AcasăSOCIALMâncare scumpă și foamete. Spectrul penuriei globale de îngrășăminte

Mâncare scumpă și foamete. Spectrul penuriei globale de îngrășăminte

Lipsa îngrășămintelor de bază, din care Rusia este un furnizor important, ar putea duce la explozia prețurilor la alimente anul viitor, precum și a foametei în lume, avertizează producătorii și analiștii pieței de îngrășăminte, la unison cu ONU.

Îngrășămintele sintetice NPK – fabricate din azot, fosfor sau potasă – nu au fost niciodată atât de scumpe: prețurile internaționale s-au triplat între 2021 și mijlocul acestui an.

În Europa, îngrășămintele NPK au atins un „maxim istoric”, deoarece sunt indexate la prețul gazelor, care reprezintă 90% din costurile de producție ale îngrășămintelor azotate, precum amoniacul și ureea.

Cu toate acestea, prețurile gazelor naturale continuă să crească, deoarece războiul dintre Rusia și Ucraina închide robinetul de aprovizionare către continent.

Pentru a-și menține profitabilitatea, câțiva producători europeni de îngrășăminte își încetează producția de amoniac, obținut prin combinarea azotului din aer și hidrogenului din gazul natural. O situație nemaîntâlnită de la criza financiară din 2008.

Săptămâna aceasta, primul producător polonez Azoty a anunțat că își suspendă 90% din producția de amoniac, iar primul producător lituanian Achema a anunțat și el închiderea fabricii sale pe 1 septembrie.

În Ungaria, Nitrogenmuvek este închis, iar uzina Borealis de la Grandpuits din Franța urmează să fie închisă în septembrie și octombrie.

Fermierii riscă, de asemenea, să rămână fără potasiu din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei, unul dintre principalii producători, și a sancțiunilor împotriva Belarusului, „responsabilă pentru o șesime din producția mondială”, potrivit lui Joel Jackson, director general și analist al pieței de îngrășăminte la BMO Capital Markets.

ONU a reiterat că îngrășămintele rusești ar trebui să aibă acces liber pe piețele mondiale „fără obstacole”, pentru a evita o criză alimentară mondială în 2023.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
336 afisari

4 COMENTARII

  1. O consecita a teroristilor ecologici care considera ca a utiliza gazele naturale e poluant si trebuie sa renuntam! imbecilii habarnisti in minimum de chimie nu realizeaza ca gazele anaturale sunt folosite ca materie prima pt producerea de ingrazaminta! fara ingrasaminte, productia poate scate pina la jumatatea sau chiar mai mult, ceea ce insemna mai putina papa, foamete, etc! Aviz guvernului Ro, care s-a supus docil la inchiderea tututror combinatelor de ingrasaminte! La asta se adauga seceta, vinzarea terenurilor agricole unor entitati straine (cetateni si companii straine), lipsa sistemului de irigatii si exportul necontrilat de alimente din Ro!
    Vremuri „bune” la sfaturile intelepte ale UE cu binecuvintarile acestui guvern de imbecili!

  2. Nu conteaza asta, in Occidentul ala ateu, retardat, decadent si kurkubeist, o sa se manance nazistii aia vaxxinisti ei intre ei, ca doar sunt multi si prosti !! Cica a zis seful lor nazist de Klaus Schwabb ca oricum sunt prea multi, asa ca se va da drumul la The Hunger Games, Cannibal Edition 2022 !! Ha ha ha 🙂 Scapa numai care poate, iar cei care raman in urma ajung carne de tun, sau macar scuturi umane 🙂

  3. Lasa sa si tina ei acolo azotatii.
    Balega si resturile vegetale sunt mai bune si mai eco.
    Poate si UE realizeaza si nu mai distruge fermele.Constientizare ca si in cazul folosirii carbunelui.

  4. În România, algele marine aduse la malul mării, an de an, sunt aruncate sau incinerate. Puțini cunosc potențialul de hrănire a solului, de către aceste alge, pentru culturile agricole… ! Păcat, mare păcat…ne batem joc de ceea ce ne dă natura, în sprijin… !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger