AcasăSOCIALMAI pregătește represiunea. Polițiștii vor folosi drone pentru restabilirea ordinii publice

MAI pregătește represiunea. Polițiștii vor folosi drone pentru restabilirea ordinii publice

Big Brother și drone pentru monitorizarea populației

Ministerul Afacerilor Interne va achiziționa drone și elicoptere pentru a interveni rapid în restabilirea ordinii publice, potrivit programului de guvernare al noi coaliții de guvernare. Totodată, MAI va implementa un sistem de monitorizare video la nivel național, pentru a impune respectarea legii, și va cumpăra instrumente tehnice avansate de culegere și procesare a informațiilor.

Potrivit noului program de guvernare, la nivelul Inspectoratului General de Aviație din subordinea Ministerului Afacerilor Interne vor fi dezvoltate noi capabilități de suport aerian care să asigure intervenția rapidă la evenimente din domeniul ordinii publice, inclusiv prin utilizarea aeronavelor fără pilot la bord. De asemenea, MAI va avea în vedere dezvoltarea sistemelor moderne de monitorizare a traficului rutier.

”Dincolo de funcția generală pe care acestea o îndeplinesc (suport pentru luarea unor decizii de dirijare a traficului rutier), este necesar ca informațiile pe care le oferă să poată fi utilizate și pentru impunerea respectării legii. O astfel de măsură, care va contribui decisiv la decongestionarea arterelor rutiere și la respectarea regulilor de circulație, poate avea mai mulți beneficiari: participanții la trafic, comunitățile și unitățile administrativ-teritoriale”, se arată în programul de guvernare. Totodată, ministerul intenționează să-și consolideze capacitatea de monitorizare și anticipare a riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice, respectiv de contracarare a formelor grave de criminalitate, prin dezvoltarea resurselor umane specializate în activitatea de informații și achiziția de instrumente tehnice avansate de culegere și procesare a informațiilor. În lupta împotriva fenomenului infracțional, MAI va implementa sisteme informatice de monitorizare electronică a agresorilor în domeniul violenței domestice, instrumente de analiză a informațiilor pentru combaterea pornografiei infantile, precum și a infracțiunilor săvârșite în mediul online sau cu mijloace electronice.

Dispar femeile din Poliție

MAI va continua îmbunătățirea mecanismelor de selecție și pregătire a personalului care asigură intervenția la evenimente, în sensul introducerii și a altor domenii de evaluare (educație civică, raționament logic) și creșterii exigenței în proba de verificare a performanțelor fizice. Ridicarea gradului de dificultate a probelor fizice va însemna, din start, eliminarea femeilor din rândul candidaților la școlile de Poliție și la Academia de Poliție.

În cadrul procesului de formare profesională va fi consolidată utilizarea metodelor moderne de instruire (platforme de tip „e-learning”, cursuri online) și vor fi revizuite mecanismele de evaluare a competențelor și abilităților profesionale. Conform programului de guvernare, în plan teritorial va fi dezvoltată o infrastructură comună de pregătire, ce va fi destinată procesului de instruire și antrenare a polițiștilor, polițiștilor de frontieră, jandarmilor, pompierilor și personalului de protecție civilă. Pentru eficientizarea acțiunilor de combatere a infracționalității în domeniul silvic, patrimoniului cinegetic și piscicol și a altor infracțiuni de mediu, MAI va operaționaliza structuri unice specializate la nivelul Poliției Române și va intensifica acțiunile comune de control cu alte instituții cu responsabilități în domeniu.

Lupta cu fake news-ul

Contextul actual a arătat pericolul pe care îl generează diseminarea în spațiul public a informațiilor de tipul „fake news”, se mai precizează în programul de guvernare. Tocmai de aceea MAI își va amplifica eforturile pentru a asigura informarea corectă și completă a cetățeanului cu privire la evenimentele de interes din domeniul său de activitate, necesitatea respectării unor măsuri de protecție specifice unor situații de risc, precum și la subiecte care vizează activitatea personalului/structurilor MAI.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.