AcasăSOCIALMAI se și vede în Schengen. Polițiștii de frontieră, asigurați că nu...

MAI se și vede în Schengen. Polițiștii de frontieră, asigurați că nu vor fi dați afară

Lucian Bode, dat afară de la MAI? Planul pe care l-a pus la cale Ludovic Orban

Ministerul Afacerilor Interne se pregătește asiduu pentru intrarea în Schengen, deși șansele României sunt aproape nule. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a convocat o întâlnire de lucru cu organizațiile sindicale, pentru a le transmite, în principal, că niciun polițist nu va fi concediat. Intrarea în spațiul Schengen ar însemna dispariția controalelor la frontierele comune cu UE, ceea ce presupune reducerea masivă a personalului MAI de la granițele comune cu UE.

MAI a ținut să-i liniștească pe polițiștii de frontieră, spunându-le că nu vor fi disponibilizați. Anunțul a venit în contextul apropierii zilei de 9 decembrie, când va fi decisă soarta României în privința Schengen. Astfel, luni, reprezentanții organizațiilor sindicale din MAI au fost chemați la o ședință de conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), unde, timp de trei ore, s-au dezbătut problemele care vor apărea după intrarea în Schengen.

”Principala concluzie a fost că nu va pleca nimeni acasă. Se va face, probabil, o reorganizare a frontierelor comune și se vor reloca polițiștii de frontieră către alte structuri ale Poliției de Frontieră. Deocamdată nu știm mai multe, pentru că nu știm Strategia MAI pentru intrarea în Schengen. Punctele de trecere a frontierei nu se vor desființa pentru că știm de la toate statele care sunt în Schengen acum că pot oricând reinstala controale la frontieră. Și atunci cu siguranță se va păstra o parte din personal în caz de nevoie, la frontierele comune cu statele UE”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Totodată, potrivit unui comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol, conducerea IGPF a transmis că, în cazul aderării României la Spațiul Schengen, personalul de pe frontiera internă nu va fi trimis de la Oradea la Suceava sau de la Giurgiu la Iași, ținându-se cont de deficitul de personal, cât și de noile posturi care se vor înființa ca urmare a reconfigurării supravegherii frontierei. ”Reiterăm faptul că desființarea controalelor la frontieră nu va însemna și desființarea supravegherii frontierei de stat. Mai mult de atât, chiar pe 9 decembrie, în ziua votului aderării, va fi o întâlnire la nivelul IGPF cu organizațiile sindicale, de unde se va transmite imediat care va fi strategia IGPF, în cazul unui vot pozitiv”, se arată în comunicatul Sindicatul Polițiștilor Europol.

Au apărut scenariile

Potrivit europarlamentarului PSD Victor Negrescu, în acest moment ar exista mai multe scenarii referitoare la intrarea României în Schengen, însă niciunul dintre acestea nu are un grad prea mare de predictibilitate. Acesta susține că ar fi primit informații de la parlamentari olandezi, în discuții informale avute cu aceștia. În primul scenariu, votul pentru aderarea României la spațiul Schengen va avea loc în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie. În acest caz, Olanda, dacă va rămâne ultimul stat care nu are o poziție clară, va vota în favoarea aderării, dar prin impunerea unor condiționalități, susținute poate și de alte state europene, prin care se solicită Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de monitorizare special, în baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spațiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate. Scenariul abținerii este în continuare evaluat, dar guvernul olandez percepe abținerea ca o înfrângere pe care nu și-o permit în contextul actual, arată europarlmentarul Victor Negrescu. Potrivit acestui scenariu, România ar urma să intre doar pe jumătate în Schengen sau chiar mai puțin, având în vedere că oricând ne pot fi suspendate drepturile.

Mai târziu sau altădată

Un al doilea scenariu despre care vorbește europarlamentarul Victor Negrescu ar fi reprogramarea votului pentru o sesiune extraordionară, așteptându-se concluziile ultimului raport MCV și avizul Comisiei de la Veneția pe Legile Justiției. ”În acest caz, intrarea țării noastre în spațiul Schengen este în continuare condiționată de criterii cu care nu au nicio legătură dispozițiile acquis-ului Schengen. Se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România”, spune europarlamentarul Victor Negrescu. Al treilea scenariu este amânarea votului pentru anul viitor, după alegerile din Olanda, în speranța că noii politicieni vor fi mai favorabili României.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.718 afisari

13 COMENTARII

  1. Nu este nici o problema daca acesti vamesi prea cinstiti de la frontiera ca au rezerve din spaga luata de-a lungul timpului,sau daca nu ,sunt locuri de munca in toate domeniile din constructii.

  2. & Minerii, furnalistii, lucratorii pe platformele industriale sunt alte categorii, nu sunt ca politistii, ceea ce probabil inseamna si ca nu se doreste intrarea in Schengen, ?

  3. & La fotbal de ce sa plateasca toti activitatea jandarmilor pentru cativa spectatori turbulenti, cand cluburile isi pot organiza pe cheltuiala proprie accesul spectatorilor pe stadioane si in eventualitate de turbulente meciurile se pot juca si fara spectatori, ?

  4. & Si sa plateasca toti jandarmi ca au galeriile treburi sa se incaiere ca sunt meciuri, ?

  5. & Deci, daca sunteti de parere ca ar fi util sa se acorde cluburilor competente ca sa verifice si sa aprobe accesul spectatorilor in sectoarele de stadion ce le sunt rezervate pe durata desfasurarii meciurilor, ?

    • Deci, esti PROST!
      Consultă legea 4 pe 2008 si legea 550 pe 2004, ca sa vezi si sa intelegi ce competente are fiecare entitate in parte. Accesul in incinta arenelor sportive este in responsabilitatea organizatorului, iar asigurarea si restabilirea ordinii publice in zona apropiata revine Jandarmerie, precum si restabilirea ordinii la interiorul arenei atunci cand e grav tulburată!
      După ce te mai educi putin, se poate sta de vorba. Pina atunci, ghiozdanul si la școală….

  6. & ,,O turmă de oi a mâncat florile din fața Academiei de Poliție, din nordul Capitalei. Polițiștii îl caută pe cioban (surse)”
    Ce făceau jandarmii, ?

  7. ” Punctele de trecere a frontierei nu se vor desființa pentru că știm de la toate statele care sunt în Schengen acum că pot oricând reinstala controale la frontieră. Și atunci cu siguranță se va păstra o parte din personal…”
    Imputzitul de roman tot jegos imputzit ramane. Am facut numeroase drumuri cu masina prin toata Europa, dupa vama de la granita cu Ungaria nu mai vezi pe nicaieri picior de gabor de la vama. Chiar daca vrei sa vezi unul ca sa-i faci o poza nu gasesti, la noi vor sa-i pastreze poate mai vor sa faca niste preventive asa pe la granita. O solutie ar fi ca pe cei de la Politia de Frontiera sa-i relocheze la limitele teritoriale judetene, sa le faca acolo borcane si bariere pentru a putea verifica trecerea dintr-un judet in altul, toata gaborimea va fi fericita.

    • Ai inteles gresit! Zicea ca punctele nu se vor desfinta in sensul demolarii acestora.Raman pregatite pentru situatii gen COVID sau alte situatii speciale dar fara personal. Da-mi voie sa ghicesc etnia !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger