AcasăSOCIALMAI și Ministerul Muncii se contrazic reciproc. Polițiștii, lăsați fără bani

MAI și Ministerul Muncii se contrazic reciproc. Polițiștii, lăsați fără bani

Vela refuză să acorde majorările salariale polițiștilor

Ministerul Afacerilor Interne refuză să acorde majorarea de 75% la salariu polițiștilor pentru zilele libere necesare supravegherii copiilor în cazul închiderii școlilor, susținând că aceasta se dă doar dacă ambii părinți lucrează în sistemul de apărare și ordine publică sau în sistemul sanitar. De cealaltă parte, Ministerul Muncii susține că polițiștii au dreptul la acești bani și dacă celălalt părinte nu lucrează în cele două sectoare.

Deși legea este cât se poate de clară în ce privește acordarea compensațiilor bănești pentru zilele libere necesare supravegherii copiilor în cazul închiderii școlilor, ministrul Vela refuză să acorde drepturile salariale polițiștilor. Mai mult, conducerea MAI a reușit să dea propria interpretare a legii, în defavoarea totală a angajaților din sistem. Interpretarea MAI a fost însă contrazisă oficial chiar de Ministerul Muncii, care a transmis că polițiștii trebuie să beneficieze de majorarea de 75% la salariu. ”Potrivit art.4, alin.1 din OUG 147/2020, angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere prevăzute la art.1. Alin.3 prevede ca în cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre aceste domenii de activitate, doar unul dintre aceștia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare.

Prin urmare, precizăm  că majorarea salarială se acordă în cazul în care doar unul din părinți lucrează în domeniile prevăzute de OUG 147/2020, iar celălalt părinte declară pe propria răspundere că nu a beneficiat de dreptul prevăzut de actul normativ menționat”, se arată în răspunsul Ministerului Muncii adresat Sindicatului Polițiștilor Europol.

Șefii refuză acordarea majorărilor

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol semnalează faptul că, în ciuda prevederilor clare ale legii, confirmate și de Ministerul Muncii, șefii din structurile MAI refuză să aprobe cererile angajaților de acordare a acestei majorări. ”Creșterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus a dus la nicio lună de la începerea anului școlar la închiderea multor unități de învățământ, unele mergând încă în sistem hibrid cu 2 săptămâni la școală și 2 săptămâni școala online, însă Ministerul Afacerilor Interne se face că plouă când vine vorba de asumarea situației copiilor polițiștilor, sperând că poate polițiștii se vor lipsi de întocmirea rapoartelor pentru acordarea majorării  pe timpul acestor situații ivite. Este o situație fără precedent în care MAI refuză pe toate canalele de comunicare  relaționarea cu șefii structurilor subordonate sau cu partenerii de dialog social.

Reprezentanții MAI au transmis șefilor structurilor teritoriale de specialitate într-o videoconferință anterioară că vor acorda majorarea de 75% în perioada cât sunt sistate activitățile de învățământ doar în cazurile în care ambii părinți lucrează în structura de apărare, siguranță națională și ordine publică sau în domeniul sanitar. Ministerul Muncii, care este și inițiatorul ordonanței de urgență, cel care de fapt a fundamentat acest act normativ, vine și contrazice categoric MAI, referitor la drepturile pe care le au polițiștii/cadrele medicale, dacă celălalt părinte lucrează într-un alt domeniu de activitate. Ei bine, Ministerul Muncii spune clar și fără echivoc că în situația în care celălalt părinte face dovada faptului că nu a beneficiat de timp liber pentru a sta cu copiii, atunci  polițistul poate solicita angajatorului plata majorării”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Economii la bugetul MAI

Sindicaliștii de la Europol susțin că refuzul de a acorda banii cuveniți polițiștilor este o dovadă a faptului că Ministerul Afacerilor Interne vrea să facă economii din buzunarele angajaților. ”Politiștii au ajuns la capătul răbdării, iar această degringoladă pe care o promovează Ministerul Afacerilor Interne nu face decât să arate că aceștia nu contează pentru ministrul Vela. Dacă până săptămâna viitoare  MAI nu va binevoi să vină cu norme de aplicare la OUG 147/2020, atunci polițistii vor veni și vor lăsa copiii pe treptele ministerului. Sute de polițiști au depus deja rapoarte de acordare a majorării, deoarece foarte mulți dintre ei au cheltuit mai bine de jumătate din venituri pentru plata bonelor”, ne-a declarat Marius Iconaru, secretar general al Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.720 afisari

8 COMENTARII

  1. Mama lor de….. Ambii parinti in M. A. I.
    Sunt singur cu 2 copii minori, din care unul de 9 ani, sotia decedand anul trecut. Lucrez de 24 de ani in M. A. I.
    In legatura cu aceasta speta, mintile luminate, plimbatorii de hartii goale, ca si capetele lor,din acest minister, ce solutie gasesc???? Sa fac spiritism cumva pentru a lasa copii cu…. ????
    Urata situatie. Noi cei care trebuie sa ne asiguram de respectarea legii, tocmai noi suntem furati, tocmai conducatorii nostri nu respecta legile in vigoare. Ce exeplu dau????? Imi este sila de toata magaria asta din acest sist putred. Cei care muncesc cu adevarat sunt furati la salariu, etc, iar lingaii primesc bonusuri si altele.

  2. Militienii au suficeinti bani mai ales la cat de inuman se comporta si la cate inf4ractiuni sunt complici! Daca nu le convinesa faca bine sa isi aduca aminte ca la academia de militieni concurenta e de 10-12 pe loc in fiecare an!

  3. Militienii au suficeinti bani mai ales la cat de inuman se comporta si la cate infractiuni sunt complici! Daca nu le convine sa faca bine sa isi aduca aminte ca la academia de militieni concurenta e de 10-12 pe loc in fiecare an!

  4. am fost, suntem și vom fi doar niște executanți ai unor slugi aservite politicului … în afară de ministrul Oprea nu am mai avut niciun ministru care să vină public și să ne ia apărarea când toată opinia publică era dezinformată grosolan, să-i pese de bunăstarea subordonaților, să se lupte pentru drepturile noastre. În loc de asta ce am primit? un salariul calculat cu un sistem informatic măsluit la nivelul central MAI, cu sporuri înghețate la valoarea salariului minim pe economie din 2009, șefi subordonați comenzilor politice, lipsă de reacție la abuzurile la care am fost supuși de clasa politica și mass media… ce am ajuns??? bătaia de joc a României??? nu vedeți că în aceste momente sunt șoferi in instituții de stat gen Primării de comune care câștigă mai mult decât un ofițer de poliție cu 10-15 ani vechime??? Ajungem să implorăm milă? Nu … soluția o avem dar este greu să fim uniți !!! să vedem când va crește infracționalitatea !!! măcar să fim huduiți pe bună dreptate!!!

  5. Ce polițiști NU reusesc sA țină copii sambata duminica arestează un om si il pune arest la domicilu spune că arestul politiei ESTE plin si face rost sA stea cu copiii arestează unul cu facultate că mai greșesc și ăștia

  6. Cunosc părinți care nu lucreaza in MAI…si merg la serviciu, ei de ce sa nu primească bani pt bine? De ce se fac discriminări? Au copii de creșe, iar multe creșe sunt închise…ba, de Covid, ba ca se fac lucrări…etc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger