Sindicatele din MAI amenință din nou cu boicotarea alegerilor locale și europarlamentare, prin refuzul de a asigura paza secțiilor de votare. Acestea și-au manifestat indignarea față de decizia Guvernului de a majora salariile unor bugetari, în special din ministere și Guvern, fără să fie luați în calcul și polițiștii. Sindicaliștii atrag atenția că actul normativ elaborat de Ministerul Muncii este complet discreționar și discriminatoriu, atâta timp cât angajaților din sistemul de apărare și ordine publică nu li s-au acordat nici drepturile restante.

Sindicaliștii din MAI avertizează că nu vor asigura paza secțiilor de votare, dat fiind că majorările salariale ale bugetarilor chiar înainte de alegeri nu se vor aplica și angajaților din sectorul de apărare și ordine publică.
Mai mult, aceștia semnalează că polițiștii mai au de recuperat drepturi financiare semnificative, rezultate din neaplicarea la termenele prevăzute a Legii-cadru nr. 153/2017, dar și alte drepturi financiare, care ar trebui actualizate, unele dintre acestea fiind la valorile de acum 5 sau chiar 15 ani. Este vorba despre actualizarea în plată a normei de hrană (care este neactualizată de peste 5 ani), aplicarea sporurilor, majorărilor, indemnizațiilor, primelor la cuantumul actual, în plată, al salariului de funcție, de bază și soldei, acordarea sporului pentru lucru cu informații clasificate prin raportare la salariul sau solda în plată și acordarea majorării salariale pentru toate structurile care desfășoară activități privind combaterea corupției, prin raportare la salariul sau solda în plată.
Totodată, la capitolul restanțe drepturi salariale mai intră aplicarea majorării pentru funcții de conducere sau comandă la salariul și solda în plată, precum și actualizarea compensației pentru chirie la valoarea pieței (drept neactualizat din 2009).
Act normativ discreționar
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) atrage atenția Guvernului că, în contextul numeroaselor restanțe salariale față de familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, proiectul de ordonanță de urgență este complet discreționar și discriminatoriu în raport cu interesele polițiștilor. ”Apreciem că este necesară remedierea situației în cauză, fapt pentru care se impun, la nivelul Guvernului pe care îl conduceți și al coaliției de guvernare, toate demersurile necesare pentru includerea noastră între familiile ocupaționale care vor beneficia de majorarea salarială propusă, de 10%. Pe această cale, vă readucem la cunoștință faptul că, în funcție de poziționarea Guvernului față de revendicările noastre, vom decide dacă este necesară declanșarea unui nou conflict de muncă, ce poate conduce inclusiv la boicotarea apropiatului scrutin electoral, dat fiind faptul că vom solicita ca polițiștii să nu asigure paza secțiilor electorale”, se arată într-o scrisoare deschisă a SNPPC.
Bani electorali
Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Muncii, anumite categorii de bugetari vor beneficia de creșteri salariale de 10 % raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranșe, respectiv pentru luna iunie 2024 și luna septembrie 2024. Majorările vor fi acordate pentru familiile ocupaționale de funcții bugetare din Cultură, Diplomație, pentru personalul cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale, dar și pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum şi din cele aflate sub controlul Parlamentului. De aceste creșteri salariale se vor bucura și angajații din Administrație, inclusiv funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului din unitățile administrativ-teritoriale de până la 20.000 de locuitori, precum și personalul agențiilor județene pentru protecția mediului și agenției pentru protecția mediului municipiul București.
Dragi ”oameni ai legii” !
Noi am uitat ce ne-ati facut cind circula covidul si acum sintem alaturi de voi daca abandonati atributiile ce vi se incredinteaza la alegeri, dar si alte sarcini trasate a fi executate in afara orelor de program sau dincolo de prevederile fisei postului fiecaruia dintre dvs.
Lasati ”politicienii” sa deconteze rezultatele actelor lor iresponsabile si iesiti din raza de actiune a adversitatii romanilor.