AcasăSOCIALMâncăm OTRAVĂ de pe tarabe? Specialiştii au tras semnalul de alarmă!

Mâncăm OTRAVĂ de pe tarabe? Specialiştii au tras semnalul de alarmă!

legume si fructeȘi legumele devin „bunuri de lux”! Scumpire uriașe în numai doi ani

Specialiştii care analizează calitatea produselor alimentare ce se regăsesc pe tarabele din pieţe sau în supermarketuri au avertizat că s-a depăşit limita de pesticide, la fructe și legume. Au fost emise 24 de alerte de acest gen.

Fructele și legumele respective, majoritatea din Turcia și Egipt, au fost retrase de la vânzare și distruse. Și specialiștii de la Institutul de Cercetări Alimentare au întocmit o listă roșie cu legume și fructe care au o cantitate mai mare de reziduuri de pesticide. Ar trebui să fim atenți, mai ales la mere, roșii, salată și căpșuni.

Majoritatea fermierilor de la noi încearcă să scape de musculiţe, de pildă, cu ajutorul insecticidelor şi pesticidelor.

La ce trebuie să avem grijă?

La legumele şi fructele de import cele mai multe depăşiri de pesticide au fost la lămâi, mandarine şi ardei roşu din Turcia, portocale din Egipt ori stafide din Pakistan.

La nivelul Uniunii Europene sunt ţinute sub control aproape 1000 de pesticide, însă la noi autorităţile pot verifica cel mult 200, aşa ca fructele şi legumele ajunse pe piaţă sunt greu de controlat.

Ce fel de pesticid conţin fructele şi legumele?

Costel Vînătoru, cercetător în legumicultura și inginer agronom, a studiat ce fel de pesticid conţin fructele şi legumele contaminate.

Sigur, sunt periculoase aceste pesticide, dacă nu sunt folosite corespunzător, dacă nu se respectă doză de utilizare și, mai grav, dacă sunt folosite produse neautorizate.

Legumele la noi sunt cultivate pe sol, nu pe suport inert cu substanțe de sinteză. Vorbim de plante, culturi, pe sol, în sistem tradițional.

Substanțele care sunt avizate în România, a fi comercializate, în centrele fitosanitare, sunt cu risc redus. Sunt iritante, nu sunt substanțe periculoase”, a spus Costel Vînătoru la postul Antena 3.

author avatar
Andrei Ștefan
1.158 afisari

1 COMENTARIU

  1. Si ce-ar trebui sa facem noi cei care mergem la piata sau la supermarchet ??? Sa ne transformam in „micul cercetator”, sau politia alimentelor ?? De ce se mai permite importul din tarile vizate ??? Si-au achitat cumva „redeventa” si se mai poate face nimic ??? Daca importurile nu pot fi controlate,…nici producatorii nostri nu pot fi ??? Sant asa multi ??/ Nuuuuoooo cred ca doar indiferenta care caracterizeaza oficialitatile noastre este de vina. Tu, prin salariul bun si spagile care mai vin iti poti permite sa-ti cumperi ce doresti… restul nu conteaza … si asa santem prea multi. Macar taceti sa nu va mai auzim !!! TACETI !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger