AcasăSOCIALMAI recunoaște: S-a majorat deficitul de personal

MAI recunoaște: S-a majorat deficitul de personal

Criza de polițiști s-a acutizat

Sistemul de apărare și ordine publică a înregistrează o scădere dramatică în rândul personalului, până în acest moment pensionându-se 3.500 de polițiști, potrivit datelor oficiale comunicate de MAI. Deși Ministerul Afacerilor Interne consideră că deficitul este de 19%, în realitate, susțin sindicaliștii, acesta a depășit 30%.

În perioada 01.01.2020 – 30.09.2020, în Ministerul Afacerilor Interne s-au înregistrat aproximativ 3.500 de pierderi, prin încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, se arată într-un comunicat al MAI. Până la sfârșitul anului însă, potrivit sindicaliștilor din sistem, numărul pensionărilor din rândul agenților de poliție va ajunge la 5.000. Cum intenționează ministerul să rezolve această problemă este greu de întrevăzut, având în vedere că nu există niciun termen clar pentru deblocarea posturilor.

” La data de 30.09.2020, din evidențele existente la nivelul structurii de profil din aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne, reiese că deficitul de personal în cadrul categoriei funcționari publici cu statut special – polițiști este în procent de aproximativ 19. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se are în vedere ocuparea, în mod etapizat, a posturilor vacante. Astfel, prima etapă vizează posibilitatea ocupării posturilor de conducere, precum și a celor de execuție, prin modalitatea de trecere în corpul ofițerilor de poliție a agenților de poliție. Ulterior parcurgerii acesteia, se va putea analiza și oportunitatea ocupării posturilor vacante prin modalitatea încadrare directă. De menționat este faptul că, în ceea ce privește posturile vacante din rețeaua sanitară a MAI, a fost aprobată demararea procedurii de ocupare a posturilor prevăzute a fi încadrate cu polițiști sau personal contractual (medici, asistenți medicali, infirmieri/îngrijitori), având în vedere necesitățile stringente actuale din domeniul medical”, se arată într-o adresă trimisă de MAI Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Zonele criminogene, neacoperite

Sindicaliștii din MAI atrag atenția că, din cauza deficitului de personal, au rămas foarte multe zone cu infracționalitate ridicată neacoperite de patrule. ”Din adresa MAI nu reiese nimic concret referitor la acoperirea deficitului. Și aici vorbim despre siguranța publică. Noi am încercat să avertizăm conducerea MAI că deficitul de personal se adâncește și că trebuie luate măsuri. Deficitul real nu este de 19%, cum susține ministerul, ci de 30%. Sunt zone în care avem deficit de 50%, cum este în rural. Noi am tot semnalat această problemă în ultimii ani, pentru că în fiecare an au intrat în sistem mai puțini oameni și au ieșit mai mulți. Numai anul acesta avem o pierdere de 3.500, care vine pe un deficit deja existent. Sistemul se dezechilibrează din ce în ce mai rău.

În primul rând afectează siguranța cetățenilor. Este clar că nu mai avem patrule, nu mai avem polițiști, nu mare are cine să răspundă la tot ce înseamnă provocări de ordin contravențional și infracțional. Zonele sunt nesupravegheate, asta este realitatea. Nu avem patrule. Numărul de patrule este diminuat spre valori minimale. Cei arătați la televizor care fac controale în piețe sunt puțini, iar la amenzile anunțate că s-au dat nu știm dacă sunt reale. Aveți certitudinea că s-au dat atâtea amenzi? Avem extrem de puțini polițiști, suntem la limită. Iar, ca să facă față, se dispune multă muncă suplimentară și se cheamă oameni de la domiciliu. Și asta în condițiile în care intervenția de la domiciliu nici nu este reglementată, este un abuz. Îi sună acasă pe polițiștii aflați în timpul liber să vină la serviciu, aici s-a ajuns”, ne-a declarant Dumitru Coarnă, președintele SNPPC.

Școlile de poliție, închise

Pentru prima oară școlile de agenți de poliție au fost închise, fapt care crează și mai mult probleme în sistem. ”Anul școlar 2020-2021 nu s-a deschis încă. Școlile sunt închise, iar cei care predau acolo au fost detașați pe la unități de Poliție. Avem trei școli de agenți, la Câmpina și la Cluj pentru Poliția Națională, și la Oradea pentru Poliția de Frontieră și nu există nici măcar intenția de a crea acele proceduri, de a da drumul la dosare, la selecție, la examenele medicale, sunt lucruri care durează. Soluții ar fi. De exemplu ar putea face, din ianuarie, module de pregătire de 6 luni, fiind în perioadă de criză, problema de fond este însă cine își asumă și cine înțelege că este în joc siguranța publică”, a mai afirmat președintele SNPPC, Dumitru Coarnă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.354 afisari

7 COMENTARII

  1. IN MAI TREBUIE FACUT UN AUDIT SEVER PRIN CARE SA SE DIMENSIONEZE CORECT NECESARUL DE PERSONAL AUXILIAR SI CU FUNCTII DE CONDUCERE . PERSONALUL GASIT IN PLUS SA FIE DISTRIBUIT IN STRUCTURILE OPERATIVE , ASA SE VA AJUNGE CA EXISTA EXCES DE PERSONAL.
    ROMANIA DETINE PRIMUL LOC IN U.E LA NUMARUL DE FORTE DE ORDINE PE CAP DE LOCUITOR.

  2. Bă Coarnă daca n-avetz oameni (milițieni!) suficienți in patrule sa suplimenteze jandarmii zonele periculoase! Ce e așa greu de realizat asta? Angajați direct civili și pregatire la locu de munca ca pina acu! Subofițeri/agenți cum le ziceț acu. Parcă ar fi agent Scully și Mulder..,,Seaara agentu Garcea Mugur Mihăiescu..Actele la control..Păi ce agent ești domne dta? Agent major secundar să trăiț..Faceți ceva cu poliția locală! Desființată iar cine intrunește condițiile in poliția națională,școlarizare la locu de munca etc.!

  3. De ce nu-i pensionati de sugari.A calculat cineva cheltuielile armatei active cu cea a pensionarilor ,mai ales la tara unde nu se intampla nimic toti isi vad de afacerile lor.

  4. Ce își făceau babuinii infractori și interlopi de cap până acum, sub privirea gingașă a puliției, nenorocind, de multe ori, oameni nevinovați, dar să vezi de aci înainte. Să se înarmeze populația, oamenii să se apere singuri, zic. E voie? Cine îi apără pe oamenii de bună credință?

  5. Ce sa faca politistii, pleaca daca salariile lor numai cresc ca la cei din invatamant, sanatate si a unitatilor din subordinea guvernului si presidentiei!!! Sa vedeti catibor pleca incepand de la anul cand or auzi ca nu li se mai acorda marirea de 25 la suta datorita crizei sanitare!!!!

  6. RESTRUCTURAREA MAI (si a intregului sistem bugetar) DUPA CRITERII OBIECTIVE SI RATIONALE VA DUCE LA DISPONIBILIZARI SI ECONOMISIRI FABULOASE DE RESURSE BUGETARE ?!?

  7. s-a majorat o pula, da’ garcioi sa tarasca femeile fara masca pe jos se gasesc. HAI MARSH SCARBELOR ! NU stiti cum sa va mai aduceti rudele la spaga si bani luati moca!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger