AcasăSOCIALMâncare tot mai scumpă. Europenii nu ar trebui să râdă de ...

Mâncare tot mai scumpă. Europenii nu ar trebui să râdă de sandvișul de 29 de dolari din New York

Nu se întâmplă prea des ca efectul net combinat al deceniilor de politică monetară, globalizare și capital privat să fie aparent rezumat într-o singură poză pe Twitter.

Iată un sandviș din New York –  pe „Pâine sănătoasă” (Health Bread) pentru 29 de dolari! Europenii nu pot înțelege încă o astfel de nebunie. Dar ce este în prețul unui sandviș?

Oricine a înfruntat raioanele supermarketurilor și ale magazinelor de delicatese americane cunoaște diferența flagrantă a prețurilor la produsele alimentare între cele două continente. O singură pâine (care pare să nu se învechească niciodată) vă poate costa o mică avere în SUA, comentează Financial Times.

Între timp, chiar și Italia, produsele de patiserie de înaltă calitate costă mai ieftin. Ignorând reacțiile incredulilor din social media – care au atribuit creșterea prețurilor unei inflații altădată „tranzitorii” și acum „încăpățânate” – merită să reflectăm dacă sandvișul „Pâine sănătoasă” îi avertizează pe consumatorii europeni.

Pentru că europenii ar putea fi în curând expuși la aceleași prețuri exorbitante pentru alimentele proaspete, pe măsură ce sectorul agroalimentar al continentului se îndreaptă încet spre modelul consolidat al SUA.

În ultimele trei decenii, consumatorii europeni s-au bucurat de o abundență fără precedent de produse la prețuri accesibile, disponibile pe tot parcursul anului pe rafturile supermarketurilor. S-a datorat faptului că piața europeană – una dintre cele mai profitabile și competitive din lume – a fost dominată de marii retaileri precum Aldi, Tesco și Auchan.

În ultimul deceniu,au exercitat un control din ce în ce mai semnificativ și au beneficiat de pe urma fermierilor europeni foarte fragmentați și subvenționați care se bazează pe sprijinul acordat de Politica Agricolă Comună (PAC) europeană.Această dinamică asimetrică a puterii a avantajat în mod covârșitor supermarketurile, deoarece au dictat prețurile produselor proaspete.

Cu toate acestea, viitorul lanțului global de aprovizionare cu alimente va arăta foarte diferit de trecut. Două tendințe esențiale – consolidarea pieței și schimbările climatice – sunt pe cale să aducă schimbări ireversibile în industria alimentară europeană.

În stilul SUA, consolidarea este  determinată de nevoia de eficiență extremă și de economii de scară pentru a compensa costurile mai mari cu inputurile, investițiile de capital și conformitatea cu reglementările. Ca urmare, operațiunile agricole sunt forțate să se consolideze și să se integreze în întregul lanț valoric. Vechiul model de fermă simplă trebuie să facă loc unor afaceri de familie mai complexe; ferme mai mari, cu un acces mai bun la tehnologie, echipamente și forță de muncă din afara familiei.

Rezultatul este un proces de producție alimentară mai raționalizat, care poate naviga mai bine printre provocările reprezentate de o climă în schimbare și de întreruperile lanțului de aprovizionare. Dar consolidarea înseamnă, de asemenea, o probabilitate mai mare de a avea sandvișuri de 29 de euro.

Tehnologia agricolă care ar putea fi de ajutor include noi soiuri de culturi protejate prin brevet, mai rezistente la fenomene meteorologice extreme. Dar va fi această tehnologie suficientă? Poate, dar știința spune că probabil nu.

Iar aceste tehnologii necesită mult capital. Înseamnă că fermierii care nu și le pot permite vor renunța complet la agricultură. Ceea ce va duce la o consolidare și mai mare și, în cele din urmă, la prețuri mai mari.

Cu cât avem mai multă nevoie de aceste tehnologii, cu atât mai mult ne va costa mâncarea. Se spune că cei care râd ultimii, râd cel mai tare; și europenii râd prea devreme de cei din New York.

Consolidarea continuă a lanțului de aprovizionare cu alimente va crea un fenomen de tipul „câștigătorul ia totul”, cu un număr mai mic de furnizori care vor controla întreaga industrie alimentară.Într-adevăr, este, de asemenea, probabil că perturbările periodice ale lanțurilor alimentare globale vor persista, dacă nu chiar se vor intensifica.

“Aș paria pe faptul că produsele proaspete vor fi în curând comercializate ca un bun de lux, susține Eoin McDonald, director general al grupului de investiții în agricultură GreeAgCapital. “Viitorul Europei este scris pe peretele SUA: o integrare aproape monopolistă a lanțului de aprovizionare, cu alimente mult mai scumpe”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
491 afisari

7 COMENTARII

  1. Logic – europenii trebuie sa finanțeze razbelul menit sa protejeze traficul de copiii, adenochrome și altele din Ukraina ca altfel o mierlesc starurile și puternicii zilei.
    Șandramaua Bullok a și recunoscut ca face Injecții cu ceva extras din creierul copiilor – interviu cu Ellen de Generis sau cum naiba o cheama masa acasă.
    Da asta apărăm- pedo scuze minorii atrași de copiii, victime, discriminați săracii și traficul și tortura copiilor – prin Ukraina erau procedați și lumea știe.
    Se știe pe scara larga. Sper sa scăpăm mai repede de toți degeneratii de la Bruxelles

    • @Ileana vz si de Celine dion mare consumatoare de adrenochrom ,care acum are mari probleme de sanatate,posibil din cauza lipsei de adrenochrom din ultima perioada! Caci rusii au preluat vreo 17000- de copii gasiti in cladiri singuri faera parinti,rude.Si de asta din cauza ca rusii au luat acesti copii l-au acuzat pe Putin , la Haga si au dat mandat de arestare.Bn curtea intern. de la Haga e un simplu ONG, care are putere doar la tari mici gen Serbia, Romania. Ceilalti SUA, Rusia,China etc nu au semnat si nici nu respecta deciziile impotriva lor ale alora de la haga.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger