Cauta

MAI rămâne fără polițiști

Scârbiți, polițiștii se pensionează pe capete

Speriați că vor avea pensii și mai mici, polițiștii au început să se retragă masiv din sistem. Numărul pensionărilor din MAI s-a triplat în ultimii doi ani, preconizându-se, până la sfârșitul lui 2020, un record absolut de reducere a efectivelor, mai ales pe fondul anulării examenelor de admitere la școlile de poliție.

În primele șase luni ale acestui an, numărul polițiștilor care s-au pensionat s-a triplat, efectiv, față de întreg anul 2018. Sindicaliștii de la Europol susțin că fenomenul este cauzat de condițiile de muncă, dotarea precară, salarizarea neconformă cu riscurile la care sunt supuși și lipsa de predictibilitate a legislației cu privire la pensiile militare. ”Dacă în 2018 s-au înregistrat 793 de pensionări, în primele șase luni ale acestui an avem 2.196 de plecări din sistem și este posibil ca acest număr să se dubleze până la sfârșitul anului. Teama că legislația se va modifica în defavoarea lor este principala cauză a pensionărilor. Au apărut tot felul de zvonuri că se va modifica baza de calcul a pensiilor, în sensul că, dacă acum își pot alege ca bază de calcul șase luni din ultimii cinci ani, este posibil să le fie calculate pensiile în funcție de veniturile din ultimii 5 ani.

Acest lucru va duce la o scădere a pensiilor chiar și cu 1.000 de lei. În momentul de față, pensia unui agent de poliție este undeva, la 3.500 de lei și nu depășește 4.500 de lei. Există acum o lege în Parlament, care a trecut de Senat, dar nu știm dacă va fi votată la Camera Deputaților. Potrivit acestui proiect, ar putea crește procentul din valoarea brută a salariului de la 65%, la 85%, cum a mai fost în urmă cu câțiva ani”, ne-a declarat Marius Iconaru, secretar general al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Prima pensie, întârziată patru luni

Sindicaliștii de la Europol susțin că primesc foarte multe plângeri din partea polițiștilor care și-au depus dosarul de pensionare și care sunt nevoiți să aștepte chiar și patru luni până își primesc banii. ”Conform art. 64, alin. 1 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cererea de înscriere la pensie se soluționează prin decizie emisă de Casa de Pensii Sectorială a MAI, în termen de 45 de zile de la înregistrarea dosarului de pensie la aceasta. Cu privire la acest răspuns avem mari îndoieli în condițiile în care primim zeci de plângeri din partea colegilor care s-au pensionat și care reclamă că ajung să se împrumute timp de 3-4 luni până când primesc prima pensie”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol. Sindicaliștii mai semnalează și dublarea pensionărilor pentru invaliditate față de anul 2018, numărul acestora fiind în continuă creștere. Pensia de invaliditate se acordă atunci când polițistul și-a pierdut în totalitate sau parțial capacitatea de muncă, din cauza unui accidente de muncă.

Pleacă pentru că sunt scârbiți

Sindicaliștii de la Europol ne spun că mulți polițiști pleacă din sistem, imediat ce se împlinesc condițiile standard, adică la 47 de ani – 50 de ani, pentru că sunt scârbiți de ceea ce se întâmplă în acest sector și pentru că nu există un sistem corect de recompensare și evoluție în carieră. ”Agenții de poliție nu pot promova, nu pot obține funcții de conducere și foarte rar se întâmplă să fie trecuți în corpul ofițerilor. De obicei se opresc la funcția de agent principal. Mai mult, nu se mai fac nici pregătiri tactice și fizice, iar asta se vede foarte mult în stradă. Iar cei care pleacă din sistem sunt tocmai cei cu experiență și rămân cei veniți din școală sau angajați din surse externe, pe care nu va mai avea cine să-i învețe”, ne-a mai precizat secretarul general al Sindicatului Polițiștilor Europol, Marius Iconaru.

Ultimele stiri

  • Horoscop 4 iulie 2025 – Te vei bucura de compania celor care te iubesc
  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
  • Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”
  • Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești
  • Nu ai bani, poți să mori. Sute de mii de români, lăsați fără asigurare medicală
  • Lovitură pentru speculanți. Se cere reforma totală a pieței de energie
  • Topul încasărilor la „mondialul” cluburilor. Real Madrid – 54,8 milioane de euro!
  • Exit mobile version