AcasăSOCIALMănăstirea Nicula din județul Cluj, loc de pelerinaj de Sfânta Maria 2023....

Mănăstirea Nicula din județul Cluj, loc de pelerinaj de Sfânta Maria 2023. Icoana făcătoare de minuni, la procesiune

Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși: Adormirea Maicii Domnului. Tradiții de Sfânta Maria Mare (sursa foto: bzi.ro)

Marţi, de Adormirea Maicii Domnului, 100.000 de credincioși ortodocşi și greco-catolici sunt aşteptaţi la Mănăstirea Nicula din județul Cluj.

Primii pelerini sunt deja acolo şi se roagă în linişte să scape de durerile trupeşti şi supărările, sufleteşti. Oamenii vor da ocol în genunchi bisericii şi se vor închina la icoana Maicii Domnului veche de trei secole.

Zeci de mii de oameni la pelerinaj

Zeci de mii de oameni din toată țara sunt așteptați la impresionanta procesiune religioasă, pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod.

Astfel întâmpină marele praznic al Adormirii Sfintei Fecioare Maria, din 15 august. Mulți vin de la sute de kilometri depărtare, în speranța că vor primi iertarea păcatelor.

Despre icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului se spune că în anul 1699 a lăcrimat vreme de 26 de zile.

Procesiunea de marţi

Marţi, slujba de Adormirea Maicii Domnului va fi ţinută de Inaltpreasfintitul Andrei Andreicuț Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului. Până atunci, chiar dacă va ploua sau va fi rece, toţi sunt siguri că vor găsi puterea să reziste.

„Cred că e singuru loc din lume unde te încarci psihic”, spune un credincios.

Luni, preoți urmați de mii de pelerini vor parcurge în rugăciune aproape șapte kilometri pe jos, de la Gherla la Nicula. Pentru iertarea păcatelor, unii dintre credincioși vor înconjura bisericuța de lemn din curtea mănăstirii pe coate și în genunchi.

author avatar
Andrei Ștefan