AcasăSOCIALMajorări artificiale ale prețurilor. Producția de grâu din 2022, de peste 3...

Majorări artificiale ale prețurilor. Producția de grâu din 2022, de peste 3 ori mai mare

România produce cereale în exces. Prețurile, umflate abuziv

Deși influența gazelor și a energiei electrice în costurile pâinii este de maximum 15%, producătorii au dublat deja prețurile. Pe fondul anunțurilor alarmiste despre producții mai scăzute la grâu și la cereale, în general, zvonurile despre alte majorări au pătruns din nou în spațiul public. Fermierii români spun însă că, în 2022, producția va fi de peste trei ori mai mare decât consumul intern, astfel că scumpirile nu se justifică.

Anunțul despre o nouă scumpire a pâinii, cu 50%, în contextul unei producții mai scăzute în 2022, nu este decât un pretext pentru producători de a majora, încă o dată, prețurile, după ce costul unei franzele aproape s-a dublat în ultimele luni.  Prognoza agricolă pentru România, făcută de Asociația Europeană Cocereal, arată o scădere ușoară a producției în 2022 față de 2021, dar în creștere semnificativă față de 2020, când nu au existat scumpiri în lanț.

Mai exact, Asociația arată că producţia de cereale a României va fi de 22,4 milioane de tone în 2022, față de 26,3 milioane tone în 2021, scăderea fiind de 15%. La grâu, se preconizează scăderi de 20,7%, de la 10,9 milioane de tone în 2021, la 8,6 milioane de tone în 2022, iar la porumb scăderea va fi de doar 9%, de la 12,45 milioane de tone în 2021, la 11,3 milioane de tone în 2022.

”Noi producem suficiente cereale ca să nu avem motive să importăm. Este adevărat că la noi funcționează foarte bine bursa zvonurilor și, atunci când vrei să scumpești ceva, te prefaci că nu mai ai marfă, invoci alte scumpiri, care au o influență foarte mică sau deloc în costurile de producție. Deși 2022 este un an destul de dificil față de anul trecut, tot vom produce grâu de peste trei ori mai mult decât necesarul la intern, față de patru ori mai mult, cât am produs în 2021. Același lucru se va întâmpla și la porumb, și la floarea soarelui și tot așa”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Grâul, mai scump cu 20 de bani pe kilogram

Fermierii susțin că nu se poate vorbi despre o tragedie pentru România, în sensul în care nu ar avea materie primă pentru produse alimentare sau furaje pentru zootehnie. Totodată, nu există niciun motiv pentru scumpirile care se tot vehiculează, pentru că prețurile care se anunță la recoltare sunt cam același cu care s-au aprovizionat până acum. Mai mult, arată fermierii, în 2020, când au existat zone întregi calamitate din cauza secetei, și o producție mult mai mică decât cea pe care o vom avea anul acesta, nu s-a plâns nimeni de criză alimentară și nu s-au ridicat prețurile.

”În ce privește fabricarea pâinii și a produselor de panificație, influența gazelor și a energiei electrice în costuri nu este mai mare de 10-15%, deci nu ai cum să dublezi prețul la pâine. Dacă grâul s-a vândut cu 1,5 lei pe kilogram, anul acesta prețul va fi de 1,7 lei, deci 20 de bani la kilogram. Ce influență poate să aibă? Iar pâinea s-a scumpit deja cu 100% de pe acum. Zvonurile nu sunt motive pentru scumpiri și prea au luat-o toți razna cu scumpirile. Noi vorbim despre foamete, despre scumpiri, când încă nu suntem siguri pe ce ne bazăm. Dar, după cum arată culturile de grâu la ora aceasta, vom avea mai mult decât suficient pentru consum”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Guvernul trebuie să cumpere pentru rezerva de stat

Reprezentanții fermierilor atrag atenția că, la recolta din 2022, totul va ține de organizare și că agenții economici trebuie să-și cumpere materie primă la recoltare, iar Guvernul, să-și facă rezerve de stat. ”Dacă pe timpul recoltării vom sta cu mâinile în buzunar și va pleca toată producția afară, atunci de vină nu sunt agricultorii. Fermierul a produs și trebuie să vândă, ca să-și recupereze investiția, să plătească inputurile, creditele la bănci și să se pregătească pentru noul an agricol. În plus, fermierii nu au unde să depoziteze cerealele. Producătorii nu au niciun amestec în toată debandada asta a prețurilor, care, după cum vedeți, se modifică peste noapte”, ne-a mai spus președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.829 afisari

29 COMENTARII

  1. E obligatoriu ca inainte de exporturi sa fie asigurat stocul pentru consumul intern. Cat despre preturi, capitalismul salbatic e in floare: nu conteaza costurile de productie, conteaza cat poti sa obtii maxim aburindu-l pe consumator cu tot felul de povesti.

      • RUSINEA PRESEI ROMANESTI SITE-ul ZIARE.COM CU JURNALISTI IMPOSTORI CE NU STIU SA SCRIE SI SA SE EXPRIME BINE IN ROMANESTE . COPISTI PROFESIONISTI . ATAT !!

        CENZURA GRAVA SI DICTATURA IMPUTITA PE SITE-UL ZIARE.COM ! COMENTARII DECENTE SI INTELIGENTE ARGUMENTATE CU SURSA DE INFORMATII SUNT STERSE DE ANALFABETII REDACTIEI ZIARE.COM CA NU INTELEG BINE ROMANESTE
        RUSINEA JURNALISMULUI ROMANESC !!
        TOTI PADUCHIOSII SI JEGURILE JURNALISMULUI DE COPISTI S-AU ADUNAT PE SITE-UL ZIARE.COM CA SUNT BINE PLATITI DIN BANUL PUBLIC DE CATRE GLOABELE DE LA GUVERNARE SA LE FACA PROPAGANDA PUPINCORISTA

      • Exact.. se urmărește sărăcirea clasei muncitoare și de mijloc, multinaționalele occidentale și marile bănci vor să dețină totul!

  2. Totu-i o minciuna atunci, statul asta LIBERAL VREA SA NE JUPOAIE
    PLECATI ACASA LIBERALI NEOROCITI

      • Aoleo , pai Ficusul i-a bagat la Guvernare dupa ce te-a prostit sa-l votezi cu lozinca ” PSD-eul trebuie sa dispara ” ha ha ha ha , acum pupa-i in cur

  3. Fratilor, este groasa!
    Nenorocitii vor vinde tot afara. Ii obliga UE care a ramas fara sursa Ucraina.
    Gazele din Marea Neagra ne vor filuate pe aceasi schema, iar noi vom manca si arde gaze tot din import la preturi uriase.

      • Aplaud și eu că suntem în UE, bravo nu am cuvinte să vă spun câte am în minte și câte dorințe am ca părinte, vedeți voi la noi.. ie lada Europei de gunoi agricultura așteaptă desigur ploi.. pe când noi suntem desculți și goi.. dragilor ie vai de noi!

  4. anonim,unde cumperi tu griu cu 0,6 lei acum sau ai uitat sa pui 1 inainte de 6,,,,,adica pret de anul trecut acum 2022 la recoltare cu NPK si Azot la 5000 tona si motorina 8,8 litru va fi griul minim 2lei din cimp

  5. Cei mai mici să știe că în anii 1980 în RSR producția agricolă era mult mai mare decît azi. Cu toate astea au pus puține bucate pe rafturi, au dat pe cartelă, au făcut cozi din (dez)organizare voită, și-au bătut joc de oameni. Nimeni n-a făcut foamea cum poate v-a spus la școală sau vă spală pe creier azi media. Ne-au mințit că i-au obligat să plătească datoria de 18 miliarde (azi este către 100) doar în bucate.
    Majoritatea acestor exporturi ziceau că merg în URSS din care făcau parte Ucraina și Rusia. Ciudate potriviri! Unii ar zice că istoria se repetă cînd, de fapt, sînt aceleași minciuni. Vedeți din imaginile de la teatrul de operațiuni, că nu e război, cît și ce bun pămînt este în Ucraina și Rusia. Azi sînt printre cei mai mari producători și exportatori de grîu din lume. Pînă-n 1990 ziceau că-s cei mai mari importatori.
    Cei ce conduc din umbră știu că nu mai poți controla destui oameni flămînzi. Nu va fi foamete! Stați liniștiți! Stați aproape unul de altul!

    • eu si familia mea ma facut foamea si alaturi de mine au mai facut multi vecini de bloc asa ca ciocu’ mic rapandula comunista cu planul depasit la hectar. vezi ca ai ajuns prin bulgaria cu aratul!

      • Mă mir c-ai supraviețuit. Oamenii mor cam în 10 zile dacă nu manâncă nimic. Sau scrii de pe lumea ailaltă.
        Poate ne pui poze (se făceau și aparate de fotografiat și filme plus cele de import) cu oameni scheletici tîrîndu-se pe stradă, cum fierbeau coaja de copaci, cu gări pline de oameni ce plecau în bejenie. Măcar o înregistrare audio de la Europa Liberă să fim imparțiali.

  6. este criza artificiala pusa pe seama razboiului la fel ca si covidul , bosorogii dementi se joaca cu vietile noaste cu ajutorul guvernelor corupte

  7. Titlul articolului nu are nici-o legătură cu conținutul !!!
    Nu poți spune că producția va fi de 3 ori mai mare atâta timp cât seceta domină la nivel național. Că noi producem mai mult decât consumăm e altceva , doar că raportul dintre venituri ( care încă nu le știm pentru ca încă nu s-a recoltat ) și cheltuieli va fi în favoarea cheltuielilor în multe ferme , ceea ce înseamnă faliment pentru mulți !

  8. Cand mult trambitata economie de piata a devenit eminamente speculativa, la ce sa te astepti ?!

  9. Draga Kostea, poate detin date gresite, nu vreau sa facem polemica, dar hai sa facem un pariu: daca UE ne ia gazele „din solidaritate”, in frunte cu Germania, imi dai 1 litru de palinca, daca nu iti sunt eu dator. Sa dea Dumnezeu sa fim sanatosi si bem palinca!

  10. Vorbiți numai prostii!! Nu stiu de ce va referiți la producția pe țară! La prețul dublat sau chiar triplat la motorina, seminte, erbicide ingrasamint (triplat prețul) etc. De ce nu spuneți adevărul ca producția pe tara e sub 3t grau pe ha și nu acoperă nici măcar cheltuielile?nu mai vb de arenda care e o medie de 1t /ha!
    Prețul la pâine nu e făcut de cel care produce grâul ci de cei care urmează după!! Măcar dacă ar ajunge pe piata faina noastră nu otrava adusa din afară!

  11. Mr. President Bus am o remarca la cele afirmate de dvs.
    Cand eram pusti ascultam la Radio Europa Libera ca URSS importa numai din SUA, 20 milioane tone de grau. Aceasta cereala nu prea se cultiva in marea campie rusa datorita climatului aspru. Se cultiva secara, cartofi, hrisca, varza, ce rezista frigului.
    Datorita incalzirii climei, in prezent in acele locuri se cultiva cu succes grau.
    Si o remarca in favoarea Ucrainei. Cel mai fertil pamant din lume est cernoziomul, este prezent in proportie de 70% in Ucraina, restul se afla in R. Moldova si Romania.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger