Președintele Sindicatului Polițiștilor ”Diamantul”, ofițerul Vitalie Josanu, de la IPJ Neamț, este cercetat disciplinar pentru așa-zise opinii politice exprimate, în sensul criticilor aduse Guvernului, în condițiile în care orice lider de sindicat are dreptul de a aduce astfel de critici, fiind apărat de lege în acest sens. Mai mult, cercetarea disciplinară a fost, în premieră absolută, secretizată, astfel că liderul de sindicat nu se poate nici măcar apăra. Sindicaliștii spun că este o încercare de a pune pumnul în gură polițiștilor și de a distruge mișcarea sindicală.
MAI, prin structurile sale din teritoriu, a început operațiunea de distrugere a mișcării sindicale din Poliție, care a devenit, deja, deranjantă. Primul pe care vor să-l execute este președintele Sindicatului Polițiștilor ”Diamantul”, ofițerul Vitalie Josanu, de la IPJ Neamț, pe care îl acuză că ar fi exprimat opinii politice, prin critici aduse politicii Guvernului, care afectează angajații din MAI.
”Polițiștii au o interdicție în statut de a manifesta public opinii politice, însă terenul pe care operează Statutul polițistului se oprește acolo unde începe terenul pe care operează activitatea sindicatelor și a liderilor de sindicat. Sindicaliștii au o lege care este diferită și în care există articole care le garantează și îi protejează împotriva ingerințelor de orice tip ale autorităților publice, inclusiv contravențional și penal. Liderii de sindicat vorbesc pentru angajați și critică măsuri ale puterii politice și de stat care dezavantajează interesele angajaților. Avem sindicaliști în comisiile de dialog social, care participă în CES, iar liderii de sindicat, inevitabil, critică puterea politică și, evident, se încadrează la opinii politice. Și atunci nu poți să sancționezei disciplinar liderii de sindicat pentru activitatea făcută în calitatea de lider, pentru că înseamnă că angajatorul vrea să ne pună pumnul în gură, ceea ce nu se poate”, ne-a declarat Emil Pășcuț, președintele de onoare al Sindicatului Polițiștilor ”Diamantul”.
Vor să-i sperie pe polițiști
Cercetând disciplinar liderul pentru activitatea sa sindicală, angajatorul pătrunde pe un teritoriu interzis și încearcă să subordoneze sindicatul și să îi sperie pe membrii acestuia, susține Emil Pășcuț.
”Dacă asta fac acum cu președintele Sindicatului Polițiștilor <<Diamantul>>, Vitalie Josanu, atunci înseamnă că la fel vor proceda cu toți”, ne spune Emil Pășcuț. Acesta arată că cercetarea disciplinară a fost secretizată, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată până acum. ”Au făcut-o tocmai ca să-l împiedice să se apere și ca publicul și cei 4.000 de membri ai sindicatului să nu poată să afle care sunt faptele de care este acuzat președintele sindicatului polițiștilor. Ingerința în activitatea sindicală este infracțiune și de aceea se urmărește să-i protejeze pe acești șefi abuzivi de răspundere penală. Și, nu în ultimul rând, ei urmăresc să distrugă toată mișcarea sindicală din Poliție, pentru că avem un minister cu reflexe comuniste, de autoritarism. Nu au nevoie de sindicate, care să protejeze angajații, care să critice acțiuni politice și administrative defectuoase ale guvernanților, care afectează interesele salariaților”, ne-a precizat președintele de onoare al Sindicatului Polițiștilor ”Diamantul”, Emil Pășcuț.
Fără drept la apărare
Acuzațiile disciplinare au fost secretizate, astfel că președintele Sindicatului Polițiștilor Diamantul nu le poate face publice. Mai grav este că i s-a luat și dreptul la apărare, pentru că, informațiile fiind secretizate, are nevoie de un avocat cu certificat de acces la informații clasificate, iar în București sunt circa 3 avocați care să au așa ceva, iar în județe, nici atât, mai semnalează Emil Pășcuț.
”În plus, acum, ofițerul care îl anchetează disciplinar i-a prezentat concluziile cercetării, în care îl consideră deja vinovat. Președintele sindicatului are dreptul, ca în 3 zile, de la această înștiințare, că s-a finalizat cercetarea, să prezinte propriul memoriu cu contraargumente. I s-au pus în față 10 pagini pe care a avut voie doar să le citească, fără să noteze, și acum trebuie să își amintească toate cele 10 pagini scrise, ca să se poată apăra. Este clar că, prin toate aceste acțiuni, se urmărește să-l dea afară din Poliție”, ne-a mai declarat Emil Pășcuț, președintele Sindicatului Polițiștilor ”Diamantul”.
O cercetare disciplinara nu poate fi „secretizata”, pentru ca se incalca dreptul la aparare prevazut de Constitutie si CEDO.
Chiar si cu documente „secretizate” se poate adresa unei instante de judecata.
Magistratul militar cu 50 de mii de lei/luna unde este sa il apere?de ce nu il apara?
Așa nu le plâng de milă…