AcasăSOCIALRomânii, înfometați în spitale! Beatrice Mahler: „Meniul este simplu, repetitiv, sărac în...

Românii, înfometați în spitale! Beatrice Mahler: „Meniul este simplu, repetitiv, sărac în vitamine”

Managerul unui spital din Capitală atrage atenția în privința hranei pacienților: „Meniul este simplu, repetitiv, sărac în vitamine” (sursa foto: facebook/Beatrice Mahler)

Subiectul sumei alocate pentru hrana zilnică a pacienților internați în spitalele de stat revine în atenție. S-a vorbit nu o dată că e nevoie ca finanțarea pentru norma zilnică de hrană a pacienților aflați în unitățile spitalicești să crească.

De această dată medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, aduce în atenție această problemă. Mai ales în contextul scumpirii alimentelor.

Mahler pune punctul pe i în ceea ce privește meniul unui pacient internat într-un spital public – notând că meniul „este simplu”, sar și „repetitiv, sărac în vitamine”. În contextul în care hrana are un rol important mai ales în cazul persoanelor care trebuie să se recupereze după boală.

(sursa foto: facebook)

„În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi.

Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză.

Mâncare din spital, rHrana pacienților internați. Managerul unui spital din Capitală atrage atenția: Meniul este simplu, repetitiv, sărac în vitamineămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine”, a transmis Beatrice Mahler, într-un mesaj postat în seara zilei de luni, 28 martie, pe Facebook.

Managerul de la ”Marius Nasta” amintește de creșterea cu un leu a sumei alocate hranei fiecărui pacient internat. „Anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav, cu UN LEU, astfel regimul comun trece de la 10 LEI la 11 LEI. Acel ” PLUS 1 LEU” deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc”, a remarcat Mahler.

Cu gândul la ce va urma: „Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta”

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București trage, practic, un semnal de alarmă, cu trimitere la perioada ce va urma, având în vedere că, subliniază medicul, alimentele se tot scumpesc.

„Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital, regim comun sau 17,5 lei pentru pacientul cu tuberculoză.

E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…
Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate”, subliniază Mahler.

Beatrice Mahler: „Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?”

(sursa foto: facebook/Beatrice Mahler)

Medicul aflat la conducerea Institutului „Marius Nasta” a prezentat, totodată, fotografii cu meniul de luni, de la unitatea spitalicească – atât micul dejun, cât și prânzul și cina.
„În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor.

Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?

(sursa foto: facebook/Beatrice Mahler)

Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?”, a mai transmis Beatrice Mahler.

Ce spunea Rafila, în februarie

În urmă cu aproximativ două luni, mai exact în 18 februarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, adusese în discuție subiectul sumei alocate hranei pacienților.

„Un lucru extrem de important este cel legat de asigurarea condițiilor pentru pacienți, inclusiv din punct de vedere al sumelor alocate pentru hrana pacienților.

În momentul de față, opinia mea este că sunt insuficiente 11 lei pentru un pacient pentru hrană, pentru o zi, mai ales în condițiile creșterii prețurilor la alimente, cred că reprezintă o sumă mică”, a declarat Alexandru Rafila, la acea dată. VEZI DETALII AICI.

232 afisari

5 COMENTARII

  1. Sa faca bine sa nu se mai planga atata bolnavii din spitale, ca doar acum NOI trebuie sa hranim refugiatii si mai ales refugiatele „de razboi”. Acestia trebuie sa manance si sa BEA in restaurante decente nu meniu servit in tavi de plastic. Ca doar una din ”calitatile” (sic) poporului roman este ospitalitatea ( nu-i adevarat, asta-i o prostie … sa-l pui pe primul venit la masa, sa-l servesti cu ce ai mai bun, iar tu si copii tai sa mananci pufuleti (daca-i ai). Guvernanatii vor fi mangaiati pe crestet de stapani, iar pu….mea ?// sa taca si sa astepte.

  2. Ce nevoie au romanii de spitale civilizate,cu personal civilizat ( nu cu spagari nenorociti care nu te baga inseama daca nu-i pasezi plicul ),cat despre un minim decent privind hrana bolnavilor,sa mai astepte.Acum trebuie sa tocam miliarde ( inclusiv TVA si comisionul),pe arme si armament.Cat mai mult armament,avioane expirate si alte fieratanii de care trebuie sa scape smecherii,dupa cum au pus botul Cozile noastre de topor cocotate la praduirea Bugetului.Socatzule,daca tot o freci prin America,treci pela Pfizer,mai ” achizitionaza ” vreo cateva milioane de doze chiar expirate,ca le da ieftin cu 1,8 Dolari /doza.Nu ca randul trecut cu 19,6 Euro/doza,inclusiv TVA si parandarat.Are Tara bani reformatorule.

  3. „Meniul este simplu, repetitiv, sărac în vitamine”-Cauza principala este ca alimentatia pacientilor a fost data pe mana firmelor de catering.Inainte cu multi ani,fiecare spital avea bucatarie si bucatari proprii,nu cumparau decat produsele din care faceau mancarea.
    11 lei pe zi pentru un pacient bolnav pentru trei mese,absolut socant.In conditiile in care in curand le dam „refugiatilor” eventual si niste icre negre.

  4. Mincinoasa de malăr face acum pe grijulia fata de pacienti! Haha! Hai sictir ca te stim ce hram porti! Cate adrese ai trimis la superiorii tai despre aceasta problema??? Probabil niciuna. Dai cu trompeta in masmedia sa iti mai speli imaginea. Mincinoasa de duzina ce esti!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger