AcasăSOCIALMAI ține la sănătatea românilor. Apare paramedicul cu 10 clase

MAI ține la sănătatea românilor. Apare paramedicul cu 10 clase

Cum a reacţionat statul român după accidentul de autocar din Bulgaria, în urma căruia au murit 4 oameni

Ministerul Afacerilor Interne a găsit soluția pentru a rezolva deficitul de personal de la pompierii-SMURD. Astfel, a fost emis un proiect de ordin care permite angajarea soldaților pe bază de contract cu doar 10 clase, scăzând sever standardele. Consecința va fi una dramatică pentru victimele accidentelor și incendiilor, care vor fi resuscitate și stabilizate medical de paramedici care nu au terminat nici măcar liceul.

Persoanele care au absolvit minim 10 clase vor putea fi recrutate în corpul soldaților și gradaților profesioniști din rândurile Ministerului Afacerior Interne, se arată într-un proiect de ordin de pe site-ul MAI. Durata modulului instruirii individuale este de 4 săptămâni, a modulului perfecţionării instruirii de specialitate este de cel puţin 8 săptămâni, iar a cursului de bază pentru formarea deprinderilor de comandă este de la 2 până la 9 săptămâni, în funcţie de specificul funcţiei pentru care este organizat, se arată în proiectul de act normativ.

Totodată, durata programelor de formare profesională continuă se stabileşte după identificarea nevoilor de instruire, potrivit specificului atribuţiilor pentru care sunt organizate. MAI anunțase încă de la sfârșitul lunii mai a acestui an că intenționează să angajeze peste 8.600 de oameni din sursă externă, pentru a estompa deficitul de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Dintre aceștia, 8.400 vor fi soldați și gradați profesioniști, ceea ce înseamnă civili angajați pe bază de contract. ”Pompierii fac câteva ture pe stingerea incendiilor și alte câteva ture pe SMURD și atunci despre ce profesionalizare mai vorbim, despre ce perfecționare, despre ce siguranță a actului medical mai vorbim? Îmi spuneau pompierii că și ei sunt conștienți, că nu vor să moară alții în mâinile lor, pentru că ei pot acorda primul ajutor și atât. În rest, la cazurile dificile, mulți se roagă să ajungă mai repede ambulanța cu medicul sau asistentul medical, pentru că nu au capacitatea de a ști ce să facă”, ne spunea atunci Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. Pe aceleași ambulanțe SMURD vor veni acum pompieri și mai slabi pregătiți, cu doar 10 clase la activ.

Se fac economii la buget

Deputatul Dumitru Coarnă consideră că această decizie de a angaja soldați în funcții de pompieri-SMURD a fost luată pentru a se face economii la buget, având în vedere că aceștia vor fi plătiți cu un salariu foarte mic. ”Este vorba despre componenta financiară. Salariul unui militar angajat pe bază de contract este mai mic decât cel al unui subofițer de la pompieri. Vor să aibă și angajați, dar să cheltuie și puțini bani de la minister”, ne-a precizat deputatul Dumitru Coarnă. Totodată, conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) consideră că decizia de a angaja în MAI persoane fără Bacalaureat este inadmisibilă și crede că proiectul de ordin este o ”glumă proastă”.

”Ne descalificăm ca minister, dacă acceptăm să angajăm persoane cu doar 10 clase. Prin înlocuirea unor militari profesioniști, de genul subofițerilor și maiștrilor militari, cu soldați se urmărește angajarea unor oameni cu salariul minim pe țară. Este o formă mascată de diminuare a fondului de salarii al MAI, dar nu este normal așa ceva, pentru că vorbim despre deprofesionalizarea sistemului”, a afirmat Marius Ionescu, președintele SNPPC.

Intervenții de urgență și traumatologie

Sindicaliștii din MAI spun că la momentul acesta soldații care se vor angaja pe bază de contract și vor avea doar 10 clase nu au cum să se transfere în rândul polițiștilor, pentru că aici există condiție obligatorie de a avea Bacalaureatul. ”Ce pretenție poți să ai de la o persoană care a terminat învățământul general obligatoriu? Există însă predispoziția ca acești soldați cu 10 clase să ajungă pe echipajele SMURD. Nici asistenții medicali din sistemul public nu fac ceea ce fac cei din SMURD, la nivelul intervențiilor de urgență, traumatologie. Este clar că au coborât nivelul foarte mult, în raport cu atribuțiile și sarcinile pe care le au pompierii-SMURD, iar aici vorbim despre calitatea serviciului public. Se vor introduce în sistem persoane care nu au educația necesară exercitării atribuțiilor MAI, iar noi nu vom accepta niciodată, sub nicio formă, ca aceste persoane, care vor intra cu 10 clase pe funcții militare, să fie transferate în Poliție”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.265 afisari

5 COMENTARII

  1. Aveam si eu la liceu niste gagici cu 10 clase echipate cu costum de sanitar ,cu geanta cu cruce rosie[nu cu vipera lui Al Rahat]si pantaloni stransi pe cur .Toti baietii ne visam niste bolnavi carora fetele sa le dea primul ajutor.E,ce vremuri!Erau bune fetele ,ne mai vindecau de dragoste.Idiotii astia din ziua de azi nu numai ca nu te vindeca,te omoara de-abinelea apoi te trec la covid.De ce a avenit ala de la OMS Soros ,ca sa le ia pixul din mana slugilor.Cum veni facu doar apa si pamant,575 de morti.In weekend fac pariu ca vor fi 1000 .

  2. 9 saptamani f.putin pentru interventie de urgenta avand in vedere ca la 10 clase notitele se iau mai greu.
    Problema grava e….salariul.Mancati as…se poate ” completa”….vremuri grele….salariul mic….

  3. Or fi pentru armata de batausi, sa tina oamenii la vaccinarea obligatorie, pentru despartit copii de parintii nevaccinati… Importan sa stie sa dea cu bastonul. Tot niste manevre aplica. Se pot invata repede. Cursul de baza de doua saptamani e suficient.

  4. Bai, astia de la mARN, ca asa le zic unii la baietii din anumite structuri, lasati ca vine razboiul, in curand, o sa aveti tot timpul din lume sa participati si voi activ, ca de altfel aproape toti la celebrele The Hunger Games !! Totul va fi pe gratis, ca vrei sau nu vrei, tot vei participa, sa vedrti voi atunci ce o sa dispara covrigul aka arma biologica chinezeasca !! Si multumimdin inima partidului unic nazist pentru minunatele conditii de razboi meteorologic, psihologic si biologic, toate desfasurandu-se simultan !! Asta da, ba baieti, hai ca se poate !! Ha ha ha 🙂 Bai, astia ne-vaxinati, mana sus care sunt prostii aia care stau in case dupa ora 20, sa nu zicem ca aia cu adevarat destepti, poate chiar cei mai smecheri ies afara la plimbare dupa ora 22, ca atunci nici drakul nu prea umbla pe afara, cu toate ca sunt 0, adica zero grade celsius !! Multumim, bai leprelor naziste, dar sa vedeti voi ce macel o sa iasa in curand !! Tineti pe aproape, nici nu stiti ce pierdeti 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger