AcasăSOCIALMAI și politica lui ”merge și așa”

MAI și politica lui ”merge și așa”

Bode, la fel de vinovat ca polițistul din Pitești

Cazul victimei de la Pitești seamănă izbitor cu cel de la Onești. Pentru că în ambele a fost scoasă în evidență lipsa de pregătire fizică și tactică a polițiștilor. Iar aici vina aparține exclusiv Ministerului Afacerilor Interne, care a considerat că antrenamentele angajaților sunt un moft și că teoria lui ”merge și așa” este cvasi aplicată în sistem.

După intervențiile penibile ale polițiștilor în răpirea de la Onești, soldate cu moartea a doi oameni nevinovați, ne-am fi așteptat, conform declarațiilor șefilor din MAI, că se începe un program intens de pregătire a angajaților. Nici vorbă de așa ceva. Lucrurile au continuat în același ritm până când, la o acțiune banală de imobilizare a unei persoane agitate, a mai murit un om. Sindicaliștii de la Europol spun, pe bună dreptate, că această crimă ar trebui pusă în responsabilitatea Poliției Române și a MAI.

”Polițiștii sunt trimiși în stradă fără minimul bagaj de cunoștințe, fie că vorbim despre cele tactice, fizice sau profesionale. Nici nu mai are rost să vorbim despre inexistența instruirii de ordin psihologic. Despre cum trebuie abordate persoanele și situațiile în funcție de context și de circumstanțe. Despre cum trebuie să te controlezi, să îți stăpânești nervozitatea, să acționezi în condiții de stres, de frustrare, de presiune. Realitatea cruntă este că polițiștii din stradă nu beneficiază de pregătire fizică, tactică și profesională de ani buni. Sunt trimiși în stradă să fie la număr. Iar când vine vorba despre procedeele de imobilizare, vedem tot din mass-media că se trag și se împing cu persoanele violente pentru că sunt incapabili să aplice cătușele sau să conducă persoana la mașina de poliție. Însă cei din stradă sunt ultimii vinovați pentru această stare de fapt. Nu poți să pretinzi eficiență dacă acel polițist nu exersează procedurile de sute de ori la rece pentru a-și crea automatisme, pentru ca atunci când va fi cazul, în situație de stres și de presiune, la cald, să poată executa procedura în câteva secunde, fără a provoca vătămări persoanei în cauză”, susțin reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol.

Poliția Română, principalul vinovat

În dosarul penal deschis pentru purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte, în solidar ar trebui să răspundă însăși Poliția Română, afirmă sindicaliștii de la Europol. ”Ar fi o necesitate ca răspunderea să fie împărțită între polițiști și instituție. Poliția Română este de vină pentru că, deși are responsabilitatea de a-și pregăti angajații, nu numai că ignoră această obligație, dar trimite cu bună știință polițiștii în teren fără ca aceștia să fie pregătiți pentru a aplica procedurile tactice. Polițiștii ar trebui să cunoască și să stăpânească cel puțin 10 procedee de autoapărare și de imobilizare. Ar trebui să aibă însușită percepția gradualității și proporționalității forței pe care o exercită într-un procedeu de imobilizare, însă aceste deprinderi apar doar după sute de ore de pregătire. Singura pregătire fizică și tactică a polițiștilor este cea de pe hârtie, din tabelele făcute din pix de către cei responsabili, practică tolerată și încurajată de către șefi”, mai arată Sindicatul Polițiștilor Europol.

Pregătire zero

Polițistul din Pitești nu a greșit cu nimic atunci când a aplicat procedura, însă probleme au fost la dozajul forței fizice, ne spune Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. ”În momentul în care șeful unei instituții își trimite în teren angajații știind că nu au efectuate pregătirea obligatorie de 6 ore pe săptămână antrenamente fizice și o dată pe lună antrenamente tactice înseamnă că răspunde și el în fața procurorului. În prezent nu se mai face niciun fel de pregătire, ba că nu au oameni suficienți ca să suplinească absența celor care merg la pregătire, ba că nu au săli pentru pregătire. A mai fost un precedent creat, când o femeie din Neamț a sunat la 112 că a fost agresată de soț, în repetate rânduri, iar de acolo i s-a răspuns că nu au ce să facă și au îndrumat-o pe femeie să depună plângere și să urmeze cursul normal. Evident că femeia a fost ucisă de soț, în cele din urmă, iar familia acesteia a cerut și a obținut daune la CEDO, pentru lipsa de pregătire a personalului, care nu avut capacitatea de a-i da îndrumările legale în așa fel încât să-i asigure protecția”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.302 afisari

2 COMENTARII

  1. Pregătirea fizică a polițiștilor se face conform OMAI 54 câte 6 ore pe săptămână. Însă această pregătire se face la fotbal cu băieții, la o bere cu băieții, la plimbat copiii, la amante. .. Sindicatele cunosc problema însă se fac că altul este vinovat. Încasează cotizații dar nu sunt în stare să își sfătuiască membrii să facă pregătire fizică pe bune, eventual să pună umărul la închiriat săli de antrenament, etc.

  2. URGENT! Oferta de succes: oportunitate de castig.
    Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber.
    Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate, invatam totul impreuna! Se semneaza un contract in original, trimis prin posta. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Pentru detalii, contactati-ne pe adresa de e-mail: activitatecompletonline@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger