aproape monopolistă a lanțului de aprovizionare, cu alimente mult mai scumpe”.

Ultimele stiri

  • Dominic Fritz îşi învârte oamenii din USR de la un minister la altul. Radu Miruţă rămâne cu “drepturi depline” la MApN. Cine vine în locul lui la Economie
  • „Totul este mai scump”. Cât costă masa de Crăciun în acest an. Mulți români își calculează bugetul până la ultimul leu
  • Pensionarii din întreaga lume care au pus un ban deoparte cât timp au muncit aleg să se retragă într-o ţară apropiată de România
  • Protest al sindicaliștilor, joi, la Cotroceni! Austeritatea scoate oamenii în stradă/Nicușor Dan e plecat din țară
  • Donald Trump a ţinut un discurs în faţa naţiunii, la 11 luni de mandat la Casa Albă. L-a desfiinţat pe Biden, apoi a anunţat cine primeşte câte 1.776 de dolari
  • Accident grav în București. O mașină s-a răsturnat, trei oameni au fost transportați la spital
  • Bolojan îi ia la țintă și pe românii cu handicap: „E o problemă serioasă” / Ce plan are premierul cu salariul minim
  • Din mila Guvernului, masa caldă primită de elevi ar urma să fie mai “consistentă” cu… 1,5 lei: “Nici măcar un ziar nu iei de banii ăștia”
  • PSD şi PNL au “dat-o la pace” în Coaliție, pe reformă: se reduc cu 10% cheltuielile în administraţia centrală, iar salariul minim creşte de la 1 iulie. Bolojan a avut o condiţie
  • Imunitatea porcului
  • Exit mobile version