AcasăSOCIALMajorarea pensiilor cu 40%, greu de făcut. Câți bani vor primi în...

Majorarea pensiilor cu 40%, greu de făcut. Câți bani vor primi în plus pensionarii din septembrie? Este vestea momentului

pensii

Se majorează pensiile la 1 septembrie, dar nu cu 40%, așa cum prevede legea. Premierul Ludovic Orban n-ar fi mulțumit cu creșterea pensiilor avansată de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, de 10%, și mai degrabă și-ar dori una de 15%.

Ministrul de la Finanțe a avansat cifra de 10% la finalul lunii trecute, în loc de 40% cum zice legea, argumentând că bugetul statului a fost afectat de criza economică provocată de COVID 19.

Potrivit Legii pensiilor, la 1 septembrie urma ca pensiile să fie crescute cu 40%. România a primit în schimb semnale externe, în principal de la agențiile de rating, forurile europene și chiar Comisia europeană, că bugetul țării n-ar suporta o astfel de măsură, în contextul cheltuielilor mari generate de criza COVID și al veniturilor bugetare deficitare, provocate de aceeași situație. Singurii care s-a opus ajustării creșterii pensiilor cu 40% au fost președintele Klaus Iohannis și partidul care a făcut Legea.

Creșterea medie este de 135 de lei

Recalcularea pensiilor este aproape finalizată de Casa Națională de Pensii Publice care a adus mai mulți bani pentru aproape 300.000 de vârstnici. CNPP vine cu informația că după perioada în care au fost asigurate toate tipurile de servicii prevăzute de lege, casele de pensii se apropie în sfârșit de finalizarea recalculării, obiectivul din ultima perioadă.

În acest context, peste 300.000 de dosare au fost recalculate, iar deciziile emise urmează să fie comunicate beneficialilor indemnizației lunare. Creșterea medie este de 135 de lei.

„După o perioadă intensă, în care au fost asigurate toate tipurile de servicii prevăzute de lege, casele teritoriale de pensii se apropie de finalizarea recalculării pensiilor care fac obiectul prevederilor Deciziei nr.702/2019 a Curţii Constituţionale a României. Astfel, dintr-un total de 300.000 de dosare, au fost recalculate aprox.95%, iar deciziile au fost emise şi comunicate beneficiarilor. Pentru aceste pensii, creşterea medie a fost de 135 de lei. Procesul se va finaliza în scurt timp şi toate drepturile vor fi, astfel, achitate la zi”, potrivti unui comunicat al Casei Naționale de Pensii Publice.

PSD amenință cu moțiunea

Liderii PSD, partidul care a făcut noua Lege a pensiilor sunt hotărâți să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, dacă executivul nu va crește pensiile cu 40% de la 1 septembrie.

Moțiunea va fi depusă imediat ce legea va fi modificată, inclusiv dacă mărirea punctului de pensie va fi amânată sau dacă pensiile vor fi mărite cu mai puțin de 40%. „Orice virgulă vor schimba în legea pensiilor publice va fi atacată prin moțiune de cenzură”, a anunțat Olguța Vasilescu, ministru al Muncii la vremea adoptării noii legi a pensiilor.

author avatar
Andreea Vlad